Anime Review: Is it wrong to pick-up girls in a dungeon (in het kort: DanMachi, van de Japanse naam Dungeon ni Deai wo Motomeru no wa Machigatteiru Darou ka).

Review: Is it wrong to pick-up girls in a dungeon (DanMachi)

Anime Review: Is it wrong to pick-up girls in a dungeon (in het kort: DanMachi, van de Japanse naam Dungeon ni Deai wo Motomeru no wa Machigatteiru Darou ka).

Episodes: 13

Genre: Action, Adventure, Comedy, Fantasy, Romance

Release: 4 april, 2015

Geen enkele stad is zo populair als Orario en dat komt door de ingang naar de enorme “Dungeon” waar avonturiers en helden vanuit het hele land hun krachten en kunsten vertonen om zo roem en rijkdom te vergaren. Ze doen dit niet alleen voor zichzelf maar uit naam van hun “familia” en de Godin die aan het hoofd van elke familia staat. In ruil voor zegeningen van de Godin doen de helden hun uiterste best om zover mogelijk de Dungeon binnen te gaan en daar de meest bijzondere schatten te vinden.

In deze bijzondere wereld zijn beeldschone Godinnen uit verveling naar de aarde getrokken om daar met de bewoners samen te werken. Elke godin vormde een eigen familia waarbij ze mensen uitkoos om voor haar te werken en lid te worden van de familia. In ruil daarvoor krijgen deze mensen bijzondere krachten in de vorm van “blessings” waarmee ze nog verder de dungeon in kunnen gaan.


Niet allemaal even sterk

De ene godin is echter de andere niet en niet elke familia is even groot wat tot onderlinge frustraties kan leiden. Zo ook bij godin Hestia en haar enige familia lid Bell Crane. Onze held Bell is in het begin van de serie nogal een prutser. Hij kan alleen maar bovenin de dungeon blijven en zelfs daar heeft hij nog moeite met het verslaan van de monsters en het vinden van schatten. Hierdoor is Hestia zelfs gedwongen om een part-time baantje te nemen om rond te kunnen komen, tot grote hilariteit van de rest van de godinnen gemeenschap.

Wanneer Bell voor de zoveelste keer de dungeon in gaat wordt hij overvallen door een monster welke hij totaal niet kan verslaan. Gelukkig is er een sterke familia in de buurt met de beroemde Aiz Wallenstein aan kop. Deze mooie, blonde dame verslaat zonder moeite het monster en red hiermee zijn leven. Bell is opslag verliefd maar Aiz gunt hem niks meer dan een kille blik. Bell is er van overtuigd dat dit komt omdat hij niet sterk genoeg is en met hernieuwde passie besluit hij dan ook dat hij sterker dan ooit zal worden en het hart van Aiz zal veroveren. Dit natuurlijk tot grote onvrede van Hestia! Zij is namelijk maar al te veel gesteld op haar enige familia lid en wil hem dan ook absoluut niet kwijt raken.

dan75
danmachi-setting

Gevoed door zijn passie groeit Bell extreem snel en hard in zijn vechtkunsten. Keer op keer weet hij sterkere monsters te verslaan en dieper de Dungeon in te trekken. Hij is lyrisch maar Hestia maakt zich toch enigszins zorgen wanneer ze begint te vermoeden wat het geheim achter zijn vernieuwde krachten is. Wanneer hij dan ook nog eens de aandacht begint te trekken van enkele dubieuze personen en hij ook niet onopgemerkt blijft onder de godinnen zijn de rapen gaar en krijgen zowel Hestia als Bell de nodige problemen te verduren.

Goede animatie

Laten we eerst eens beginnen met wat ik wel een redelijk sterk punt vind aan deze serie en dat was het artwork, en dan met name de gevechten. Speelse camerastandpunten, vloeiende lijnen, en meer dan voldoende details waren tijdens all gevechten goed zichtbaar. Zeker wanneer we de wat pittigere vechten tegenkwamen werd duidelijk dat men absoluut moeite had gestoken in het neerzetten van goede beelden.

