De 5 lekkerste soorten ramen (+ recept)

Na sushi lijkt ook de Japanse noedelsoep, ramen, de wereld te gaan veroveren. Waar je tot voor kort vrijwel nergens een goede, authentieke kom ramen kon eten is dat in rap tempo aan het veranderen. Steeds meer mensen proberen deze Japanse lekkernij en zijn meteen overboord. Niet zo vreemd want ze zijn vrijwel allemaal even heerlijk en met tal van variaties zit er voor iedereen wel een favoriet tussen.

Nog geen idee waar je moet beginnen als het op ramen aan komt? Probeer dan één van deze soorten eens, want volgens ons zijn dit de allerlekkerste versies!

Shio Ramen

Mocht je nou toch zin hebben in een lekkere zoute noodle gerecht, dan is Shio misschien wat voor jou. Shio wordt gezien als misschien wel het oudste Ramen gerecht. Sterker nog, Shio wordt vrij vertaald naar “zout” en zeezout wordt gezien als een van de oudste vormen van het op smaak maken van de Ramen. Daarnaast wordt de Shio klaargemaakt met kip of varken als basis.

Door de flinke hoeveelheid zout die erin zit kan je deze Ramen vaak aan deze smaak herkennen en de geelachtige doorzichtige kleur van de soep. Gelukkig wordt er in de Shio Ramen ook een flinke hoeveelheid zeewier toegevoegd om de alles wat te neutraliseren. Maar voor degenen met een allergie voor natrium is dit een gerecht om te vermijden.

Miso Ramen

Van een van de oudste Ramen’s naar een van de relatief jongste. De miso Ramen heeft zijn oorsprong in Hokkaido, Japan, in de jaren ‘60. Anders dan de doorsnee Ramen, heeft dit een meer nootachtige zoete smaak. De soep is bruinachtig, mede door het gebruik van soya saus, en is helder.

De noodles zijn vaak dik, gekruld en een beetje taai, waardoor de smaak goed in de noodles trekt. Het zijn vaak de cashewnoten die het gerecht de nootachige smaak geeft, waardoor het geheel erg lekker samen gaat. Nu ik er zo over schrijf begin ik er al trek naar te krijgen.

Tonkotsu

Is vlees, in het bijzonder varken, helemaal jou ding, dan moet je de Tonkotsu maken. Tonkotsu is vrij vertaald “het bot van de varken”. De soep is wat dikkig en heeft een troebele witte kleur, waarbij je gelijk aan dat bot terug kan denken. Het krijg namelijk deze textuur en kleur door het koken van varkensbotten en varkens vet op hoog vuur.

En dan niet eventjes voor een half uurtje ofzo. Nee, op sommige plekken kan dit zo 20 uur (!) duren voordat de soep klaar is. Maar eerlijk is eerlijk, het is het wachten wel waard. De soep is bijna te omschrijven alsof het zo romig is als volle melk. Dit, met wat gember erbij, zal je avond zeker een stuk beter maken. Al is het maar omdat je er 20 uur op hebt moeten wachten.

Als extraatje ook nog een video van Simon & Martina (voorheen Eat Your Kimchi). Zij wonen in Japan en laten je in onderstaande video uitgebreid meegenieten van hun ervaringen met écht Tonkotsu ramen in Fukuoka.


Shoyu

Shoyu is misschien wel de meeste bekende ramen, zeker in Tokyo. Waar je ook maar op zoek bent naar ramen, zal Shoyu zeker terug te vinden als een van de opties. Een van de redenen waarom het zo populair is, is door de wijze waarop het wordt gemaakt. De soep is gemaakt op basis van sojasaus en bruine suiker. Ja, bedenk dat maar even in je hoofd en begin maar vast met koken. Deze soep gaat vaak gepaard met niet al te dikke en flink kronkelige noodles en elk stuk vlees en groente waar je maar fan van bent.

Zelf maken? Ook dat is niet moeilijk met deze video (recept vanaf ongeveer 2:05)

Voel je echter vrij te experimenteren met de ingrediënten. Met deze ramen kan je namelijk los gaan op alles wat je lekker vindt, zolang de basis maar sojasaus en bruine suiker is.

Tsukemen

Natuurlijk mag deze niet ontbreken. De meest leuke ramen die er eigenlijk is, de Tsukemen ramen. Deze ramen wordt los van de soep gemaakt en wordt gebruikt om mee te dippen. Ja, dippen! De soep is wat dikker en grover dan gebruikelijk, waardoor het perfect is om mee te dippen. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je je wel een beetje begaan moet zijn met het gebruik van eetstokjes.


Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Dit artikel – De 5 lekkerste soorten ramen (+ recept) – verscheen voor het eerst op 31 mei 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 10 januari 2019.

Tags:
,
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie