De 5 ‘gekste’ normale Japanse gerechten!

We kennen hier in Nederland het prachtige gezegde “wat de boer niet kent, dat (vr)eet hij niet”. Veel van onze dagelijkse eet gerechten halen we echter steeds meer uit het buitenland. Sushi is tegenwoordig de nieuwe bitterbal en Japanse whisky staat gewoon bij de Gall & Gall.

Zoals met zoveel dingen, is het vaak een kwestie van gewenning. Zo zijn er natuurlijk tal van voorbeelden te bedenken over wat wij hier in het Westen niet zo snel zouden eten of drinken. Dat betekend echter nog niet dat het niet elders gebeurd. Laten we daarom Japan er eens bij halen en kijken naar gerechten die zij daar normaal vinden maar waarbij bij ons de tenen krom komen te staan!

 

Basashi

In Nederland hebben we al verschillende variaties gehad, maar iets zegt me dat we deze niet zullen tegen komen. Paardenvlees. Rauw paardenvlees, wel te verstaan. Wanneer je het ziet krijg je het idee dat ze in de keuken 5 minuten eerder net een paard hebben geslacht en het daarna liefelijk op je bord hebben geserveerd.

Afbeelding via Wang.

Afbeelding via Wang.

Mocht je nou denken dat je liever paardenvlees ijskoud wilt eten, dan kan dat ook. Wegens het grote succes en kennelijke overheerlijke smaak, is er ook Basashi ijs te vinden. Jawel, een toetje met de smaak van rauw paardenvlees. Ach, met al het verstopte paardenvlees wat er in onze producten terug te vinden is, hebben we wellicht al jaren stiekem paardenvlees ijs gegeten in de zomer. IJsjes zijn in ieder geval altijd welkom.

 

Nankotsu

Dit is er eentje die al stiekem in onze Nederlandse keuken voorkomt, maar welke we kennelijk voor lief hebben genomen als afval. Maar die Japanners weten wel beter! Nankotsu is het gefrituurde kraakbeen van een kippenbot. Hoe kwamen we er ook op om dat heerlijke gedeelte weg te gooien?

2 Humbly recieve

Afbeelding via I Humbly Receive.

Hoewel ik hier sarcastisch over kan zijn, moet ik wel zeggen dat het er wel aantrekkelijk uit ziet. Misschien komt het door het idee dat het gefrituurd is en tjah, wat is er dan niet lekker.

Wie weet zien we het ooit bij de bekende uit-de-muur snackbar. Maar het idee dat je kraakbeen uit de botten van kippen aan het eten bent, doet mij toch wel even 2x achter mijn oren krabben. Iets in mij zegt me dat dat deel simpelweg niet bedoeld was om op te eten.

 

Natto

Deze kan natuurlijk niet in de lijst ontbreken. Misschien wel het bekendste gerecht dat niet Japanse mensen wordt aangeraden eens te proberen. Op het eerste gezicht ziet het eruit alsof het rechtstreeks uit een sci-fi thriller film, een alien die waarschijnlijk eieren heeft gelegd. Maar niets is minder waar.

In oorsprong gaat het hier om sojabonen, iets wat an sich niet erg gek is en prima te eten valt. Wat er echter bij deze sojabonen is toegevoegd is een ‘gras-bacterie’ of een ‘hooi-bacterie’. Deze bacterie zorgt ervoor dat de boel gaat fermenteren. Dit geeft het, het bijzondere uiterlijk van dit gerecht en de specifieke smaak.

Afbeelding via MegumiNatto.

Afbeelding via MegumiNatto.

Het gerecht wordt vaak met rijst gegeten, maar je ziet het ook terug bij de sushi, als toast, in de miso-soep, met gegrilde ei, in een salade of zelfs in de spaghetti. Waarschijnlijk zie je het nu als een avond maaltijd, maar ook daar hebben ze nog een toevoeging aan. Gezien Natto bij verschillende gerechten past, wordt het ook vaak bij het Japanse ontbijt gegeten..

