De 5 Engste Japanse Horror Games

Jawel, het is die tijd van het jaar weer. Het is allemaal weer wat vroeger donkerder geworden buiten en het is dan ook het perfecte moment om eens wat goeie ouwe, Japanse horror games tevoorschijn te halen. Lekker griezelen na het avondeten, bluffen tegen vrienden dat je niet bang bent en met hoge adrenaline naar bed toe gaan. Prachtig.

Maar net als het aanbod aan super slechte horror films is ook het aanbod aan enge games behoorlijk groot. Geen zin om moeilijk te doen? Dat komt mooi uit want wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan en de beste Japanse Horror Games voor je op een rijtje gezet!

Silent Hill 1 t/m 4

Hoogstwaarschijnlijk al bekend bij de meeste lezers, maar voor de instapper; Silent Hill is een Japanse horror serie gemaakt door Toyama en Konami. De eerste vier zijn survival horror games en hebben geschiedenis geschreven op het gebied van horror games en zijn als het ware heuse trendsetters en inspiratie geweest voor vele andere games uit het genre.

Silenthillmemories

Het speelt zich altijd af in een fictionele stad genaamd Silent Hill, waarbij de hoofdpersoon vooral wordt neergezet als iemand dat jij of ik zou kunnen zijn. De games typeren zich door de ontwikkeling van de hoofdpersoon bloot te stellen waardoor je je nog meer gaat inleven, uiteraard de horror en schrikmomenten en het gebruik van wapens om te overleven. Het is geen shooter a la Resident Evil (daarover later meer), maar meer een survival horror waarbij je zo nu en dan de wapens moet gebruiken om te ontsnappen aan mogelijke vijanden.

Ja, de ene Silent Hill is beter dan de andere. Maar dat is puur smaak. Mijn voorkeur zou zijn Silent Hill 4, maar eigenlijk kan je haast niet mis gaan met een van de andere delen!

P.T.

Deze mag ook zeker niet ontbreken in deze lijst! Voor wie het gemist heeft was P.T., ofwel ‘Playable Teaser’, in feite de aankondiging van de nieuwe Silent Hill game – Silent Hills – van de maker van Metal Gear Solid, Hideo Kojima en de film regisseur Guillermo Del Toro (van o.a. Pacific Rim). Laat ik was benadrukken, aangezien het er voor nu nog niet naar uitziet dat de game ooit nog wordt afgemaakt. Maar dat is een ander verhaal.

Gamespot

De mensen die het spel hebben gespeeld, of voor iedereen die het nog niet heeft gedurfd, blijft het nog wel een aanrader om weer eens een poging te wagen. Het verhaal is interessant genoeg voor de eerste keer. Maar betreft replay waarde is het de angst om gepakt te worden vele malen spannender, vooral omdat je weet wat er kan gebeuren.

De graphics en de bewegingen van de hoofdpersoon zien er zo levensecht uit, dat je vrijwel direct het gevoel hebt zelf in het myserieuze huis rond te lopen. De verfschilvers aan de muur, fotolijsten, de telefoon, de deuren, werkelijk alles doet je denken en hopen dat het gewoon een normaal huis is waar je in bent belandt. Wij weten echter wel beter!

Resident Evil 1 t/m 4 

Wie Silent Hill kent, kent Resident Evil. Tevens een horror survival genre waarbij de focus meer ligt op actie en adventure dan alleen survival op zichzelf. Gemaakt door Mikami en Capcom is de Resident Evil serie, overigens in Japan bekend als Biohazard, een stuk populairder dan bijvoorbeeld de Silent Hill serie.

Niet alleen zijn er meerdere films voor gemaakt, er zijn ook stripboeken, leesboeken en animatie films over deze serie gemaakt en wellicht heb je ook wel eens één van de vele leden van het Umbrella Corps op cosplay conventies zien rondlopen. De Umbrella organisatie is de “boosdoener” in de games want door hen is er een virus uitgebroken in de fictieve stad Racoon City en vanuit daar is de hele wereld omgetoverd in een zombie land.

Relyonhorror

Waar in de eerste 3 games de focus ligt op puzzels oplossen, heeft RE 4 iets meer focus op het schieten van de zombies. Wat de eerste 4 delen wel gemeen hebben is dat ze op de eerste plaats ontzettend eng kunnen zijn. Je weet wel, zo’n game waarbij je maar 3 voorzichtige stappen durft te zetten, heeeeeeeel goed rond kijkt, en dan pas weer langzaam verder durft te gaan.

