CD review: Younha – People

Soms zijn er liedjes die je doen geloven dat je alles aankunt. Bij het horen van de eerste klanken wordt je spontaan vrolijk. Zulke powernummers zijn er niet veel maar ik heb ze kunnen vinden op “People”, het nieuwe Japanse album van de Koreaanse zangeres Younha.

Het heeft vier jaar geduurd voordat Younha een comeback maakte in Japan. Waar k-pop tegenwoordig Japan veroverd heeft was de Koreaanse zangeres, samen met BoA, een van de eerste Koreanen die hits maakte in het land.

Als kind leerde Younha Japans door naar J-drama’s te kijken. Haar fascinatie voor het land zorgde ervoor dat ze zowel in Japan als Korea debuteerde. Younha kun je kennen van de derde opening van Bleach of haar muzikale bijdrage aan Jyu Oh Sei.

 

RUN is een van de zes nummers op dit album die eerder op haar Koreaanse album Supersonic verscheen. Ik ben al bekend met het origineel van RUN maar ook met deze akoestische versie, die de schoonheid van het nummer pas echt weergeeft. Toch vind ik de huidige versie een goede opener dat de aanzet geeft tot een krachtig album.

Na de eerste tien seconden begint er iets op te bouwen. De opzwepende beat is tegen verwachting in een perfecte mix met Younha’s tedere gezang.  Wellicht is het nummer iets te overgeproduceerd; de achtergrondzang is enorm versnelt en amper te horen. Maar wanneer een nummer mij zo’n overwinningsgevoel kan geven maakt dat niet meer zoveel uit.

Naast de zes “Supersonictracks” bevat PEOPLE ook een Japanse versie van een nummer dat ze voor een K-drama zong en HOME, dat ze in geen enkele taal eerder uitbracht. Het sterke RUN gaat over naar het schattige, aanstekelijke PEOPLE.

Bij de eerste keer luisteren voelt de overgang wat vreemd maar toen merkte ik dat mijn tenen en vingers ritmisch op de maat meededen. PEOPLE is een stiekeme veroveraar.

In het begin voelt het nummer niet zo speciaal maar al snel merk je dat het meest aanstekelijke stukje “But I don’t know you” op de meest random plaatsen in je hoofd krijgt. Dan zit er niks anders op dan jezelf overgeven: eigenlijk is dit een van de sterkere nummers op het album. De schattige videoclip maakt het alleen maar beter.

De overgang van PEOPLE naar クリームパスタ (cream pasta) voelt natuurlijker. Vanaf dit punt lijken de liedjes naadloos in elkaar over te lopen. Zo aanstekelijk of krachtig als PEOPLE of RUN wordt het echter niet meer. De overige nummers zorgen voor een mellow luistersessie zonder dat de flow wordt onderbroken.

Waar ik bij RUN en PEOPLE werd meegetrokken door de muziek, is de rest van het album perfect voor een rustige zondag met een lekkere kop thee erbij. Perfect om op de achtergrond te zetten bij het schoonmaken van je kamer/huis of het maken van huiswerk 😉

CD review: Younha - People
7 / 10 Ons cijfer
Cover (en booklet)7
Tracklist (en samenhang)7
Productiekwaliteit6
Overall feeling8

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X