Daiba Itchome Shotengai: Retro Shoppen in Odaiba

Japan kent tal van kleine plekken die voor het gros van de toeristen verborgen blijven. Het zijn van die kleine pareltjes waar je als verrassing tegenaan loopt. Zo ook Daiba Itchome Shotengai. Verborgen in het grote winkelcentrum ‘Decks’ in Odaiba, Tokio vind je deze bijzondere locatie. Het is een mini-themapark. Maar in feite een verzameling kleine winkels en entertainment zaken die in volledig retro sfeer nog voortbestaan. Ze draaien op pure nostalgie en je vindt er bijvoorbeeld traditionele dagashi winkeltjes (waar je voor een paar euro een mandje vol met snoep hebt), retro arcades, en meer.

Nostalgisch Snoepgoed

Dagashi is een vorm van snoepgoed uit Japan en is bedoelt om goedkoop en lang houdbaar te zijn. De variantie aan dagashi snoep is echt enorm. Chocolade, cake, puddinkjes, poeder dat je mengt met water om sap te krijgen, rijstkoek, winegums, zoete broodjes, noem het maar op en het bestaat wel als een dagashi variant.

In de jaren ’60 en ’70 kon je geen stad in lopen zonder een dagashiya tegen te komen. Deze verkochten niet alleen snoepgoed maar ook goedkoop speelgoed, speelkaarten, knikkers, en al het andere dat een kinderhartje kan begeren. Uiteraard alles voor een klein prijsje. Dit zorgde ervoor dat de kinderen maar moeilijk weg te slepen waren uit de winkel en ouders soms gewoon een bezoek aan een dagashiya omtoverde tot dagje uit.

Jammer genoeg begon de populariteit van dagashi begin jaren ’90 hard te kelderen. Jongeren vonden het maar ouderwets en hadden meer om te besteden. De laatste jaren zie je dagashi en dagashiya echter weer steeds populairder worden. Ouderen kopen het vanwege het nostalgische gevoel, kinderen omdat het voor hen weer “nieuw” is.

Dit is één van de redenen waarom de dagashiya in de Daiba Itchome Shotengai zo razend populair is. Voor de generaties uit de jaren ’60 en ’70 is het alsof ze even terug in de tijd gaan. En voor jongere bezoekers een nieuw soort ontdekking.

Retro arcade

Dit wordt nog eens extra versterkt door de aanwezigheid van de retro arcade, direct naast de dagishiya! Want hier vind je tientallen verschillende machines met klassieke games zoals Street FIghter II, Metal Slug, en tal van andere klassiekers. Met name machines games die rond de jaren ’80 enorm populair waren.

Ook vind je er (zoals hierboven afgebeeld) talloze retro pachinko automaten. Pachinko is één van de meest populaire gokspelen in Japan en dagelijks wordt het gespeeld door meer dan 10 miljoen mensen. Het is een soort combinatie van pinball en slotmachines waarbij je metalen balletjes in een gat moet zien te mikken. De machines van nu zijn vrij geavanceerd maar deze machines gaan weer terug naar de begindagen van de pachinko!

Handlezen en kurken schieten

Maar er zijn nog tal van kleinere attracties te vinden. Zo kun je een showa-area woonkamer bekijken, je hand laten lezen (om achter je toekomst te komen), en is er een miniatuur stationnetje. Voor de echte waaghalzen is er ook nog een klein spookhuis te vinden. En kun je je uiteraard nog tonnetje rond eten in de foodcourt.

Vooral de shooting gallery is leuk om even te proberen. Met kleine kurkjes probeer je de prijsje te raken die op de lopende band voorbij komen. Als je ze eraf weet te schieten mag je ze houden! Het lukte ons helaas niet een Doraemon te bemachtigen maar de snoepjes waren ook een leuke troostprijs.

Wat dat betreft is er dan ook genoeg te doen om jezelf een paar uurtjes te vermaken. En hoewel je wellicht geen hele dag kunt vullen met een bezoek aan Daiba Itchome Shotengai, is het echt een aanrader. Met name als je toch al in de buurt bent van het winkelcentrum Decks in Odaiba (bijvoorbeeld te combineren met een bezoek aan de mega Gundam).

Plan je bezoek

Grootste voordeel is ook dat een bezoek helemaal gratis is! Ga simpelweg met de metro naar Odaiba (station Tokyo Teleport station is het dichtste bij) en loop vanaf daar naar Decks. Let wel goed op dat je de ‘Seaside Mall’ pakt, want Decks heeft twee delen. Op de vierde verdieping van dit winkel centrum vind je de Daiba Itchome Shotengai. Welke op vrijwel alle dagen geopend is van 11.00 tot 21.00.

Meer weten over Odaiba? Of hoe je een reis naar Japan kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
  • Sander
    Geplaatst op 23:37h, 10 december Beantwoorden

    Leuk! Deze kende ik nog niet. Ben wel diverse malen op Odaiba geweest, maar meestal belande ik in deze hoek toch bij buurman Aqua City, met name voor m’n favoriete hamburgerketen Kua’Aina. De volgend keer dus toch maar eens naar Decks…

  • Roxane Beekhuizen
    Geplaatst op 08:10h, 12 december Beantwoorden

    Ik ben meerdere keren in Odaiba geweest, maar deze plek is me tot nu toe inderdaad ontgaan. Misschien ook leuk te combineren met teamLab Borderless (die tentoonstelling met allemaal lichtjes), daar wil ik ook graag nog een keer heen!

Geef een reactie