De 5 beste Halloween Parades in Japan

Het moge inmiddels duidelijk zijn, Halloween in Japan is big business en wordt groots gevierd. Elk jaar weer zijn er meer nieuwe activiteiten en doen er weer nieuwe steden en dorpen mee. Voor velen is het hoogtepunt de Halloween Parade, een grote optocht waar iedereen die maar wil in kostuum mee kan lopen. Wat begon als een verzameling enthousiastelingen zijn nu enorme parades met honderden, vaak duizenden mensen die helemaal in de Halloween sferen zitten.

Benieuwd waar je het beste kunt zijn om zo’n optocht te bewonderen of lijkt het je leuk om er zelf in mee te lopen? Dit zijn de mooiste Halloween parades in Japan! Al moeten we eerlijk zeggen dat ze eigenlijk allemaal in Tokyo of omgeving zitten.

5. Tokyo Disneyland en Tokyo Disney Sea

Tokyo Disneyland is voor velen waar de oorsprong van Halloween in Japan ligt. Het Amerikaanse park vierde sinds begin jaren ’80 elk jaar Halloween in het park met bijzondere optochten en andere activiteiten. Dit was blijkbaar erg aanstekelijk want al snel volgende er meer Halloween Parades in Japan.

Afbeelding via Disneyland.
Afbeelding via Disneyland.

Het duurde echter nog tot begin jaren 2000 voor Halloween echt groots begon te worden maar nog altijd vieren ze het ook in Tokyo Disneyland en Tokyo Disney Sea Halloween groots! Er zit echter wel een “nadeel” aan deze parade, je zult een ticket moeten kopen voor het park, al is dat eigenlijk ook geen straf!

4. (Harajuku en) Omotesando Halloween Parade

De allereerste keer dat de Omotesando Hello Halloween Pumpkin Parade (zoals deze volledig heet) werd gehouden was in 1982 en zou daarmee de allereerste en oudste Halloween Parade van Japan zijn dat plaats vond buiten een pretpark.

Afbeelding via Tokyo Cheapo.
Afbeelding via Tokyo Cheapo.

Hij start elk jaar bij Jingu Mae basisschool en loopt door een groot deel van Harajuku en Omotesando. Tegenwoordig is deze optocht behoorlijk kindvriendelijk maar alsnog zitten er regelmatig huiveringwekkende kostuums tussen!

3. Ikebukuro Halloween Cosplay Festival

Waar in de rest van de parades het thema Halloween echt sterk aanwezig is en alles om griezelen draait is het in Ikebukuro wat gevarieerder want naast Halloween is het ook een “gewoon” cosplay festival.

Afbeelding via Fast Japan.
Afbeelding via Fast Japan.

Hier kun je characters uit allerhande anime series, manga, en games voorbij zien komen. En mocht je uitgekeken zijn? Dan zit je in Ikebukuro goed als otaku want je vindt er diverse anime merchandise shops en doujinshi zaken.

2. Shibuya Halloween Fes

Echt een optocht kun je het Halloween Fes in Shibuya niet noemen maar het is zonder twijfel zo’n beetje het allergrootste Halloween event in Tokyo.

Afbeelding via Fast Japan.
Afbeelding via Fast Japan.

Duizenden en duizenden (veelal) tieners en jongeren verzamelen zich in kostuum rondom o.a. de Golden Gai, een bekend uitgaansgebied. Het event is de laatste jaren echter zo gegroeid dat de mensen door heel Shibuya verspreid staan en ook alle winkelstraten en stationspleinen bezetten.

1. Kawasaki Halloween Parade

Het is dan wel niet de oudste, maar de meeste beroemde Halloween parade in Japan is de Kawasaki Halloween Parade. Deze vierde in 2016 haar 20ste verjaardag met een nog grotere en spectaculairdere editie dan ooit, en dat heeft ze geen windeieren gelegd. Sindsdien is dit namelijk echt de meest geliefde en drukste Halloween Parade waarbij echt iedereen alles uit de kast trekt.

Afbeelding via YouInJapan.
Afbeelding via YouInJapan.

Vorig jaar liepen er bijna 5000 mensen mee over de 1,5km lange route en dit jaar worden er nog meer verwacht. Toeschouwen is gratis, om mee te kunnen lopen moet je echter 1000yen (ongeveer €8) betalen.

Maar welke moet je nou bezoeken?

Welke Halloween parades in Japan zou jij het liefste meemaken? Uiteindelijk komt het allemaal neer op je eigen wensen en voorkeuren. Kun je echt niet kiezen? Dan willen wij je aanraden om overdag te gaan genieten van de Kawasaki Halloween Parade en in de avond naar Shibuya te trekken voor de chaos daar. Let wel, zeker in Shibuya kan het extreem druk worden. Maar dan maak je wel een echte Japanse Halloween viering mee!

Dit artikel – De 5 beste Halloween Parades in Japan – verscheen voor het eerst op 29 oktober 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 29 september 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie