Dango: Wanneer je geen genoeg van mochi kan krijgen!

Als er iets is waar ik als zoetekauw gek op ben, is het wel mochi. Heerlijke zoet en beetje kleverig, maar te lekker als toetje na een flinke portie sushi. Natuurlijk kan je dan mochi eten totdat je er zelf eentje wordt, of je gaat toch even rondkijken wat er voor andere varianten zijn. Het duurt dan niet lang voordat je bij “dango” uitkomt.

 

Verschil tussen Mochi en Dango

Zowel mochi als dango worden gemaakt van rijstbloem en worden gevormd tot een soort kleverig balletje. Grootste verschil is echter dat dango vaak warm worden geserveerd in verschillende smaken, en met verschillende soorten toppings.

Dango heeft ten opzichte van de mochi een veel mooiere presentatie en past wat mij betreft veel meer in de benaming ‘meest typisch Japanse toetje’. Wat dango zo bijzonder maakt is de andere wijze waarop het wordt gemaakt ten opzichte van mochi. Daarnaast zijn er zoveel manieren om dit gerecht te presenteren, dat je elke keer weer je creativiteit erin kwijt kan.

Ook een voordeel is, is dat je dit het gehele jaar door kan eten, maar dat het per seizoen anders kan zijn hoe je het eet en/of welke smaken er aan zitten.

 

Tal van variaties

Traditioneel wordt het gepresenteerd met 3 stokjes waar 4 bolletjes opgeregen zijn en drink je er warme groene thee bij. Daarbij eet je het dan met “anko” of een rode bonen pasta. De dango zelf mogen ook een smaak krijgen, zoals groene thee smaak, waardoor het dan “chadango” heet.

Naast de traditionele wijze zijn er dus tal van andere variaties. Een andere populaire is de mitarashi”. Daarbij is de dango overladen met siroop gemaakt van soja saus en suiker.

Afbeelding via Jakwave.

Afbeelding via Jakwave.

 

mitrashi-dango-84005_1280

Nog zo’n geliefde variant is de “hanami dango” (zie cover foto). Deze dankt zijn naam niet zozeer aan de smaak, maar door het moment waarop het gegeten wordt. Deze zijn namelijk het populairst tijdens de sakura periode, wanneer alles bloeit, rond April. Ze worden dan gemaakt met 3 bolletjes per stokje en ieder bolletje heeft zijn eigen kleur waardoor het lijkt als het een bloem is.

Tijdens het volle maan festival, rond september/oktober, eten de japanners ook vaak “tsukimi dango”. De tsukimi, wat vrij vertaald ‘het bekijken van de maan’ betekent, wordt traditioneel met de familie gegeten tijdens de volle maan. Tegelijkertijd wordt dit ook gezien als een offer aan de goden brengen die de familie dan weer zal beschermen tegen demonen. Deze dango zijn geheel wit en in tegenstelling tot andere varianten niet op een stokje geregen.

 

Dango maken

Zo zijn er nog vele anderen. Maar de basis van de dango zit hem in de manier waarop hij in eerste instantie wordt bereid. Anders dan de mochi, wordt de dango gemaakt met rijstmeel en warm water. Vorm dit tot een mooi deeg, waarna je naar gelang de balletjes kan gaan maken en de smaken toevoegen. Vervolgens kook je deze en/of gril je ze om het af te maken en serveer je ze warm.

Zelf mee aan de slag? Onderstaand enkele lekker recepten voor diverse soorten dango!

Meer Japans eten?

Kun je geen genoeg krijgen van Japans eten en wil je meer gerechten proberen? Vergeet dan niet de rest van onze Japanse recepten te bekijken en/of duik in één van onderstaand kookboeken!

 

Cover foto: Hanami Dango door Japanese Cooking 101.

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close