Wel belangrijk om te benadrukken is dat Natto een erg sterke smaak heeft, maar door de slijmerige substantie blijft de smaak extra lang hangen. Dus mocht je jezelf betrappen in een restaurant waar dit wordt geserveerd, laat de Natto dan voor het laatst over. Anders zal alles wat je daarna eet smaken naar Natto.

Het meest frappante aan dit gerecht is nog wel de voedzaamheid ervan. Japanners noemen de combinatie van (rauw) ei, met rijst en Natto de perfecte maaltijd waarbij je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Sta het gerecht dus niet zomaar af en geef het een kans!

 

Shirako

Vis is natuurlijk geen vreemd onderdeel in Japanse gerechten. Viseieren zijn we ook niet vies van, neem bijvoorbeeld kaviaar. Dat eten we met gemak met een toastje. Maar waar vis-eieren staan voor wat de vrouwelijke vis ons geeft, hebben we natuurlijk ook de mannelijke vis.

Shirako staat voor deze mannelijke versie en is letterlijk vertaald ‘wit kind’. Het is in feite de Japanse naam voor.. je raadt het misschien al…sperma van mannelijke vissen.

4 Supershy

Een echte (zeldzame) delicatesse in Japan! Gezegd wordt dat de textuur zacht en romig is en dat de smaak lichtelijk zout is. Meer woorden hoeven we er denk ik niet aan toe te voegen.

 

Shiokara

Sinds we het straatje van de vis aan het bewandelen zijn, moet Shiokara ook benoemd worden. Wanneer je Shirako je al laat schrikken, dan zal Shiokara je de stuipen op het lijf jagen. Het is namelijk gezouten en gefermenteerde vis organen, meestal van de inktvis, waarbij er een ontzettende intense smaak en geur aan vast zit.

Afbeelding via Okiguru.

Afbeelding via Okiguru.

Ook voor de meeste mensen in Japan is dit een gerecht dat niet aan iedereen besteedt is, hoewel het toch wel wordt gezien als een smakelijk maaltijd.  Maar dat komt misschien omdat het gerecht vaak met Saké wordt weggewerkt, en iedereen weet hoe lekker saké is natuurlijk.

 

Jouw gekke gerechten?

Zo! Dat is me het lijstje wel weer of niet? Sta je al te watertanden, of sla je deze rond toch maar even over? Ben jij wel eens in Japan geweest en welke “vreemde” gerechten heb jij daar geprobeerd? Deel het met ons in de comments!

 

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

 1. WizardOfOss

  maart 27, 2015 at 9:34 pm

  Basashi heb ik twee keer gegeten, in Matsumuto en Kumamoto. Geen bloed te bekennen overigens, dat lees ik hier voor het eerst. In Kumamoto is het overigens schijnbaar wel de gewoonte het ijskoud, net-niet bevroren te serveren, wat naar mijn idee toch wat afbreuk doet aan smaak en textuur. Gewoon op kamertemperatuur heeft het een lekkere “bite” zonder taai te zijn, en de smaak is vrij mild, doet wel wat denken aan carpaccio.

  Nankotsu is meer textuur dan smaak, het doet de naam “kraakbeen” echt eer aan, vreemd maar wel lekker mondgevoel. Ergens in de verte proef je wel een kipsmaak, maar verder zijn het vooral de kruiden die er smaak aan geven. Maar het kraakt zo lekker i je mond…

  Natto is dan een van de weinige dingen uit de Japanse keuken waar ik wel nooit aan zal wennen, meermaals geprobeerd en het is echt niet het smerigste wat ik ooit gegeten heb, maar je doet me er echt geen plezier mee.

  Shirako en shiokara heb ik helaas nog nooit gegeten. Toegegeven, heel aanlokkelijk klinkt het niet, maar als je het niet probeert weet je het niet…

  • TheSushiTimes

   april 9, 2015 at 11:36 pm

   Dat is in elk geval al een behoorlijke collectie aan gerechten die je geprobeerd hebt haha! Natto zal ik ook nooit aan kunnen wennen… Basashi heb ik de vorige keer aan me voorbij laten gaan mede omdat er bij wel wat bloed bij geserveerd werd (al was dat wel keurig mooi “gedrapeerd” over het bordje haha).

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X