De 5 ‘gekste’ normale Japanse gerechten!

We kennen hier in Nederland het prachtige gezegde “wat de boer niet kent, dat (vr)eet hij niet”. Veel van onze dagelijkse gerechten halen we echter steeds meer uit het buitenland. Sushi is tegenwoordig de nieuwe bitterbal en Japanse whisky staat gewoon bij de Gall & Gall.

Zoals met zoveel dingen, is het vaak een kwestie van gewenning. Zo zijn er natuurlijk tal van voorbeelden te bedenken over wat wij hier in het Westen niet zo snel zouden eten of drinken. Dat betekent echter nog niet dat het niet elders gebeurd. Laten we daarom Japan er eens bij halen en kijken naar gerechten die zij daar normaal vinden, maar waarbij bij ons de tenen krom komen te staan!

Basashi

Paardenvlees is een redelijk controversieel soort vlees. Niet alleen vanwege het schandaal rondom de bekende Zweedse balletjes waar het (stiekem) in verwerkt werd. In een hoop landen is het taboe om paardenvlees te eten. En zelfs in Nederland zijn er een hoop mensen die het niet willen eten, ondanks de populariteit van paardenrookvlees.

In Japan gaan ze echter een stapje verder door een variant op sashimi te serveren; basashi. Dit is niks anders dan dun gesneden, rauw, paardenvlees.!

Basashi. Foto door Hajime NAKANO. Via Flickr.

Soms wordt het ook geserveerd als een soort tartaar. En in enkel geval maken ze er nog “vreemdere” dingen mee… Namelijk ijs! Zo is er een periode geweest waarbij je een limited edition ijsje kon halen met de smaak van rauw paardenvlees.

Nankotsu

Nankotsu is in het gros van de oost-Aziatische keuken ontzettend gewoon maar wordt hier vaak op de afvalhoop gegooid: kraakbeen! En in het bijzonder het kraakbeen van een kippenbot. Dit wordt o.a. in Japan gefrituurd en op spiesjes geserveerd.

Nankotsu karaage. Foto door Haseo. Via Flickr.

Waarschijnlijk klinkt dit voor de meeste onder ons niet als het meest smakelijke gerecht, maar het is in Japan ontzettend populair. Absoluut de moeite waard om eens te proberen. Zeker gefrituurd. Want eerlijk is eerlijk, eigenlijk alles wat gefrituurd is smaakt goed. Toch?

Over het algemeen wordt nankotsu geserveerd als onderdeel van de yakitori of kushiage. Maar soms ook als karaage (zoals afgebeeld). Je hebt dus behoorlijk wat keuze en varianten om te proberen!

Natto

Deze kan natuurlijk niet in de lijst ontbreken. Misschien wel het bekendste gerecht dat niet-Japanse mensen wordt aangeraden eens te proberen. Net zoals wij dat vaak met drop bij buitenlanders proberen.

In principe gaat het hier om sojabonen, iets wat an sich niet erg gek is. Wat er echter bij deze sojabonen is toegevoegd is een speciale bacterie. Deze bacterie zorgt ervoor dat de boel gaat fermenteren. Dit geeft het gerecht het bijzondere uiterlijk en de specifieke smaak.

Natto. Foto door JD. Via Flickr.

Het gerecht wordt vaak met rijst gegeten, maar je ziet het ook terug bij de sushi, als toast, in de miso-soep, met gegrilde ei, in een salade of zelfs in de spaghetti. Waarschijnlijk zie je het nu als een avond maaltijd, maar ook daar hebben ze nog een toevoeging aan. Gezien Natto bij verschillende gerechten past, wordt het ook vaak bij het Japanse ontbijt gegeten..

Wel belangrijk om te benadrukken is dat Natto een erg sterke smaak heeft, maar door de slijmerige substantie blijft de smaak extra lang hangen. Het meest bijzondere aan dit gerecht is de voedzaamheid ervan. Japanners noemen de combinatie van (rauw) ei, met rijst en natto de perfecte maaltijd waarbij je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Sta het gerecht dus niet zomaar af en geef het een kans!

