Cool Japan Experience

Sinds 14 april valt in Museum Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling COOL JAPAN te bezichtigen. Ik ben persoonlijk niet iemand die snel naar een tentoonstelling zal gaan. Maar als het gaat om iets met het thema Japan is waar ook aandacht wordt besteed aan de sub- cultuur, dan maak ik daar met veel genoegen een uitzondering voor!

Voor mij persoonlijk was het van groot belang dat ik er het beste uit kon halen en besloot daarom deze tentoonstelling tijdens het COOL JAPAN weekend te bezoeken. Ik bedoel, hoe druk kan een museum zijn toch? Nou, mega-druk dus! Maar goed, nog even terug naar de start van de ervaring. Een geweldig gegeven was, dat het museum zeer dicht bij het station ligt. Ik hoefde niet eens mijn Google mapjes te openen om het te vinden.

Grote drukte

Na het verlaten van de het treinstation aan de correcte zijde, kwam er meteen al een groepje cosplayers mij tegemoet lopen. Ik had op TST (aka The Sushi Times dus) al gelezen dat het COOL JAPAN weekend in het teken stond van onder andere lolita’s, superhelden, videogames en robots. En cosplayers kunnen daar absoluut niet bij onderbreken. Na de cosplayers in hun mooie outfits met volle bewondering te hebben nagekeken (sorry mensen <3) was het ongeveer nog 70 stappen naar de ingang, waar nog meer leuke cosplayers en mooi geklede mensen te vinden waren. Dit gaat leuk worden!

Zoals ik al vermeldde denk dat het museum qua capaciteit niet helemaal berekend was op de hoeveelheid geïnteresseerde voor deze tentoonstelling. De rij was best lang en liep door naar buiten. Ook was het wat onhandig staan en werd er aan mensen met een museumpas voorrang verleend. Blijkbaar was ik niet de enige die niet regelmatig genoeg musea bezoekt om zo’n pas aan te schaffen, want de rij werd er niet korter van.

Dit gaf wel mooi weer dat de gasten echt voor het onderwerp van de tentoonstelling kwamen, en niet zomaar een algemeen bezoekje brachten. Er waren zelfs momentjes van proppen bij de deur. Voornamelijk als de museumjaarkaarthouders door de “normale” rij heen gesluisd moesten worden. Wellicht is het handiger om voor een volgende keer 2 rijen te creëren door middel van paaltjes. Eén voor jaarkaarthouder en een voor niet- jaarkaarthouders, met een bordje erbij waar te gaan staan.

Prachtige collecties

Onderweg terug naar boven kwam ik nog meer cosplayers en ook lolita’s tegen (yay!). Hierdoor werd ik steeds nieuwsgieriger of er een speciale ruimte was waar de mensen samen konden komen. Nee, nee! Eerst die tentoonstelling zien, Romy! Gelukkig hadden we bij binnenkomst een plattegrond met de juiste route gekregen. En natuurlijk heb ik die in eerste instantie NIET gevolgd. Toch kwam ik er halverwege achter dat het leuker was om dit wel te doen.

Op mijn entreeticket zat namelijk een barcode die je op de eerste etage van de tentoonstelling kom gebruiken bij een soort informatiezuil. Met behulp van je ticket kon je je kennis over de onderwerpen van de tentoonstelling testen. Ik heb geen idee of je er nog iets mee kon winnen, maar sowieso was het erg leuk om te doen!

IMG_3381

Er was genoeg variatie in onderwerpen te vinden. Zowel het oude- en nieuwe Japan kwam netjes aan bod. Zo waren er beelden te zien van verschillende anime films, een interactief onderdeel waar werd getest wat voor jouw nu het beste voorbeeld was voor de personificatie van een anime karakter, en een grote fotomuur met een afbeelding van een bekend stuk uit de wijk van Tokyo’s Akihabara.

In een andere ruimte waren een aantal oude prenten tentoongesteld, wat aan het eind overging in de ontwikkeling van mechanische voorwerpen en de aanwezige robot Pepper, die heel netjes Nederlands blijkt te spreken. Helaas was het te druk om ook maar ietsje dichterbij hem te kunnen komen, sinds het door teveel kinderen omsingeld was. Wat mij wel verbaasde was ik geen begeleidend personeel bij de robot zag om de enigszins te drukke kinderen in het gareel te houden.

IMG_3373
IMG_3359
IMG_3354
IMG_3380



Cosplay en mode

Voor het meer volwassen publiek is er een ruimte waar men gerichter ingaat op haute couture mode en Japanse ambachten als de pottenbakkerij. Toch was het grootste gedeelte van de eerste etage gereserveerd voor het ontstaan, de ontwikkeling en de samensmelting van de oude- en hedendaagse Japanse cultuur en subcultuur. Een apart onderdeel voor Harajuku fashion kon bij het onderwerp van deze tentoonstelling ook niet ontbreken. Daarom had men een aantal paspoppen aangekleed in een aantal felgekleurde outfits van deze mode-richting.

IMG_3361
IMG_3369

Naast deze paspoppen, stonden er in een andere ruimte een aantal poppen gekleed in geweldige cosplay- outfits. Waaronder een die ik gelijk herkende, de geweldige outfit Daydreamer’s Finery uit de MMO Guild Wars 2 van Team Paraluna! Hier waren ook een aantal arcadekasten en game consoles beschikbaar, en kon men manga lezen uit te collectie van MangaKissa. Verderop was een samoerai harnas opgezet met daaromheen een aantal interessante objecten.

Op de tweede etage was een ruimte volledig ingericht voor het onderwerp Yokai, de verzamelbenaming voor de massale hoeveelheid geesten, demonen, en andere verschijningen die Japan rijk is. Ook waren er nog wat presentaties en workshops beschikbaar. 2,5 uur later hebben we ook de rest van het museum bezichtigd en is het tijd om nog wat rond te kijken bij de souvenirshop. Deze was redelijk uitgebreid en ik weet zeker dat er in principe voor iedereen wel iets leuks tussen zit.

De tentoonstelling heeft zeker veel variatie aan onderwerpen. Echter vond ik alles in het geheel wat compact overkomen. In één ruimte kwamen meerdere onderdelen aan het licht waardoor het soms verwarrend aanvoelde doordat er niet echt een verbintenis tussen de getoonde voorwerpen was. Ook snapte ik niet waarom er zoveel cosplayers, lolita’s en andere in j-fashion geklede mensen aanwezig waren. Natuurlijk is het een tentoonstelling over de Japanse cultuur- en subcultuur, maar ik heb niet kunnen ontdekken dat er die dag iets speciaals voor hen was geregeld waar ze even onder elkaar konden zijn.

Voor het grote publiek

Persoonlijk zou ik deze tentoonstelling dan ook eerder voorstellen aan mensen die (nog) niet bekend zijn met Japan. Als redelijk doorgewinterde Japan-liefhebber zullen veel dingen je bekend voorkomen, en de tentoonstelling wellicht minder interessant voor je maken. De opgestelde voorwerpen waren wel fascinerend om te zien, echter vond ik de indeling soms wat oneerlijk verdeeld.

Hierdoor kregen sommige items veel meer de aandacht kregen dan andere. Over het algemeen was het een leuke tentoonstelling en heb ik mij persoonlijk, ondanks de overweldigende drukte, een aantal uur leuk kunnen vermaken. Ga dit vooral zien met je vrienden, die je kennis wilt laten maken met het coole land Japan!

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie