Blog header favoriete kindermaaltjes in Japan.

De (minst) favoriete kindermaaltjes in Japan

Als je hier aan een gemiddeld kind vraagt wat zijn of haar favoriete maaltijd is worden er meestal pizza, pannenkoeken en frietjes opgenoemd. En zo zullen spruitjes, broccoli en witlof bij de meeste in het rijtje ‘vies’ geplaatst worden. In Japan kennen ze over het algemeen dan wel geen poffertjes of frikandellen maar ook daar weten de kinderen maar al te goed wat ze wel en niet lekker vinden! En dankzij het Japanse Gurunavi weten we precies wat de (minst) favoriete kindermaaltjes in Japan zijn!

Zo eten de Japanse kinderen het minst graag groene paprika’s, selderij en goya champuruu. Deze laatste is een wokgerecht waarbij een bittere meloensoort wordt gebruikt. Ook lever en natto staat bij vele kinderen niet hoog op hun lijst met lekkere dingen. Tonkatsu, Sukiyaki, en tamagoyaki, zijn dan wel weer erg geliefd! Maar de top favoriete kindermaaltjes bestaat toch echt uit:

10. Sashimi

Sashimi lijkt niet alleen bij een volwassen publiek in Japan zeer geliefd te zijn. Ook kinderen eten maar wat graag wat verse, rauwe vis. Een behoorlijk contrast met het westen!

9. Pizza

Pizza is overal ter wereld geliefd en ook de kids in Japan smullen maar wat graag een flinke pizza op! Wel zijn de toppings daar vaak een tikje anders met favorieten zoals knakworstjes en inktvis op de pizza’s.

8. Omurice

Japanse Omurice. Gemaakt aan de hand van het recept in “Recepten uit Tokyo“.

Omurice is hier nauwelijks bekend maar in Japan echt onmisbaar. Het is een soort omelet die je dubbel vouwt met in het midden een vulling van rijst ketchup, kip, en (restjes) groente. Met name door de toevoeging van ketchup is dit gerecht erg geliefd onder kinderen in Japan.

7. French Fries (ofwel frietjes!)

Of je ze nou friet, patat, of patates frites noemt iedereen is er dol, zelfs in Japan! Al eten ze daar de friet vaak niet met mayonaise of fritessaus maar ketchup. Zelfs de immens populaire kewpie mayonaise wordt maar zelden in combinatie met frietjes gegeten.

6. Yakiniku (tafel barbecue)

Afbeelding via Wikimedia.
Afbeelding via Wikimedia.

Wellicht dat yakiniku nog het meest te vergelijken valt met het sentiment van gourmetten. Het is in feite een kleine tafel grill/barbecue waarop je zelf kunt grillen wat je wilt. Meestal gebeurt dit in een restaurant en is het echt een avond genieten. Geen wonder dus dat ook de kids maar al te graag aanschuiven bij een yakiniku maaltijd.

5. Ramen

In tegenstelling tot wat een hoop mensen denken is het niet sushi dat het meest gegeten wordt in Japan, maar gaat deze eer naar de Japanse noedelsoep: ramen! Wellicht niet direct als meest favoriete eten bij iedereen maar zeker iets dat de meeste mensen maar al te graag oppeuzelen. En dat is bij de kids in Japan niet anders!

4. Hanbaagu (hamburger steak)

ハンバーグ (hanbaagu) is hamburger steak. Niet te verwarren met ハンバーガー wat echt een hamburger (met brood) is. Foto via PhotoZou.
ハンバーグ (hanbaagu) is hamburger steak. Niet te verwarren met ハンバーガー  (hanbaagaa) wat echt een hamburger (met brood) is. Foto via PhotoZou.

Wanneer wij hier het woord hamburger horen denken we vaak aan een dik broodje hamburger, zoals een Big Tasty of Whopper. Er is in Japan echter een groot verschil tussen een hamburger op een broodje (hambaga), of een hamburger geserveerd als een soort steak. Deze laatste variant is de “hanbaagu” en staat in de top 10 favoriete gerechten van kinderen, met name vanwege de saus die erbij geserveerd wordt. Dit is een soort dikke, smeuïge demi-glaze die echt alles lekker maakt.

3. Karaage (gefrituurde kip)

Karaage is gefrituurde kipfilet, maar dan op z’n Japans. Met een overheerlijke marinade van o.a. soja en gember worden deze (twee keer) enkele minuten gefrituurd en vervolgens geserveerd met een lekkere salade en ponzu saus om in te dippen. Weten hoe je deze zelf kunt maken? Lees dan hier ons recept voor karaage!

2. Sushi

Hoe kan het ook anders dan dat het nationale gerecht van Japan in elk geval in de top 3 staat: sushi! Ook kinderen weten deze lekkernij maar al te goed te waarderen en kun je ontzettend blij maken met een goed stuk sushi!

1. Curry Rice

Dat curry rice op nummer één staat verbaast ons helemaal niets. Deze maaltijd is niet alleen onder kinderen erg geliefd maar doet het ook al jaren goed bij volwassenen!

Veel westerse invloeden

Wat heel erg opvalt is dat het merendeel van de top 10 kindermaaltjes uit westerse gerechten bestaat, of gerechten die geïnspireerd zijn door het westen: de zogenoemd yoshoku gerechten. Ramen, sushi, en sashimi zijn eigenlijk de enige “traditionele” Japanse gerechten op deze lijst.

Welke Japanse maaltijd is jouw favoriet? Of staat deze er niet tussen? Laat het weten in de comments!

Bron: 1, 2, 3, 4.
Note: deze top 10 is gebaseerd op het onderzoek van Gurunavi. Een soortgelijk onderzoek van Gakken laat een andere top 10 zien. Grotendeels dezelfde gerechten maar een andere volgorde.

Dit arikel – De (minst) favoriete kindermaaltjes in Japan – verscheen voor het eerst op 23 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 23 september 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • annabloem
  Geplaatst op 11:19h, 26 september Beantwoorden

  ramen komt vanuit het chinees, dus eigenlijk alleen sushi en sashimi ^^

  • Joyce
   Geplaatst op 12:05h, 26 september Beantwoorden

   Deels gelijk! 😉 Ramen is inderdaad geïnspireerd op Chinese noedels maar is door de jaren heen zo veranderd en aangepast aan de Japanse smaken en ingrediënten dat het tegenwoordig als een Japans gerecht wordt gezien. Toen het overkwam uit China (begin 20ste eeuw) bestond het namelijk alleen uit noedels en wat soep. Door de jaren heen is dit dus door gaan ontwikkelen met o.a. de wel bekende toppings en diverse soorten waardoor de Ramen zoals we die nu kennen is ontstaan. We zijn van plan hier in de toekomst nog uitgebreid over te schrijven dus mocht je er meer over willen weten houdt dan de site goed in de gaten! 😀

Geef een reactie