COVID-19 in Japan: Kun je reizen naar Japan?

UPDATE 22-09-2022: Eindelijk goed nieuws! Per 11 oktober 2022 zullen de reisrestricties voor Japan komen te vervallen! Vanaf dan mogen er weer ongelimiteerde aantallen mensen het land binnenkomen, ook toeristen. Of er nog bepaalde eisen zullen zijn m.b.t. vaccinaties en soortgelijke is op moment van schrijven nog onbekend.

We krijgen regelmatig vragen binnen over reizen naar Japan, nu in tijden van COVID-19. Jammer genoeg kunnen we al maanden geen goed nieuws geven. Want sinds vorig jaar zit Japan praktisch op slot. Buitenlandse toeristen, zakenreizigers en studenten zijn niet meer welkom. Zelfs buitenlandse inwoners van Japan, ook die er bijvoorbeeld al jaren woonden maar geen Japans paspoort, of permanente verblijfsvergunning hadden, mochten niet meer terug naar huis. Het was pas richting eind 2020 dat buitenlandse inwoners van Japan terug mochten keren naar Japan.

Eventjes leek het er op dat er een versoepeling zou plaatsvinden, maar helaas zien we begin 2021 de aantallen besmettingen in Japan ook weer enorm hard stijgen. De Japanse overheid treft dan ook wederom nieuwe en/of striktere maatregelen om dit in te dammen. Zoals het uitroepen van de noodtoestand, en het blijven beperken van de (inter)nationale reisbewegingen.

Status in Japan

In het kort komt het er op neer dat het op dit moment niet mogelijk is om Japan binnen te komen, tenzij je de Japanse nationaliteit hebt. De status kan echter elk moment veranderen. Ben je van plan te reizen naar Japan? Zorg dan dat je goed de verschillende nieuwswebsites in de gaten houdt, alsmede de websites van de Rijksoverheid en Japanse ambassade. Zo gauw er meer bekend is, of de situatie wijzigt zullen we via die kanalen geüpdatet worden over de vervolgstappen.

Update 1 maart, 2022: Mensen met een lange termijn visum zoals familieleden, studenten, en werkers mogen in beperkte maten het land weer in. Op moment nog onder strakke voorwaarden en met een maximum van 7.000 per dag. Gezien er meer dan 370.000 gegadigden zijn met een lange termijn visum kan het nog wel even duren voor iedereen aan bod is geweest en/of ook toeristen weer naar binnen mogen. Meer informatie volgt.

Kan ik als toerist reizen naar Japan?

Nee, op dit moment kun je niet als toerist reizen naar Japan. Of dit nou is omdat je wilt rondreizen, of omdat je (zieke) familie zou willen bezoeken. De grenzen zijn gesloten voor iedereen die normaliter met een toeristenvisum naar binnen had gemogen. Er zijn vanwege het stijgende aantal besmettingen op dit moment ook geen uitzonderingen met andere landen meer.

Er zijn enkele uitzonderingen voor een handjevol landen en dan alleen met 24/7 begeleiding en een vooropgestelde route. Nederland en België vallen hier vooralsnog niet onder.

Kan ik zakelijk reizen naar Japan?

Nee, net als reizen voor toeristen is er een verbod op zakelijke reizen naar Japan van korte duur. Zakelijke reizen vallen onder hetzelfde visum als toeristenreizen. Hier wordt geen onderscheid in gemaakt. Ben je van plan om langere tijd (meer dan 90 dagen) in Japan te werken? Dan zal je een specifiek ‘working visa’ aan moeten vragen. Deze worden op dit moment echter vrijwel niet (meer) verleend vanwege de verergerde situatie in Japan.

Kan ik naar Japan verhuizen?

Sommige van jullie hebben wellicht plannen om voor bijvoorbeeld een stage, studie, of permanent naar Japan te verhuizen. Tot eind 2020 was daar nog enigszins ruimte voor, maar als je daarvoor op dit moment nog geen geldig visum hebt gekregen is dat nu niet meer mogelijk. Alle visumaanvragen zijn voorlopig van de baan, tot de situatie rondom COVID-19 weer verbetert. Ook zijn een hoop procedures rondom visumaanvragen op dit moment anders dan normaal, veelal een stuk strenger dan voorheen.

Wanneer kan je weer naar Japan?

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer Japan haar grenzen weer opent voor toeristen en zakelijke reizen. Maar gezien de huidige staat van de besmettingen en het intrekken van diverse soorten visa lijkt het ons niet waarschijnlijk dat Japan in 2021 nog haar grenzen opent. De situatie kan echter elk moment veranderen.

En nogmaals: zorg dat je goed de verschillende nieuwswebsites in de gaten houdt, alsmede de websites van de Rijksoverheid en Japanse ambassade. Zo gauw er meer bekend is, of de situatie wijzigt zullen we via die kanalen geüpdatet worden over de vervolgstappen.

Dit artikel – Japan En Covid-19 / Coronavirus – verscheen voor het eerst op 15 januari december en is voor het laatst geüpdatet op 1 juli 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie