Verschillende soorten dagashi. Japans snoepgoed.

Dagashi: Goedkoop en Nostalgisch Japans Snoepgoed

Koetjesrepen, zuurtjes, schuimblokjes, en Zeeuwse babbelaars. Het zijn stuk voor stuk van die nostalgische snoepjes die je vroeger maar wat graag naar binnen propte. En nu waarschijnlijk nog steeds wel! Dit soort nostalgische snoepjes blijven geliefd bij jong en oud. Onder kids omdat het klein, goedkoop, en nieuw is. En wanneer je wat ouder bent omdat het de gevoelens van vroeger weer op roept.

Wat is dagashi?

Dit idee is vergelijkbaar met dagashi (駄菓子). Het is een vorm van snoepgoed uit Japan en is bedoelt om goedkoop en lang houdbaar te zijn. De variatie aan dagashi snoep is echt enorm. Chocolade, cake, puddinkjes, poeder dat je mengt met water om sap te krijgen, rijstkoek, winegums, zoete broodjes, noem het maar op en het bestaat wel als een dagashi variant.

Maar het gaat ook verder dan dat. Want waar wij vaak aan zoetigheid en snoepjes met veel suiker denken, vallen ook andere lekkernijen in Japan onder dagashi. Zo zijn er allerhande zoutjes, crackers, en andere lokale specialiteiten erg geliefd. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde inktvis!

watermerk-162414

Het ideale snoepgoed dus om (klein)kinderen mee blij te maken, of om als kind je zakgeld aan te spenderen. Zeker omdat je er veel van kunt kopen met weinig geld, én er nog lang mee kan doen. Een mars of snicker is al snel zo’n €1 / 150 yen, dagashi heb je al vanaf 20 yen en je kunt je dan ook voorstellen dat het rekensommetje dan snel is gemaakt.

Dagashi al eeuwen een begrip

Wanneer dagashi precies zijn onstaan is niet geheel duidelijk. Al sinds 1781 is er sprake van goedkope, lang houdbare snoepjes voor een klein prijsje, ook al had het toen nog niet de naam dagashi. Dit kwam pas zo rond de jaren ’20 toen de eerste “Dagashiya” ofwel dagashi winkel, werd geopend. Inmiddels heeft deze winkel al heel wat rampen (zoals The Great Kanto Earthquake en bombardementen in de tweede wereld oorlog) overleefd en telt inmiddels haar 13e eigenaar: Uchiyama Masayo.

Afbeelding via Nippon.
Afbeelding via Nippon.

Al snel explodeerde de populariteit van dagashi en wanneer we even doorspoelen naar de jaren ’60 en ’70 kon je geen stad in lopen zonder een dagashiya tegen te komen. Deze verkochten niet alleen snoepgoed maar ook goedkoop speelgoed, speelkaarten, knikkers, en al het andere dat een kinderhartje kan begeren. Uiteraard alles voor een klein prijsje. Dit zorgde ervoor dat de kinderen maar moeilijk weg te slepen waren uit de winkel en ouders soms gewoon een bezoek aan een dagashiya omtoverde tot dagje uit.

Tal van soorten

Met 200 jaar op de klok zijn er natuurlijk behoorlijk wat verschillende populaire dagashi’s geweest die ook nog eens per regio behoorlijk konden verschillen. Zo noemden we eerder al enkele voorbeelden zoals chocola, winegums, kleine puddinkjes, of gedroogde inktvis maar er zijn nog honderden (ja, honderden) andere soorten!

Denk aan inako ame (snoep bedekt met sojaboon poeder), gedroogde pruim, crackers met saus of snoepjes als frisdrank smakende ramune snoep of the bruin gesuikerde snack; fugashi gemaakt van gluten. Zoals ik al eerder zei, je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.

Hoewel in minder grote getale, zijn er in Tokyo alleen al ongeveer 50 Dagashiya te vinden. Dus een uitgestorven ras is het zeker niet. Er zijn tegenwoordig zelfs dagashi bars waar volwassenen onder het genot van een alcoholische versnapering zich tegoed kunnen doen aan allerlei lekker snoepgoed en snacks.

Einde van een tijdperk?

Jammer genoeg begon de populariteit van dagashi begin jaren ’90 hard te kelderen. Jongeren vonden het maar ouderwets en hadden meer om te besteden. De laatste jaren zie je dagashi en dagashiya echter weer steeds populairder worden. Ouderen kopen het vanwege het nostalgische gevoel, kinderen omdat het voor hen weer “nieuw” is, en daarnaast zijn de economische tijden ook weer wat minder geworden waardoor goedkoop snoepgoed weer aantrekkelijk wordt.

Een geliefde plek in Tokyo om nog even te genieten van deze pure nostalgie en het scoren van je eigen dagashi is de ‘Daiba Itchome Shotengai’ in Odaiba, Tokyo. Dit mini-themapark brengt je terug in de tijd en zorgt ervoor dat je kunt los gaan op retro-arcades, de lekkerste snoepjes kunt scoren en meer. Lees er hier alles over.

Probeer het zelf!

Zelf ook een keer proberen? Dan kun je een dagashi pakket bestellen in Japan maar ook via sites zoals JBox en Amazon kun je erg goed slagen! Benieuwd wat je kunt verwachten? Onderstaand een filmpje van het orion dagashi pakket van Jbox.



Coverfoto door The Sushi Times.
Bronnen: 1, 2, 3.

Dit artikel – Dagashi: Goedkoop en Nostalgisch Japans Snoepgoed – verscheen voor het eerst op 10 augustus 2015 en is voor het laatst geupdatet op 10 juli 2020.


Tags:
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie