Cool Japan blog header.

COOL JAPAN in Museum Volkenkunde vanaf 14 april

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN: wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context.

COOL JAPAN van alle kanten

COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit zijn wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Naast originele inkttekeningen van Utagawa Kuniyoshi en Katsushika Hokusai, bekend als ‘de Rembrandt van Japan’, is in de tentoonstelling ook hedendaagse kunst te zien. Centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki.

Dit werk is representatief voor de hele tentoonstelling omdat het klassiek en hedendaags Japan aan elkaar verbindt. Een meisje in klassieke kimono, maar dan in kleuren uit de huidige schattigheidscultuur. Ondanks de zware kimono zweeft ze luchtig door het beeld. Ze heeft grote ogen zoals een karakter uit een manga of anime, maar haarpennen als van een geisha. Geschilderd in hedendaagse stijl, maar tegen een achtergrond van bladgoud zoals op antieke Japanse kamerschermen.

Behalve veel te zien is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade speelkasten en de nieuwste game computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Cool Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland. COOL JAPAN is een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers, voor jong en oud. Met o.a.

Anime klassiekers

In de nieuwe tentoonstelling komen uiteraard klassiekers als Akira en Ghost in the Shell voorbij. Daarnaast ook films van animatoren die in Japan worden vereerd als grootmeesters maar in het Westen nog weinig bekendheid genieten. Zoals Hideaki Anno, wiens trippy mecha-serie Evangelion een grote schare fans heeft. En Mamoru Hosada, die regelmatig ‘de nieuwe Miyazaki’ wordt genoemd; zijn films (Boy and the Beast, Summer Wars) vormen een prachtige combinatie van emotie en fantasy.

Verder zijn er in de tentoonstelling originele animatie cels te zien van onder meer de Studio Ghibli klassieker Princess Mononoke en Sailor Moon. Laatstgenoemde serie zorgde in de jaren negentig voor een doorbraak van manga en anime in het Westen.

Ontmoet de beroemde robot Pepper

Japan is gefascineerd door robots en de wereld is gefascineerd door Japanse robots. Want geen land ter wereld wordt meer met mensachtige machines geassocieerd dan Japan. Zoals zo vaak, liggen zowel werkelijkheid als fantasie hiervan aan de basis. Het land produceert veel robots, in fabrieken en laboratoria en ook in strips, films en games. Eeuwenoud is de traditie van automatisch bewegend speelgoed, en talloos zijn de getekende verhalen over robots die ons beschermen en vernietigen.

Ontwikkeld door Alderbaran Robotics en Softbank; 2014 (exemplaar uit 2017). Foto: Museum Volkenkunde
Ontwikkeld door Alderbaran Robotics en Softbank; 2014 (exemplaar uit 2017). Foto: Museum Volkenkunde

Terwijl over de hele wereld aan de nieuwste generatie robotica wordt gesleuteld, blijft de Japanse benadering uniek: daar wordt de robot niet gezien als levenloos mechanisch hulpje, maar als een bezield wezen. Bezoekers van de nieuwe tentoonstelling COOL JAPAN kunnen dit zelf ontdekken, want vanaf 14 april kunnen bezoekers, jong en oud, de robot Pepper ontmoeten in de tentoonstelling COOL JAPAN.

Pepper is ontwikkeld om mensen gezelschap te houden, te vermaken en te troosten. Met zijn vele sensoren, microfoons en camera’s is hij gebouwd om emoties te herkennen en daarop in te spelen.

Unieke blik op Final Fantasy XV

Final Fantasy is een langlopende serie Japanese role playing games (‘JRPG’) waarin actie, mystiek en science fiction hand in hand gaan met oogverblindende visuals. Honderden mensen werkten tien jaar lang aan de ontwikkeling van Final Fantasy XV, die eind 2016 verscheen. Museum Volkenkunde kreeg een zeldzaam inkijkje in het maakproces en toont originele concept art uit deze game, beschikbaar gesteld door de makers.

13_Leviathan; Final Fantasy XV © 2016 SQUARE ENIX CO., LTD
© 2016 SQUARE ENIX CO., LTD

De ontwerper die verantwoordelijk is voor de creatie van de monster-karakters, Hasegawa Tomohiro, vertelde hoe hij geïnspireerd is door de geschiedenis van yōkai (monsters die al eeuwen voorkomen in Japanse volksverhalen): “In FF XV worden die monster-karakters niet symbolisch behandeld, maar geherdefinieerd als realistisch ogende wilde dieren”. Kijk naar het karakter Leviathan: een enorme, goddelijke waterdraak.

Het ontwerpproces begint met een echte vis die op het kopieerapparaat wordt gelegd. Vervolgens worden allerlei fysieke modellen gemaakt, bijvoorbeeld van klei. In digitale tekeningen worden steeds nieuwe lagen toegevoegd, van skelet en spieren tot haren en de uiteindelijke huid. Voor Square Enix, de producent van Final Fantasy, pakte de investering goed uit: in één dag werden vijf miljoen games verkocht, genoeg om uit de kosten te komen.

COOL JAPAN Weekend

Houdt ook zeker de website en facebook pagina van Museum Volkenkunde goed in de gaten!  Op 29 en 30 april kunnen Japan-liefhebbers hun hart ophalen tijdens het COOL JAPAN weekend. Twee dagen lang staat Museum Volkenkunde in het teken van, lolita’s, superhelden, videogames en robots. Kom naar het museum, geniet van de tentoonstelling COOL JAPAN en bezoek gratis shows, demonstraties, rondleidingen en talks – allemaal in het teken van de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur.

Voor wie actief wil meedoen, zijn er diverse workshops zoals manga tekenen, (snoep)sushi maken, Aikido (合気道): een Japanse martial arts kunst of Kintsugi (金継ぎ): een Japanse kunstvorm om gebroken servies en potten te repareren. Neem tijdens de rondleiding een uniek kijkje achter de schermen bij COOL JAPAN, proef verschillende soorten sake, ontmoet een echte robot of kom lekker gamen op klassieke arcade speelkasten.

De jaarlijkse Leidse Museumnacht op 19 mei en Wereldfair op 5 juni staan in het teken van Japan. En ook de activiteiten in de mei- en zomervakantie sluiten aan bij de tentoonstelling.

Meer informatie

Er valt echter nog veel meer te beleven! Kijk voor meer informatie op de site van het Museum Volkenkunde te Leiden. COOL JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie