Kindje aan het tekenen. Blog header voor artikel over Dag van de Arbeid in Japan. Foto via Pixabay.

Dag van de Arbeid: Van eeuwenoud offerritueel naar nationale feestdag

De gemiddelde werkende Japanner heeft het zwaar. Ze maken lange dagen, werken vaak zes dagen per week en nemen nauwelijks vakantie. Om alle harde werkers in Japan te bedanken voor het werk dat ze het hele jaar hebben geleverd is er een nationale feestdag; 勤労感謝の日(Kinro kansha no hi). Deze dag  ‘(dank)dag voor de arbeid’ in het Nederlands, wordt elk jaar gevierd op 23 november.

Op deze dag wordt er stil gestaan bij het werk dat iedereen gedaan heeft en men bedankt elkaar daarvoor. Kinderen laten hun dankbaarheid zien door tekeningen te maken en deze te geven aan bijvoorbeeld, het lokale politie bureau of ziekenhuis. Overheidsgebouwen en scholen blijven dicht en er worden allerlei evenementen georganiseerd in het hele land. Deze evenementen sporen mensen aan om na te denken over het milieu, vrede en mensenrechten.

Oud ritueel

Voor de oorsprong van deze feestdag moeten we ver terug in de tijd. Deze is namelijk afgeleid van een ritueel dat rond november altijd gehouden werd. De oudste vermelding van het ritueel in de 日本書紀 (Nihon Shoki), het oudste Japanse geschiedenis boek, dateert van 660 voor Christus. 新嘗祭 (Niinamesai) is de naam van het ritueel en letterlijk vertaald betekent het “het proeven van de eerste rijst’.

Men was dankbaar voor de goede oost die ze hadden en vierden dit. De keizer, Keizer Jimmu in 660 v.C., proefde elk jaar de rijst voor de eerste keer en offerde deze rijst aan de goden. In die tijd was het nog niet iets wat in heel Japan gevierd werd. Pas velen eeuwen later, in 480 n.C. maakte keizer Seinsei er een jaarlijks ritueel van dat in heel Japan gevierd werd.

Later, in het Meiji tijdperk (1868-1912), werd de vaste datum 23 november aangehouden, Ook kwam er in 1948, na de 2e Wereld Oorlog, een nieuwe draai aan de feestdag. Nadat Japan een lange en zware oorlog verloren had, was het tijd om Japan een ander doel te geven, iets om naar te streven met z’n allen.

Nieuwe grondwet

Keizer Hirohito werkte hard samen met de Amerikanen aan een nieuwe grondwet en regering voor Japan. Deze moest o.a. democratischer zijn en de mensenrechten beschermen. Waar arbeiders voor de oorlog totaal niet beschermt waren tegen onveilige werkomstandigheden en ziektes, werden ze dat nu wel. Verder gelden er natuurlijk vele nieuwe rechten en beschermingen voor alle Japanse burgers.

De nieuwe grondwet kondigde een nieuw tijdperk aan voor Japan. Zo kreeg de feestdag een nieuwe draai. Nu staat Kinro kansha no Hi niet alleen in het teken van arbeid en een offer van de keizer, maar ook voor vrede en mensenrechten. De Niinamesai wordt nog steeds door de keizerlijke familie uitgevoerd, maar privé.

Het verschil met Kinro kansha no Hi en andere feestdagen in Japan is dat het niet echt te zien valt op straat. Geen parade’s, geen slingers of andere versieringen. Kinro kansha no Hi is een dag die meeste mensen binnen met familie en vrienden vieren. Ze bedanken elkaar voor het harde werk dat ze hebben gedaan; op school, thuis of op het werk.

Sommige bezoeken familieleden die ver weg zijn gaan wonen vanwege werk. Andere gaan langs bij hun lokale politie bureau of brandweer om ze bedanken voor hun harde werk. Kinderen geven dan vaak een tekeningen of ander knutselwerkje.

Ingetogen viering

Hoewel het dus niet gebruikelijk is om deze dag op straat te vieren, is er op 23 november het Ebisko Festival in Nagano met een mooie vuurwerkshow op het einde ter ere van deze dag. Dit is heel bijzonder aangezien er in deze tijd van het jaar normaal gesproken geen festivals zijn met vuurwerk shows, die vinden namelijk vooral plaats in de zomer.

Mooi om te zien hoe zo’n eeuwen oude traditie met z’n tijd mee groeit en nog steeds wordt gevierd in Japan, toch?

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Dit artikel – Dag van de Arbeid: Van eeuwenoud offerritueel naar nationale feestdag – verscheen voor het eerst op 23 november 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 23 november 2018.

Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie