Crunchyroll logo en mascotte.

Crunchyroll: van fanstreamer naar officiele anime-supporter

Elk moment op de dag anime kunnen kijken was in de jaren ’90 niet voor te stellen. Anime was toen zeer schaars hier in Nederland. En het internet zoals we dat nu kennen was nog een verre droom. Tegenwoordig is het gewoon om via internet op elk moment van de dag anime te kunnen kijken. De komst van het internet, de series hier op televisie en de toename van streamingsdiensten hebben het mogelijk gemaakt dat anime door een groter Westers publiek gekeken kan worden. Waaronder Crunchyroll!

Begin van Crunchyroll

Crunchyroll begon in 2006 als een fanstreamingplatform waar iedereen zijn favoriete anime kon uploaden, zonder daarvoor toestemming te vragen van de rechthebbenden. Met bijbehorende fanondertiteling die wisselde in kwaliteit. Ze bleven natuurlijk niet lang onder de radar en toen er een grote investeerder om de hoek kwam kijken werd het al snel serieuze business.

c6878c1c3690fb9fd692b6500df651811469147970_main

Zo werd er een harde eis gesteld door de anime studio’s in Japan: of een dikke boete betalen, of netjes licenties aanvragen én betalen van de anime die ze streamden. Het laatste gebeurde, en ongelicenseerde series verdwenen langzamerhand van de voormalige streamingsite. Inmiddels bezit Crunchyroll vaste contracten met licentiehouders, zoals TV Tokyo (die ook 20% van Crunchyroll bezit).

Inmiddels is het aantal licenties gigantisch gegroeid en heeft Crunchyroll één van de allergrootste anime bibliotheken. Zowel oude, als nieuwe series zijn er beschikbaar. Vooral het kunnen bekijken van nieuwe releases van de actuele animeseizoenen is een grote plus op crunchyroll.

Bijdragen aan de anime industrie

Bijzonder is ook dat Crunchyroll tot op vandaag de dag nog altijd gratis te bekijken is. Je hebt dan alleen wel serieus wat reclameblokken te verduren tijdens het kijken van je series. Maar het is en elk geval beschikbaar. Wanneer je een premium lidmaatschap afneemt kun je echter ongestoord, en helemaal zonder reclames kijken. Ook heb je nog wat andere voordelen zoals bijvoorbeeld het kijken in HD.

Door een betaald lidmaatschap (vanaf €4,99) te nemen support je hiermee ook rechtstreeks de anime industrie. Een deel van jouw lidmaatschap wordt namelijk gebruikt om (nieuwe) licenties te kopen bij de diverse anime studio’s.

Kijk ook Crunchyroll

Benieuwd wat Crunchyroll te bieden heeft? Elk seizoen vind je meerdere simulcasts met daarnaast een diverse bibliotheek met volledig gelicenseerde series voor West-Europese kijkers. Mocht je voorlopig niet weten wat je moet kijken, dan hebben wel een lijstje voor je!Bronnen: 1, 2.
Dit aritkel – Crunchyroll: van fanstreamer naar officiele anime-supporter – verscheen voor het eerst op 19 mei 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 19 november 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie