Crunchyroll: van fanstreamer naar officiele anime-supporter

Elk moment op de dag anime kunnen kijken was in de jaren ’80 niet voor te stellen. Anime was toen zeer schaars hier in Nederland, net zoals het internet. Hooguit tijdens een vakantie naar het buitenland zou je een glimp van het internet op kunnen vangen. Niet dat je zou weten welke serie het was, of dat je het verder kon volgen, want daarvoor was je te kort in het buitenland.

Tegenwoordig is het gewoon om via internet op elk moment van de dag anime te kunnen kijken. De komst van het internet, de series hier op televisie en de toename van zowel legale als illlegale streamingssites hebben het mogelijk gemaakt dat anime door een groter Westers publiek gekeken kan worden. Een paar van die legale streamingssites zijn bijvoorbeeld Daisuki, Funimation en Netflix, maar ook Crunchyroll.

Begin van Crunchyroll

Crunchyroll begon in 2006 als een fanstreamingplatform waar iedereen zijn favoriete anime kon uploaden, zonder daarvoor toestemming te vragen van de rechthebbenden. Met bijbehorende fanondertiteling die wisselde in kwaliteit. Het platform groeide snel en vond zelfs een investeerder die bereid was om 4 miljoen te investeren in het platform. Dat bracht Crunchyroll onder de aandacht van de originele makers: de anime studio’s en licentiehouders.

AAEAAQAAAAAAAAjeAAAAJGUxMWIzYWMwLTY3MDItNDVmYi1iZWQ1LTI2NzAxYmRiYjZjOQ
c6878c1c3690fb9fd692b6500df651811469147970_main

Commentaar van de anime-industrie bleef dan ook niet lang uit, en binnen vier maanden stonden de oprichters voor een keuze: of een dikke boete betalen, of netjes licenties aanvragen van anime. Het laatste gebeurde, en ongelicenseerde series verdwenen langzamerhand van de voormalige streamingsite, en TV Tokyo werd twintig procent mede-eigenaar van Crunchyroll.

Grootste aanbieder

Inmiddels bezit Crunchyroll vaste contracten met licentiehouders, zoals TV Tokyo. Het probeert om zoveel mogelijk anime mogelijk legaal aan zich te binden en per land beschikbaar te stellen. Zo waren in de beginjaren van legaal Crunchy hier amper series te kijken, omdat ze stomweg niet voor Nederland gelicenseerd waren. Inmiddels is een groot deel van de series ook hier gelicenseerd en dus beschikbaar. Inclusief een aantal live-action series!

Een licentie krijgen voor een serie gebeurt niet in een paar dagen omdat het wettelijk dient te gebeuren, dus voor sommige anime is het even wachten tot die online verschijnen. Als een anime eenmaal gelicenseerd is kan je het een week na het licenseren gratis kijken op Crunchyroll, met reclames. Alleen als je premium lid bent voor een klein bedrag per maand (€40 per jaar/12 maanden=€3,33) kan je anime gelijk bij verschijnen zonder reclame of pop-ups direct in HD kijken.

Bijdragen aan de anime industrie

Dus, waar gaat het geld heen van de (premium) kijkers? Uit een interview met de oprichter van Crunchyroll wordt duidelijk dat het geld op verschillende niveaus wordt verzameld en terugvloeit naar de industrie. Zo dragen gratis kijkers bij door de betaalde advertenties die ze zien, terwijl premium leden bijdragen door alleen al een aflevering te kijken. Het geld wat een premium lid bijdraagt per maand wordt afgedragen aan de oorspronkelijke makers van de series die jij kijkt.

Dus als jij elke maand 80% Gintama kijkt, gaat 80% van jouw premium geld naar de producenten van Gintama. Overigens zitten er bij de Crunchyroll anime opening- of eindeliedjes geen ondertiteling, omdat daarvoor een aparte licentie nodig is van de rechthebbende muziekproducent. Licenties zijn maar wat complex!

Kijk ook Crunchyroll

Benieuwd wat Crunchyroll te bieden heeft? Elk seizoen vind je meerdere simulcasts met daarnaast een diverse bibliotheek met volledig gelicenseerde series voor West-Europese kijkers. Mocht je voorlopig niet weten wat je moet kijken, dan hebben wel een lijstje voor je!Bronnen: 1, 2.

Dit aritkel – Crunchyroll: van fanstreamer naar officiele anime-supporter – verscheen voor het eerst op 19 mei 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 19 november 2018.

Heidi is een echte donut liefhebber met een passie voor kunst en cultuur. Daarnaast is ze gek van berenmeisjes, goede storytelling, kunstzinnige anime, en alles waarvan ze haar koffie uitproest.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X