En waar we tegenwoordig abominaties zoals Dragon Ball Super te verduren krijgen is het een verademing om te zien dat er nog wel degelijk aandacht aan artwork wordt besteedt. Lang niet alles was perfect en op sommige stukken voelde het tekenwerk alsnog erg vlak en veel te simplistisch aan (denk aan achtergrond figuren zonder details)  maar over het algemeen was het geen straf om naar te kijken.

Ongeloofwaardige personages

Bell gaat van een personage met potentie in record-time tot een soort half god waar alles en iedereen idolaat van is terwijl hij qua persoonlijkheid totaal niet groeit en vaak gewoon ongeloofwaardig over komt. Hestia maakt daarentegen wel een groei door maar in mijn ogen volledig de verkeerde kant op. Van het schattige (maar pittige) dametje dat stiekem verliefd is op Bell en alles voor hem over heeft verandert ze al snel in een irritante stalker en ging ze van één van mijn favorieten tot een personage waar ik me alleen maar aan ergerde.

HorribleSubs-DanMachi-07-720p.mkv_snapshot_06.04_2015.05.16_08.04.16
nap

Ook Aiz, de super coole Sword Princess waar Bell smoorverliefd op wordt blijkt een oninteressant leeghoofd te zijn die er puur is voor de komedie factor. Wat extra humor kan geen kwaad natuurlijk maar het feit dat Bell, de “held” uit dit verhaal op zo’n figuur valt is toch wel heel erg jammer. Aiz was zoveel leuker geweest als ze naast een bad ass zwaardvechtster ook nog gewoon écht wat toe te voegen had.

Enorm veel fanservice

En dan heb ik het nog niet eens over de enorme hoeveelheid fanservice. Een trend die je de laatste tijd in veel anime terug ziet. Ik weet dat er mensen zijn die helemaal lyrisch worden van fanservice en in de basis is er niks mis mee. Sterk nog, op de juiste momenten en in de juiste mate vind ik het vaak erg geinig om terug te zien. Maar alleen maar overdreven boobs, veel te suggestieve poses, en andere lawines van ondoordachte fanservice zijn wat mij betreft niet nodig en ik vond het in DanMachi dan ook meestal afdoen aan de serie, dan iets toevoegen. In de manga leek de fanservice iets beperkter te zijn maar of dit in alle volumes zo is gebleven kan ik jammer genoeg niet vertellen.

vlcsnap_2015_06_20_06h17m42s407
tumblr_nnpm3jFAQU1rl9sqto1_1280
fa3b2650aabda4bc4d00b5b836e2c99de1911f3d4850e3466b661b593ce13bcf

Je vindt DanMachi dan ook of helemaal geweldig, of een hopeloze stortvloed aan fanservice zonder enige inhoud.  Maar misschien ben ik te streng voor deze serie en is de charme (die de serie volgens velen wel heeft) gewoon niet aan mij besteed. Ik denk dan ook dat DanMachi vooral bedoelt is voor otaku’s en anime fans die op zoek zijn naar luchtig entertainment en een voorliefde hebben voor schattige meisjes.

Waar ben je naar op zoek?

Uiteindelijk hangt het natuurlijk ook af van de insteek waarmee je begint aan DanMachi. Ben je op zoek naar lekker luchtig vermaak zonder echte verhaallijn,en waarbij je niet hoeft na te denken, maar wel kunt genieten van heel veel mooie meiden en een flinke portie actie? Dan is DanMachi de juiste anime voor je.

Verwacht je echter een serie te volgen met een diepgaande verhaal lijn, interessante characters met veel persoonlijkheid, en slimme humor, dan kun je maar beter ver uit de buurt blijven van DanMachi.

Review: Is it wrong to pick-up girls in a dungeon (DanMachi)
6 / 10 Score
Verhaal5
Personages6
Animatie7
Soundtrack6
Plezierfactor0

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo

Dit artikel – Anime Review: Is it wrong to pick-up girls in a dungeon (in het kort: DanMachi, van de Japanse naam Dungeon ni Deai wo Motomeru no wa Machigatteiru Darou ka). – verscheen voor het eerst op 29 maart 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 29 maart 2017.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie