Ontmoet Sander

Mijn naam is Sander van der Ham. Ik ben geboren op 7 januari 1991. Een lekkere dwarse steenbok dus. Na sinterklaas, kerst en oud en nieuw ben ik dus nog niet uitgefeest! Helaas weet ik mijn bloedgroep niet zeker, maar waarschijnlijk is het AB+. Mijn vader is A+ en mijn moeder B+. Volgens een online bloedgroep calculator is de kans het grootst dat mijn bloedgroep AB+ is, maar is er is ook een kleine kans dat ik A+ of B+ ben. Maar als ik de Japanners mag geloven, pas ik prima in het B profiel!

Alhoewel ik een grafisch diploma op zak heb, werk ik in het dagelijks leven vooral in de horeca, bij wellicht één van de mooiste plekken in Dordrecht. Daarnaast freelance ik ook her en der in mijn eigen vakgebied voor enkele opdrachtgevers. Hoewel de creativiteit door mijn aderen stroomt, heb ik het eigenlijk wel prima naar mijn zin in de horeca, al is dat vooral om dat ik een fantastische werkomgeving en werkgever heb. Of ik ooit weer helemaal de grafische industrie induik of blijf plakken in de horeca, of misschien wel weer eens iets heel anders ga doen… Tja, ik zie vanzelf wel welke richting die wind naartoe gaat waaien.

Ik vul mijn vrije tijd voornamelijk op met gamen en lekker creatief bezig zijn. Ik ben dus een enorme creatieveling! Schrijven bij The Sushi Times past dus ook goed in mijn straatje. Naast gamen en creatief bezig zijn geniet ik ook enorm van muziek. Ik heb een voorkeur voor soundtracks uit games, films en anime, maar ook J-rock, electro-swing en lo-fi hiphop vind ik relaxed. Ik maak zelf geen muziek, maar het lijkt me ontzettend gaaf om het traditionele Japanse snaarinstrument, de shamisen, te leren bespelen. Maar helaas zijn die instrumenten behoorlijk prijzig en in Nederland zeer lastig te verkrijgen, over lessen nog maar te zwijgen.

Waar schrijf je over op The Sushi TImes?

Ik schrijf over figures, games en alles daaromheen! Ik ben altijd een enthousiaste verzamelaar van allerlei soorten dingen geweest, zoals modelauto’s en edelstenen. Maar mijn verzamelwoede stort zich nu al sinds 2009 alleen nog op figures! Ik verzamel ze niet alleen omdat ik ze mooi vind of omdat ik dat ene personage zo cool vind, maar zijn ze ook een goede bron voor inspiratie en referentiemateriaal. 

Hoe is je interesse voor Japan ontstaan?

Door de games die ik vroeger speelde op mijn Super Nintendo en de Game boy groeide mijn interesse in games al snel. Vanuit daar ben ik een interesse gaan ontwikkelen in de Japanse game industrie. Bij Nintendo werken was mijn grote droom! Inmiddels weet ik wel beter, want voordat je het sollicitatieproces hebt voltooid bij Nintendo in Japan, ben je wel een tijdje verder. Maar de passie voor games is nooit weggegaan. Vanuit mijn interesse in de Japanse game industrie is mijn interesse in Japan zelf gaan groeien.

Ondertussen heb ik Japan in 2018 voor het eerst bezocht, en dat was een droomvakantie tot en met! Inmiddels staat de volgende vakantie naar Japan al in de planning, en daarna zullen meerdere tripjes naar Japan zeker nog volgen.

Wat vind je van de otaku cultuur?

Ik game al sinds ik twee jaar oud was, dus met gamen ben ik grootgebracht! Ik heb alle Nintendo consoles en handhelds wel in mijn collectie (gehad), maar ik ben ook uitgeweken naar de concurrenten Sony en Microsoft. Geen console wars en PC masterrace onzin voor mij, maar wel leuke games! Mijn meest favoriete game is nog altijd de klassieker Super Mario Bros 3. Ik speel voornamelijk platformers, actiegames en JRPGs, maar ik ben ook niet vies van een goede Fighting game! Een andere guilty pleasure is ook toch wel Pokémon Go.

Ik ben overigens ook niet vies van tabletop (roleplaying)games, en dan met name Dungeons en Dragons. Ik gebruik het liefst het systeem van de 5e editie. Ik begon als speler maar ben zelf inmiddels op het moment van schrijven al 4 jaar Dungeon Master. In 2019 heb ik samen met een vaste groep van 4 spelers voor het eerst een DnD campaign met succes afgerond die ruim anderhalf jaar heeft geduurd!

Ik kijk niet heel veel anime, maar elk seizoen kijk ik wel een paar must-see series, zoals bijv. Boku no Hero Academia. Andere series die ik heel leuk vind zijn o.a. Gintama, Dragon Ball Z/Super, Full Metal Alchemist, Log Horizon, Overlord, Kill la Kill en Attack on Titan. Zoals je wel merkt hou ik van een flinke portie actie en humor in mijn series! 

Figures zijn een grote passie. Mijn collectie bestaat inmiddels uit meer dan 120 figures, waarbij het grootste gedeelte uit scale figures bestaat. Mijn favoriete schaal is 1/8. Desondanks mijn verzamelwoede groeit mijn collectie niet snel, al komt dat vooral omdat de figures die ik aan mijn collectie wil toevoegen steeds duurder (maar wel mooier!) worden en onlangs de wereld van resin statues, die nog duurder zijn, ook voor me is geopenbaard. Geld moet rollen, maar wel op een verantwoorde manier!

Als ik drie topstukken van mijn collectie moet opnoemen, dan staat mijn Bowser Exclusive resin statue gemaakt door First 4 Figures op 1, mijn Juri Han Exclusive resin statue gemaakt door Pop Culture Shock op 2 en mijn Bayonetta 1/6 scale PVC figure gemaakt door FLARE op 3.

Wat vind je zo leuk aan Japan?

Het is zo lekker anders! De mensen, de cultuur, de architectuur, de geschiedenis, hun manier van denken en doen. Wij Nederlanders zijn al snel van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Maar bij de Japanners lijkt niets te gek!

Wat vind je het minst leuk aan Japan?

Ik heb begrepen dat hun werkethiek enorm verschilt met die van ons Nederlanders. Niet zo zeer omdat ze meerdere en langere werkdagen maken dan wij doen, maar dat er op “elke spijker die ergens bovenuit steekt gehamerd wordt totdat ie weer gelijk staat met de rest”. Als creatief persoon zijnde lijkt me dat een lastige werkomgeving, omdat dit vooruitgang en creativiteit kan verhinderen. Ik zou persoonlijk dus ook niet in Japan willen werken.

Tenslotte, wil je nog iets delen met de lezers?

Ik hoop dat mijn kennis en enthousiasme op het gebied van figures lezers van The Sushi Times kan inspireren en helpen bij het beginnen en onderhouden van hun eigen collectie!