Shirako

Vis is natuurlijk geen vreemd onderdeel in Japanse gerechten. En kuit (viseieren) zijn we ook niet vies van, neem bijvoorbeeld kaviaar. Dat eten we met gemak met een toastje. Maar waar de kuit staat voor wat de vrouwelijke vis ons geeft, hebben we natuurlijk ook de mannelijke vis.

Shirako staat voor deze mannelijke versie van kuit en is letterlijk vertaald ‘wit kind’. Het is in feite de Japanse naam voor – je raadt het misschien al – het sperma van mannelijke vissen.

Een echte (zeldzame) delicatesse in Japan! Gezegd wordt dat de textuur zacht en romig is en dat de smaak lichtelijk zout is. Meer woorden hoeven we er denk ik niet aan toe te voegen.

Shiokara

Sinds we het straatje van de vis aan het bewandelen zijn, moet Shiokara ook benoemd worden. Wanneer je Shirako je al laat schrikken, dan zal Shiokara je de stuipen op het lijf jagen. Het zijn namelijk gezoute en gefermenteerde vis organen, meestal van de inktvis. Het is een gerecht met een hele intense geur en smaak, en niet voor iedereen weggelegd.

Shiokara. Foto door Ocdp. Via WikiMedia.

Ook voor de meeste mensen in Japan is dit een gerecht dat niet aan iedereen besteedt is. Hoewel het over het algemeen toch wel wordt gezien als een smakelijk maaltijd.  Maar dat komt misschien omdat het gerecht vaak met Saké wordt weggewerkt, en iedereen weet hoe lekker saké is natuurlijk.

Jouw gekke gerechten?

Zo! Dat is me het lijstje wel weer of niet? Sta je al te watertanden, of sla je deze rond toch maar even over? Ben jij wel eens in Japan geweest en welke “vreemde” gerechten heb jij daar geprobeerd? Deel het met ons in de comments!

Dit artikel – De 5 ‘gekste’ normale Japanse gerechten! – verscheen voor het eerst op 27 maart 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 27 maart 2019.

Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

4 Reactie's
  • WizardOfOss
    Geplaatst op 21:34h, 27 maart Beantwoorden

    Basashi heb ik twee keer gegeten, in Matsumuto en Kumamoto. Geen bloed te bekennen overigens, dat lees ik hier voor het eerst. In Kumamoto is het overigens schijnbaar wel de gewoonte het ijskoud, net-niet bevroren te serveren, wat naar mijn idee toch wat afbreuk doet aan smaak en textuur. Gewoon op kamertemperatuur heeft het een lekkere “bite” zonder taai te zijn, en de smaak is vrij mild, doet wel wat denken aan carpaccio.

    Nankotsu is meer textuur dan smaak, het doet de naam “kraakbeen” echt eer aan, vreemd maar wel lekker mondgevoel. Ergens in de verte proef je wel een kipsmaak, maar verder zijn het vooral de kruiden die er smaak aan geven. Maar het kraakt zo lekker i je mond…

    Natto is dan een van de weinige dingen uit de Japanse keuken waar ik wel nooit aan zal wennen, meermaals geprobeerd en het is echt niet het smerigste wat ik ooit gegeten heb, maar je doet me er echt geen plezier mee.

    Shirako en shiokara heb ik helaas nog nooit gegeten. Toegegeven, heel aanlokkelijk klinkt het niet, maar als je het niet probeert weet je het niet…

    • TheSushiTimes
      Geplaatst op 23:36h, 09 april Beantwoorden

      Dat is in elk geval al een behoorlijke collectie aan gerechten die je geprobeerd hebt haha! Natto zal ik ook nooit aan kunnen wennen… Basashi heb ik de vorige keer aan me voorbij laten gaan mede omdat er bij wel wat bloed bij geserveerd werd (al was dat wel keurig mooi “gedrapeerd” over het bordje haha).

  • Capybara
    Geplaatst op 09:37h, 08 juni Beantwoorden

    Jullie zijn niet capyslay

Geef een reactie