Ontmoet Joyce

Ik ben Joyce en geboren met bloed groep O positief (in Japan geloven ze dat je bloedgroep veel zegt over je persoonlijkheid). Ik ben echte duizendpoot met veel te veel hobby’s en interesses. Zo ben ik gek op gamen, shoppen, lezen, koken, fotografie, en verzamel ik 1001 en dingen; van Pokémon kaarten tot retro games, en re-ments tot servies. Gezamenlijke deler is echter Japan. Want ik heb een echte voorliefde voor Japanse games en hebbedingetjes. Ook de Japanse keuken is een enorme passie. Zo ben ik naast The Sushi Times in 2020 ook begonnen met Proef Japan, een kookblog vol Japans lekkers.

Buiten The Sushi Times om heb ik een heel degelijk 9 tot 5 baantje binnen de marketing en e-commerce! Bloggen is namelijk nog altijd voornamelijk een leuke hobby. Een hele bewuste keuze want ook mijn “gewone” werk vind ik ontzettend leuk om te doen.

Waar schrijf je over op The Sushi TImes?

Op The Sushi Times kun je mijn artikelen overal tegenkomen. Ongeveer 80% van alle artikelen, verspreid over alle categorieën komen van mijn hand. Dit komt vooral omdat ik simpelweg geïnteresseerd ben in alle aspecten van de Japanse cultuur hoe mooi, vreemd, controversieel, of uniek ze ook mogen zijn. De meeste artikelen komen dan ook tot stand vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid naar een bepaald onderwerp. 

Hoe is je interesse voor Japan ontstaan?

Mijn interesse voor Japan is heel lang geleden begonnen met series zoals Pokémon en DBZ. Al snel kwam ik erachter dat het van oorsprong Japans was en ging op zoek naar meer Japanse series. Vervolgens kwam ik dan dingen tegen over geisha’s en ging daar meer over opzoeken, waarbij ik nóg meer dingen tegenkwam die ik interessant vond en ook weer ging opzoeken. Zo is de bal gaan rollen. Toen ik in 2011 voor het eerst Japan bezocht was het hek echt van de dam en volgde al snel The Sushi Times!

Wat vind je van de otaku cultuur?

Ik kijk regelmatig anime en een aantal van mijn favoriete series zijn Pokémon, Dragon Ball Z, Lucky Star, GANGSTA, Hunter x Hunter 2011, Code Geass, en Darker Than Black. Qua games staan de Pokémon games nog altijd bij mij op de nummer 1 plek, al vind ik de Persona en Dragon Quest franchises ook he-le-maal fantastisch! En ben ik recentelijk helemaal omver geblazen door Ghost of Tsushima. Daarnaast ben ik ook dol op JRPG’s en zo nu en dan een lekkere pittige game zoals Bayonetta of God of War.

En figures? oh man. Op dit moment telt mijn collectie meer dan 300 figures. Niet allemaal statues of pvc figures, er zitten ook een hoop gachapon en dat soort kleinere soorten tussen. Vooral de re-ments lopen uit de hand. Daarnaast cosplay ik zelf ook! Al ben ik wel een redelijk casual cosplayer. Ik doe er altijd eeuwen over om aan iets te beginnen en moet het echt hebben van motivatie spurts haha!

Wat vind je zo leuk aan Japan?

En hoe cliché het ook is, vrijwel alles aan Japan interesseert me mateloos. Maar als ik dan toch iets moet noemen vind ik het tof dat de “otaku” cultuur daar zo levendig is. Maar bovenal dat het een land is van contrasten. Waar modern en traditioneel hand-in-hand gaan en waar je binnen een uur van metropool naar wildernis kunt gaan. En een land waar religie en spiritualiteit integraal zijn, zonder bewust er naar te leven. Oh, en het fantastische eten natuurlijk! 

Daarbij vind ik het wel belangrijk om te benoemen dat Japan ook gewoon een land is, en verre van perfect. Zo is het jammer dat ze op een hoop vlakken toch nog wat “achter” blijven. Zo is o.a. homoseksualiteit nog eigenlijk overal taboe, zul je als buitenlander altijd een buitenstaander zijn (ook al woon je er al 30 jaar), is dierenleed geen agendapunt, en hebben vrouwen nog altijd veel te maken met discriminatie op de werkvloer en de “verplichting” om te voldoende aan traditionele genderrollen.

Tenslotte, wil je nog iets delen met de lezers?

Eigenlijk alleen dat ik hoop dat mensen met veel plezier onze artikelen zullen lezen! En als The Sushi Times ze bevalt, en iemand gek is op Japans eten dat ze ook vooral een kijkje nemen op www.proefjapan.com!

En mocht iemand een opmerking, vraag, of suggestie hebben zijn jullie altijd welkom om deze aan ons te laten weten. Bijvoorbeeld via facebooktwitter, een comment, of ons contact formulier 🙂