Voorbeeld van een damukaru. Foto door Dirty. Via WikiMedia.

Damukare: Een dam van rijst (en curry)!

Kare raisu (カレーライス), ofwel Japanse curry (met rijst), is één van de populairste gerechten in Japan. Sterker nog, het wordt zoveel gegeten dat het inmiddels wordt gezien als een nationaal gerecht en staat het op gelijke voet met bijvoorbeeld sushi en ramen. Niet zo vreemd dus dat je het regelmatig tegenkomt op allerlei recepten sites (ook wij hebben enkele lekkere Japanse curry recepten), social media en vele andere plekken.

Er zijn tientallen variaties van te vinden die niet alleen qua smaak verschillen maar ook qua vorm! Zo is niet ongebruikelijk dat de rijst in allerlei vormen wordt geserveerd zoals schattige alpaca’s of pikachu.

Tot de dam barst

Een heel bijzondere variant is echter de damukare. Hierbij wordt de rijst in het midden van de schaal hoog opgestapeld en aan één van de kanten wordt de curry geserveerd. De rijst functioneert als een soort dam en wanneer je klaar bent om te eten kun je de “sluis open zetten” en een gat in de rijst maken waardoor de curry ook naar de andere kant van het bord kan komen.

Foto via fffkuritaro.
Foto via fffkuritaro.
Foto via 38beem.
Foto via 38beem.
Foto via DeMilked.
Foto via DeMilked.

Dit is niet zomaar een geintje maar heeft een serieuze oorsprong. Al in 1965 werd Japanse curry voor het eerst op deze manier geserveerd. Met name bij diverse Japanse dammen ter ere van speciale vieringen (zoals het x-jarig bestaan van een bepaalde dam). In 2007 kreeg damukare pas echte bekendheid. Toen het ook standaard aan toeristen werd geserveerd die een Japanse dam bezochten.

Combineer met bezoek aan een dam

Ook tegenwoordig kun je nog op veel plekken damukare bestellen. Dus mocht je ooit in de buurt zijn van een Japanse dam en je kare raisu eens op een andere manier willen eten is het een bezoekje waard! Vooral de Kurobe Dam in de Toyama regio is erg beroemd (het is namelijk de grootste van Japan) en biedt het meeste vermaak voor toeristen.

Coverfoto: Voorbeeld van een damukaru. Foto door Dirty. Via WikiMedia.
Dit artikel – Damukare: Een dam van rijst (en curry)! – verscheen voor het eerst op 5 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 5 september 2019.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie