Deel van het Iemitsu Mausoleum in Nikko.

De 14 Mooiste Plekken In Japan (Volgens Lonely Planet)

De Ultimate Travellist van Lonely Planet is de ultieme verzameling van de 500 mooiste plekken op aarde, gekozen door experts en reizigers. Als iemand die dol is op reizen, en dan in het bijzonder naar Japan, moest en zou ik dit boek dan ook aan mijn verzameling toevoegen!

Het staat bomvol mooie foto’s en kleine omschrijvingen van al deze 500 plekken. Ik kan onmogelijk al het moois delen, daarvoor zul je zelf het boek moeten aanschaffen (welke overigens erg scherp geprijsd is, zeker gezien de kwaliteit die je krijgt). Wat ik wel met jullie kan delen zijn de 14 plekken die Japan heeft weten te veroveren in deze top 500!

1.  Hiroshima Peace Memorial Park

Nummer 50 op de Ultimate Travelist

watermerk-4464

Eerder schreven we al over deze bijzondere plek en dat het voor ons de indrukwekkendste plek in heel Japan is (van wat we tot nu toe gezien hebben). Het verbaast ons dan ook niets dat het Hiroshima Peace Memorial Park als eerste Japanse plek verschijnt in de Ultimate Travelist.

2. Arashiyama’s Bamboo Grove

Nummer 75 op de Ultimate Travelist

Afbeelding via Wikimedia.
Afbeelding via Wikimedia.

Arashiyama is een populair toeristen gebied ten westen van Kyoto. Waar het centrum van Kyoto druk en levendig is, is Arashiyama een stuk relaxter en groter opgezet. De populairste trekpleister is echter Sagano, het bamboo bos, een uitstekende plek voor een kalmerende wandeling en het maken van bijzondere foto’s. Uitgekeken op het bos? Dan biedt de directe omgeving nog meer dan genoeg moois om te bezoeken zoals de Togetsukyo Brug en Tenryuji Tempel.

3. Daibutsu (Great Buddha) of Nara

Nummer 132 op de Ultimate Travelist

Afbeelding via Wikimedia.
Afbeelding via Wikimedia.

Oh, oh, oh, wat vind ik het jammer dat ik nog niet aan toegekomen ben een bezoekje te brengen aan Nara, al helemaal nu Daibutsu ook nog eens op nummer 3 staat. Nara ligt vlakbij Osaka en Kyoto en is het thuis van The Great Buddha, een enorm buddha beeld in boeddhistische tempelcomplex Tōdai-ji. Niet alleen is het beeld zelf een toeristentrekker, heel Nara is een fantastische plek om te bezoeken. Iets wat schrijfster Kurimu kan bevestigen.

4. Tsukiji Fish Market

Nummer 141 op de Ultimate Travelist

IMG_1865

Ook over de Tsukiji Fish Market hebben wij al eens geschreven. Alhoewel deze bijzondere vis en zeevruchten markt absoluut geen plek is voor grote dierenvrienden is het wel degelijk een bijzondere plek om te bezoeken. Als grootste in zijn soort kijk je je ogen uit en moet je af en toe zelfs even aan de kant springen om wat bloedspetters te ontwijken wanneer een vis recht voor je neus “vers” wordt klaargemaakt.

5. Gion District

Nummer 147 op de Ultimate Travelist

watermerk-3961

Het Gion District is één van de meest populaire wijken in Kyoto, niet zo gek want het staat bekend om het oude, traditionele, Japanse gevoel. Sommige plekken doen je denken alsof je terug gaat in de tijd (mits je de auto’s even weg denkt). Dat gecombineerd met het feit dat je in het Gion District als één van de laatste plekken nog echte Geisha scholen en traditionele theehuizen vindt maakt het tot een geliefde plek. Meer weten over het Gion District? Lees er hier meer over.

6. Koya-san

Nummer 152 op de Ultimate Travelist

Afbeelding via Wikimedia.
Afbeelding via Wikimedia.

Wellicht zou je niet denken dat de eerste berg die je tegenkomt op deze lijst niet Mt. Fuji, ofwel Fuji-San, maar toch is het zo! Deze eer gaat naar Koya-san. Mount Koya is al een eeuwen lang het hart van het Shingon Boeddhisme en is zowel het begin- als eindpunt van de Shikoku 88 Temple Pilgrimage. Niet alleen is het een bijzonder gebied om te wandelen je kunt er ook overnachten in één van de 50 shukubo (tempel overnachtingsplekken) waar je de traditionele keuken kunt proberen en deelnemen aan de ochtendgebeden.

7. Shibuya Crossing

Nummer 140 op de Ultimate Travelist

DSC07909

Eerlijk gezegd verbaasd het me een beetje om de Shibuya Crossing, zo “hoog” in de lijst tegen te komen. Begrijp me niet verkeerd, deze wereldberoemde kruising in het hart van Tokyo is zeker één van mijn favoriete plekken in Tokyo maar gezien alle andere, toch wat traditionelere plekken op deze lijst was het een verrassing. De Shibuya Crossing laat echter wel het bruisende en moderne hart van deze miljoenen stad zien, met duizenden mensen die elke paar minuten de kruising oversteken.

8. Kinkaku-ji

Nummer 175 op de Ultimate Travelist

watermerk-4056

In tegenstelling tot de Shibuya Crossing is de Kinkaku-ji, ofwel Golden Tempel, wél echt zo’n plek die je op deze lijst verwacht. Niet alleen is deze tempel in Kyoto mooi om te zien, het is ook nog eens gelegen in een prachtige tuin. Je moet echter wel mentaal voorbereid zijn op de enorme hoeveelheid toeristen. Mits je daar doorheen kunt kijken is het echter een plek die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Kyoto. Meer weten over Kinkaku-ji en Kyoto? Lees dan hier verder.

9. Naoshima

Nummer 248 op de Ultimate Travelist

Afbeelding via Japan Guide.
Afbeelding via Japan Guide.

Niet iedereen zal even graag naar Naoshima gaan maar liefhebbers van moderne kunst en de Japanse cultuur moeten echt een bezoek aan Naoshima inplannen. Dit eiland staat namelijk bekend om haar vele musea voor moderne kunst en vele artistieke installatie die te vinden zijn over het gehele eiland. Daarnaast

10. Itsukushima-Jinja Gate

Nummer 258 op de Ultimate Travelist

watermerk-4797

Niet alleen is de Itsukushima-Jinja Gate zelf erg mooi om te zien, het hele eiland (Miyajima) waar deze gate gelegen is, is één grote aanrader. Op slechts een kort boottochtje van Hiroshima kun je je een hele dag vermaken op het eiland. Niet alleen met het bewonderen van deze gate, maar ook met de vele herten die er los lopen, de tuinen, en het “beklimmen” van de grootste berg op het eiland met op de top één van de drie “Most Scenic Views of Japan”. Ook wij brachten een bezoek aan Miyajima en natuurlijk kun je er hier uitgebreid over lezen.

11. Yakushima

Nummer 275 op de Ultimate Travelist

Afbeelding via Japan Guide.
Afbeelding via Japan Guide.

Yakushima is één van de verborgen schatten van Japan mede omdat het een eiland is dat wat moeilijker is te bereiken voor de gemiddelde toerist. Neem je echter de moeite om het eiland te bezoeken dan zul je worden getrakteerd op schitterende natuur met bomen die honderden jaren, zelfs meer dan 1000 jaar oud zijn! Sinds 1993 is het zelfs officieel een World Heritage Site en is het een geliefde plek voor wandelaars.

12. Himeji Castle

Nummer 352 op de Ultimate Travelist

Afbeelding via JapanSpecialisten.
Afbeelding via JapanSpecialisten.

Japan telt vele mooie kastelen maar slechts enkele zijn zo schitterend als Himeji Castle in het gelijknamige Himeji. Wat dit kasteel extra bijzonder maakt is dat het één van de weinige originele kastelen in Japan is. Een hoop kastelen zijn in de loop der jaren namelijk verwoest door aardbevingen, branden, en andere rampen en vervolgens opnieuw opgebouwd. Himeji Castle is echter nog volledig origineel en dat maakt deze plek des te bijzonder!

13. Tosho-gu Shrine

Nummer 374 op de Ultimate Travelist

Foto via Pixabay.

In het kleine plaatsje Nikko, in de bergen, ligt deze World Heritage site te midden van vele andere bijzondere tempels en schrijnen. Dit voorjaar nog heb ik een bezoek kunnen brengen aan deze iconische schrijn, die jammer genoeg wel deels in de steigers stond. Zelfs in de steigers was deze plek echter nog schitterend om te bezoeken. De rijkelijk versierde poorten en vele kamers in de schrijn zelf zijn een echte aanrader!

14. Mt. Fuji

Nummer 459 op de Ultimate Travelist

watermerk-3473

Als laatste Japan notering op de Ultimate Travelist staat Mt. Fuji! Deze iconische berg staat al jaar-en-dag bovenaan de must-see’s in Japan maar weet “slechts” de 14de plek te bemachtigen! Desalniettemin is Mt. Fuji werkelijk een schitterend plaatje en mag een bezoek aan deze berg (of op z’n minst een blik erop werpen vanuit de Shinkansen) niet ontbreken tijdens je reis aan Japan!

Meer bijzondere locaties

Meer weten over deze plekken en de 486 andere bijzondere plaatsen van de Ultimate Travelist? Dan is deze verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Amazon, en The Book Depository.

Dit artikel – De 14 Mooiste Plekken In Japan (Volgens Lonely Planet) – verscheen voor het eerst op 27 augustus 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 10 januari 2023.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

3 Reactie's
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 21:05h, 27 augustus Beantwoorden

  12 van de 14 kan ik al afvinken, alleen Koyasan en Yakushima nog…

  Maar of dit ook als mijn persoonlijke hoogtepunten van Japan zou beschouwen? Mwah, waarschijnlijk niet. Maar ik zou sowieso niet zo even snel een lijstje uit m’n mouw kunnen schudden. Deels is dat ook wel de aantrekkingskracht van Japan: ze missen wellicht echte trekpleisters van het kaliber Chinese Muur of Eiffeltoren, maar er zijn zo onwaarschijnlijk veel kleinere bezienswaardigheden over het hele land verspreid dat het nooit gaat vervelen. Niet voor niets ben ik momenteel alweer m’n 10 reis in 7 jaar tijd aan het plannen…

  • Joyce
   Geplaatst op 21:15h, 30 augustus Beantwoorden

   Jammer genoeg heb ik er nog een paar te gaan maar zou heb ik gelukkig nog een excuus om terug te gaan 😉 Met zoveel reizen kan ik me voorstellen dat jouw top 14 er anders uit ziet! Wat zou jij als échte aanraders noemen?

 • Jari
  Geplaatst op 14:57h, 13 september Beantwoorden

  Een persoonlijke aanrader en een plek naar mijn hart is Togakushi in Nagano. Zeer mooi en bijna geen toerisme.

Geef een reactie