Wat de Resident Evil franchise echter vooral zo populair maakt is het sterke verhaal met waanzinnige plotwendingen die je gewoon dwingen om door te spelen ondanks dat je soms doodsangsten uitstaat.

Fatal Frame 1 t/m 3

Nog z’n serie die wel bekend is onder de horror game liefhebbers. Fatal Frame is een pure survival horror game gemaakt door Shibata & Kikuchi en Tecmo en vandaag de dag tevens door Nintendo.

Over het algemeen is de setting ergens in de jaren 80 waarbij je op locatie bovennatuurlijke evenementen mee maakt. Wat elke game gemeen heeft, is dat je enige manier van defentie tegen deze bovennatuurlijke verschijnen een camera is (Camera Obscura) welke de geesten kan “vastleggen”.

gameswall

Het is hoofdzakelijk in de stijl van Japanse horror zoals je die ook in de films zou tegen komen en heeft opvallend vaak een vrouwelijk hoofdpersonage.

Fatal Frame is, zeker in Japan, op het zelfde niveau te plaatsen als Resident Evil en Silent Hill. Opvallend genoeg zijn de eerste twee met veel grotere bekendheid hier in het Westen ten opzichte van Fatal Frame. Dit terwijl ik na afloop van het spelen van een van deze games toch echt elke beweging in het donker verdacht vind en over het algemeen erg onder de indruk ben van deze games.

Siren: Blood Curse

Tenslotte, een relatief onbekende om deze lijst mee af te sluiten: Siren Blood Curse. De Blood Curse is de 3e titel in het rijtje van de Siren games en wat mij betreft de beste. De Siren serie staat bekend om de horror-stealth kant, die de andere uit deze lijst iets minder bevatten. Maar waar deze game vooral in uitblinkt is het verhaal.

In 12 hoofdstukken wordt een raar fenomeen in een dorp vertelt wat betrekking heeft met het verdwijnen van mensen en het opofferen van mensen 30 jaar daarvoor. Dit wordt gedaan door het verhaal te vertellen door verschillende personages in verschillende tijdsmomenten.

Siren_Wallpaper_HD_3

Tevens heb je de mogelijkheid om door de ogen van de vijand te kijken in een soort van split screen meganisme. Hierdoor kan je beter inschatten waar je moet schuilen. Je krijgt objecten op je pad die je kunnen hinderen of juist kunnen helpen. Je hebt ook de mogelijkheid deuren te sluiten voor de vijand.

En voor wie denkt kwaadwillende te kunnen vermoorden in de game, think again! Je kunt je wel verdedigen met wapens en je kunt het monster wel even tegen de vlakte krijgen met een kogel door het hoofd, maar zolang je binnen gezichstveld blijft zal deze snel weer achter je aan komen! Je moet er dus voor zorgen dat je door een combinatie van vechten, rennen, en verstoppen het spel kunt overleven en het mysterie op te lossen.

Door al deze combinaties wordt het gezien als de ultieme survival horror ervaring want wanneer je op je splitscreen de vijand ziet naderen gaat je hartslag omhoog, krijg je het benauwder en ga je paniekerig op zoek naar ook maar iets om je te redden. iets wat lang niet altijd makkelijk is!

Honorary Mentions

En omdat we ergens een einde moeten maken aan deze lijst proppen we stiekem nog een paar andere top titels in deze laatste alinea. Want er zijn nog veel meer games om heerlijk mee weg te griezelen!

Denk aan Corpse Party (heel veel gore!), Clock Tower, Deadly Premonition, Yomawari: Night Alone, Shadow Corridor, en The Evil Within. Geen enkel tekort dus voor liefhebbers van het horror genre.

Haal deze games in huis

Helemaal enthousiast geworden over de games? Het grootste deel van deze Japanse horror games is inmiddels verkrijgbaar via het Playstation Network, Nintendo eShop, Xbox Live, en Steam. Of als fysieke games verkrijgbaar bij Nedgame en bol.com.

Dit artikel – De 5 Engste Japanse Horror Games – verscheen voor het eerst op 4 november 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 4 juni 2018.

Tags:
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie