Coming of Age in Japan: Hoe gaat een Seijin Shiki?

Januari staat voor een grote groep jongeren in Japan vrijwel geheel in het teken van de Seijin no Hi. Dit is een speciale coming-of-age ceremonie die eens per jaar wordt gevierd. Iedereen die het afgelopen jaar (of dat jaar) 20 wordt mag deelnemen!

We schreven er al uitgebreid over in deze post maar ik heb persoonlijk mogen mee maken hoe dit in zijn werk gaat. Of tenminste, een onderdeel ervan; de Seijin Shiki.

Belangrijkste ceremonie

De Seijin Shiki is de belangrijkste ceremonie van de Seijin no Hi. Hierbij wordt er verwacht dat de dames in furisode (een bijzonder soort kimono) gekleed gaan, en de heren bij voorkeur in traditionele kleding óf een net pak.

Dit is, zeker voor de dames, echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk geen kwestie van even naar de winkel voor een furisode en maar weer gaan. Er komt behoorlijk wat bij kijken!

Een gloednieuwe furisode kan al snel meer kosten dan een auto! Met bedragen van €10,000 tot zo gek als je maar kunt verzinnen. Zelfs tweedehands furisode kosten vaak nog enkele duizenden euro’s. Er eentje aanschaffen is voor de meeste mensen dan ook niet echt een optie.

P1130294

Sommige families hebben één furisode die wordt gedeeld door alle vrouwen binnen die familie, maar soms worden ze ook uitgeleend aan vrienden. Mocht dit niet lukken dan is er nog de optie om er eentje te huren. Ook dit kost al snel enkele honderden euro’s, zeker tijdens de Seijin Shiki periode, dus het blijft een dure gebeurtenis.

Ditzelfde geldt tot op zeker hoogte ook voor de kledij van de heren. Maar is over het algemeen toch iets minder kostbaar. Daarbij hebben de heren het geluk dat het tegenwoordig prima is om in een net pak te komen.

Tot in de puntjes verzorgd

Overigens is er onder sommige jongen een onderlinge “strijd” om er zo extreem en opvallend mogelijk uit te zien. Dus buiten de traditionelere kleding (die door zo’n 90% wordt gedragen) is er altijd nog een andere optie wil je niet binnen het keurslijf passen.

Maar dan ben je er zeker nog niet. Een vast onderdeel van de dag is een fotoshoot met professionele fotograaf. Hierbij hoor je dan ook strak in de make-up te zitten en moet je haar ook op een bijzondere manier gedaan worden. Ook dit kun je niet last-minute regelen omdat het rondom januari bomvol zit. 

Je moet dan ook al weken, zo niet maanden van te voren, boeken als je echt bij een specifieke salon of studio terecht wilt. En ook dan moet je al kiezen wat voor soort kapsel je wilt hebben. Het zoeken naar het juiste kapsel was moeilijk want, uiteraard, zijn die allemaal gebaseerd op Aziatisch haar en niet op Europees haar. Maar met een flinke lading haarspray kom je gelukkig een heel eind.

Tenslotte moet je bij het boeken van de fotoshoot nog enkele keuzes maken. Wil je een fotoboekje met CD? Foto’s ingelijst? Fotoalbum? Noem het maar op! Alles kan om deze dag zo gedenkwaardig mogelijk te maken.

Het totale kostenplaatje van zo’n shoot kan hierdoor nog behoorlijk oplopen tot zo’n €500 tot €1000! Je kunt wel iets besparen door bijvoorbeeld niet écht op de dag van de Seijin Shiki zelf te gaan maar bijvoorbeeld een dag ervoor of ernaar. Dan zijn de tarieven vaak alweer wat beter betaalbaar.

Op de dag zelf

Eenmaal alles voorbereid kun je gaan wachten tot het zo ver is en met spanning naar de dag uitkijken! Op de dag zelf (voor mij een dag voor seijin no hi) was het vroeg opstaan. Om zeven uur had ik al de afspraak voor de kapper waar ik volgens schema ongeveer een uur zou moeten zitten.

Terwijl mijn schoonmoeder (evenals de kapper) aan mijn haar zat te plukken verzorgde een andere dame mijn make-up. Al met al duurde het precies een uur en zat alles tot in de laatste puntjes perfect.  

P1120238

Daarna was het direct haasten naar het volgende adres waar ik samen met een vriendin en twee van haar vriendinnen aangekleed zou gaan worden. Alles lag al netjes klaar en ja hoor, ik kon weer kiezen. Dit keer tussen een zwarte of rode kimono. Uiteindelijk had ik niks te kiezen want ze vonden het veel te leuk om me aan te kleden en heb ik ze alle twee aangehad, plus nog twee die ze “toevallig” hadden meegenomen. 

