Ontmoet Janine

Mijn naam is Janine, een media en cultuur student met een grote passie voor Japan. Ik ben geboren op 17 juni dus mijn sterrenbeeld is gemini, of ook wel tweelingen! Tweelingen staan bekend om hun leergierigheid en ik ben daarom ook altijd nieuwsgierig naar weetjes over Japan. Ik ben dol op zachte plushies, zoete ramune en Harajuku fashion. Ik inspireer mijn garderobe ook op de schattige pastel kleding die onderdeel zijn van de Japanse street fashion, maar ik voel mij ook zeker aangetrokken tot de wat meer Gothic street fashion wat misschien ook de twee kanten van tweelingen verklaart. Naast een Japan enthousiasteling ben ik ook een echte filmfanaat, boekpunk en beginnend bassist.

Ik vind het leuk om andere mensen te ontmoeten die net zo enthousiast zijn over Japan als ik en dat doe ik door naar conventies te gaan. Ik cosplay dan ook graag als mijn favoriete personages, maar een dure hobby is het wel. Naast mijn studie studeer ik Japans in de mooie binnenstad van Utrecht en hoop ik ook de Japanese-Language Proficiency Test af te mogen leggen in Leiden. In mijn vrije tijd kijk ik graag anime die ik al veel te lang op mijn to-watch list heb staan en schrijf ik hier ook reviews over.

Waar schrijf je over op The Sushi TImes?

Als media en cultuur student schrijf ik graag over de rol van media in de samenleving. Hierbij kijk ik graag naar de interactie tussen content en fans zoals hoe otaku’s hun enthousiasme uiten over hun favoriete show. Je zult mij dus voornamelijk zien schrijven binnen de categorieën anime, games en manga, maar ik sta open om te schrijven over andere categorieën om zo nog meer te leren over Japan! Ik vind het leuk om reviews te schrijven en zo mensen in contact te laten komen met mijn bevindingen om zo interessante conversaties te starten waarbij elkaars meningen natuurlijk gerespecteerd worden. Verder vind ik interessant om media met elkaar te vergelijken om zo hun samenhang te bekijken. Wie weet met wat voor ideeën ik nog meer kom!

Hoe is je interesse voor Japan ontstaan?

Mijn interesse in Japan begon onbewust bij de serie Mew Mew Power die toendertijd op Nicktoons te zien was. Ik was helemaal fan van de schattige outfits, felle kleuren en magische transformaties. Toen ik een aantal jaren later ontdekte dat deze serie eigenlijk een anime was met de naam Tokyo Mew Mew ben ik deze helemaal (op niet zulke legale manieren) opnieuw gaan kijken, en sindsdien ben ik fan van anime. Ik ben nu wel van het shoujo genre afgestapt, maar ik zou het nog wel een uitdaging vinden om de gehele Sailor Moon serie te kijken! Verder was het role-playing op de nostalgische website Hyves heel populair en ontmoette ik op deze manier ook veel andere anime fans die mij series aanraadden. Velen jaren later ben ik blij om te zeggen dat mijn passie voor Japan niet vermindert is en dat ik voorlopig nog geniet van wat Japan mij allemaal te bieden heeft.

Wat vind je van de otaku cultuur?

Sinds klein meisje game ik graag. Het begon allemaal bij een kleine, schattige roze Nintendo DS en nu kan ik mezelf de trotse eigenaar noemen van een Nintendo Switch! Mijn favoriete game hierop is Breath of the Wild, een spel waarmee iedereen zich goed lang kan vermaken. Ook Bayonetta en de Mario-games zijn een favoriet van mij.

Verder kijk ik graag de wat bekendere anime waarvan ik nog nooit de kans heb gehad om die te zien. Seasonal anime zitten er vaak voor mij niet in alhoewel er soms uitzonderingen zijn! Moderne anime moeten niet onderschat worden. Door mijn studie heb ik nu minder tijd om series te kijken, maar ik heb een lijstje klaarliggen voor als ik wel tijd heb om er goed voor te zitten. Mijn favoriete anime zijn momenteel Neon Genesis Evangelion, Jojo’s Bizarre Adventure, Mob Psycho 100, Death Note en Soul Eater!

Ik vind het verzamelen van kleinere merchandise zoals pins, sleutelhangers, plushies en buttons heel leuk. Ik maak bijvoorbeeld graag ita-bags van mijn favoriete personages, mijn portemonnee zegt ouch! Ook is mijn portemonnee vaak het slachtoffer van Nendoroids mocht ik op een conventie komen. Wie kan nou nee zeggen tegen die schattige figurines?

Wat vind je zo leuk aan Japan?

Je zou zeggen de cultuur, maar ik vind het woord cultuur een heel breed begrip. Het leukste aan Japan vind ik de kanji! Kanji is natuurlijk ongeloof groot en ingewikkeld wat het voor ons als Japan fans in het Westen lastig maakt om te leren. Het is onduidelijk hoeveel kanji er nou echt zijn, maar het zijn er waarschijnlijk meer dan 500,000! Wat voor mij kanji zo mooi maakt is dat de componenten samen een heel bijzondere betekenis vormen. Mijn favoriet is de kanji 桜 die staat voor sakura, Japanse kersenbloesem. In de kanji zie je een vrouw 女 onder een boom 木 staan. Het is fascinerend en mooi! Elke keer dat je een nieuwe kanji leert voelt heel bevredigend en is echt iets om trots op te zijn.

Wat vind je het minst leuk aan japan?

Japan is natuurlijk niet heilig en heeft zo ook zijn minpuntjes zoals elk ander land. Wat ik het minst leuk vind aan Japan is dat het land erg xenofobisch is. Japanners kunnen wat vijandig naar buitenstaanders zijn, terwijl het land heel multi-etnisch is! Als toerist zit je prima in Japan, maar in het werkveld en huisvesting speelt racisme een grote rol. Wat misschien de houding van Japan verandert op een positieve manier is de discussie rondom racisme in het onderwijs en in de media. De aanwezigheid van buitenlanders en minorities moet meer geaccepteerd worden.

Tenslotte, wil je nog iets delen met de lezers?

Ik hoop dat iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in Japan gaat vinden wat voor hun het leukste is aan het land en hier ook zijn energie uit kan halen. Openstaan voor een nieuwe cultuur maakt je een veelzijdig mens en ik kan je beloven dat Japan zoveel te bieden heeft! Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lezen van mijn introductie en ik hoop dat jullie met plezier mijn artikelen zullen lezen! またね!