Aankleden

Dit aankleden neemt ook behoorlijk wat tijd in beslag want een kimono en furisode al helemaal, bestaan uit diverse lagen kleding die worden samengeknoopt met allerlei sierlijke touwen, banden en een obi. Hierdoor is het ademen behoorlijk lastig en is ook bewegen niet echt prettig. Zelfs met 4 mensen die bezig waren met aankleden en alles rechttrekken waren we hier nog bijna een uur mee bezig voor alles naar wens was. 

Met z'n allen aan de slag voor mijn seijin shiki outfit.
Met z’n allen aan de slag voor mijn seijin shiki outfit.

Eenmaal volledig aankleed voelde ik me niet bepaald op me gemak. De furisode was schitterend maar deze bleek een vintage te zijn die te leen was van de dochter van de lokale burgemeester! Alsof dat nog niet genoeg was zat er ook nog eens de keizerlijke kamon (chrysant) in de gouden obi verwerkt, waardoor de totale furisode extreem kostbaar was en ver, heel ver, boven de gebruikelijke waarde van €10.000 uit kwam.

Wandelen in geta

Ik moest ook nog naar de fotostudio lopen en ik was doodsbenauwd om te vallen. Eten of drinken wilde ik absoluut niet in de buurt want wat als ik er een vlek op kreeg? Of erger nog iets kapot zou maken?! Dit alles werd ook nog eens bemoeilijkt omdat ik grote voeten heb en niet in de standaard kleine voeten slippertjes (geta) pas. Hierdoor moest ik mannelijke slippers aan en was de wandeling een behoorlijk uitdaging.

Onderweg had ik erg veel bekijks. Zo ziet men niet dagelijks een buitenlander in Furisode, zelfs niet rondom de periode van Seijin no Hi. Oude vrouwtjes wilden met me op de foto en ze vonden het wel heel speciaal en leuk staan. Eens een keer wat anders dan de standaard Japanner.

Ze bleven maar zeggen hoe mooi ik eruit zag en dat ik hun cultuur accepteerde vonden ze al helemaal geweldig. Dit gaf me wel een flink boost zelfvertrouwen en maakte de wandeling een stuk minder ongemakkelijk.

Fotoshoot

Eenmaal in de studio aangekomen werden er nog wat aanpassingen gemaakt. Zo zaten er wat dingetjes omgedraaid en kreeg ik de veel te kleine geta aan. Vanaf toen voelde ik me helemaal een paspopje. Ik werd in allerlei houdingen gemanoeuvreerd en moest breeduit lachen. Zittende foto’s. Staande foto’s. Close-up foto’s. Profiel foto’s. Alles kwam voorbij.

Voor elke foto die er gemaakt werd werd er tijd genomen om alles goed te leggen en hadden ze zelfs hulpstukken van karton zodat de mouwen mooi hingen of goed konden worden neergelegd. Na een uur tijd en 100 foto’s later dacht ik dat het voorbij was, maar nee, er moesten natuurlijk ook nog familiefoto’s gemaakt worden.

Mijn officiële seijin shiki portretfoto.
Mijn officiële seijin shiki portretfoto.

Aan het eind mochten we er 4 uitzoeken voor het fotoalbum en 1 voor de fotolijst. Die zouden netjes bewerkt worden en naar mij worden opgestuurd als het klaar zou zijn, ruim een maand later. Behoorlijk lang wachten dus.

Einde van de ceremonie

Voor mij kwam hiermee de Seijin Siki ten einde want door mijn gebrekkige Japans zou het voor mij niet zo handig zijn om deel te nemen aan de daadwerkelijk ceremonie een dag later. Hierbij is het gebruikelijk dat alle jongeren samenkomen bij een door de gemeente aangewezen plek waar ze lange speeches aan horen en enkele presentjes uitgereikt krijgen.

Eerlijk gezegd wordt dit door de meeste als nogal saai bestempelt. De echte vieringen komen daarna wanneer je met vrienden op pad gaat om lekker feest te vieren. Toch was het een extreem bijzondere ervaring om mee te maken en kijk ik met veel plezier terug naar de foto’s!

Dit artikel – Coming of Age in Japan: Hoe gaat een Seijin Shiki? – verscheen voor het eerst op 27 januari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 27 januari 2022.

Tags:
Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie