Blogheader Yaeyama eilanden. Ruben op Ishigaki.

De 5 mooiste Yaeyama eilanden

In ons artikel over de Yaeyama eilanden: het tropische geheim van Japan  lieten we je niet alleen kennis maken met deze bijzondere eilanden maar vertelden we ook al een klein beetje over onze reis hier naartoe.

Op verzoek komt er nu dit vervolg waarin we uitgebreid vertellen over de (naar mijn mening) mooiste Yaeyama eilanden en alle plekken die je er niet mag missen. Al heeft ieder eiland natuurlijk zijn eigen charme en is ook de rest van dit gebied simpelweg schitterend.

Ishigaki

Ishigaki en de omliggende eilanden zijn nog niet zo overgenomen door toerisme als je het vergelijkt met het hoofdeiland Okinawa, of centraal Japan. Maar naar mijn bescheiden mening is dit een reden om er JUIST naartoe te gaan. De guesthouses, Japanse bed & breakfast (ook wel Minshukus genoemd), en vele kleinere hotels zijn veel leuker en ook nog eens goedkoper dan de mega complexen die luxe proberen uit te stralen maar vaak gewoon het uitzicht vervuilen en niet veel meer bieden.

Ishigaki is verder het meest divers van de eilandengroep en biedt zowel mooi koraal in de zee, als natuur op het eiland. Het eiland is ook het meest ontwikkeld en heeft met ongeveer 50.000 inwoners een vrij grote stad waar je het nachtleven in kunt duiken of naar een grote supermarkt kunt gaan. Iets wat niet op alle eilanden kan.

Een overduidelijke reden waarom Ishigaki zo populair is onder toeristen zijn de mantaroggen met een diameter tot wel 7 meter! Deze komen in bepaalde seizoenen behoorlijk dicht bij de kust. Wat je gewoon echt niet mag missen is dan ook het snorkelen, of duiktripje met de boot, om de mantaroggen te kunnen zien. Dit is echt een zeer indrukwekkende ervaring!

Kabira Bay. Foto door 663highland.

Kabira bay is dan DE plek om naartoe te gaan als je van strand houdt. Er zijn 4 hele goede snorkel stranden, waarvan Yonehara beach het mooiste en met het voordeel dat er een beschermd stuk zee is tijdens het kwallen seizoen (dus dan heb je daar geen last van).

Guesthouse Iriwa

Als je overigens een redelijk betaalbaar en gezellig verblijf zoekt is het Guesthouse Iriwa een van de fijnste guesthouses waar ik ooit ben geweest. Er wordt goed Engels gesproken en dat is soms heerlijk als je tips wilt hebben om het eiland écht goed te verkennen. Het heeft ook nog eens een top locatie met twee stranden op loopafstand en toegang tot andere toeristische trekpleisters. Met als bonus ook nog eens de aardigste eigenaren van misschien heel Japan.

Vervoer over het eiland

Aangezien het eiland vrij groot is en er veel te doen is wil ik ook even het vervoer aanstippen. Vervoer op het eiland is het makkelijkst met een gehuurde scooter of auto (je mag overal maar 40km per uur en bent daardoor in een halve dag het eiland rond). Let wel op, voor het huren van een scooter en auto moet je minimaal 23 jaar jaar zijn en een internationaal rijbewijs hebben.

Zelf rijden geen optie voor je? Geen zorgen. Op Ishigaki kan je ook goed de bus nemen voor ongeveer 400yen (zo’n 3 euro) per rit. Een goedkoper alternatief is een 5 dagen kaart voor 2000yen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je dit makkelijk er uit gaat halen en en vervoer op deze manier redelijk goedkoop wordt. Let wel, je kunt niet overal met de bus komen en hij rijdt maar tot een uur of 7 ’s avonds.

Iriomote

Iriomote is het tweede grootste eiland van geheel Okinawa. Het is bergachtig en bezaaid met tropische regenwouden en mangrovebossen waar o.a. een zeer zeldzame unieke wilde kattensoort leeft. De helft van het eiland is bereikbaar voor mensen via één weg, en er zijn maar twee stedelijke dorpen waar je iets bij een zéér lokale supermarkt kan halen. Waarom zou je er dan heen gaan? De ongerepte natuur. Man, oh man, wat is het daar prachtig!

Omdat de helft van het eiland tot  beschermd natuurgebied is verklaard is er prachtige natuur te zien. Iriomote is daardoor rijk aan majestueuze mangrovebossen. Waar je kajaktochten kunt maken, watervallen kunt bezichtigen (en vanaf kunt springen!), en wandeltochten kunt maken. Het is daarnaast de enige plek op aarde waar je de Iriomote bergkat kunt vinden. Een prachtig beest dat ’s nachts actief is, en zich als je mazzel hebt laat zien. Er zijn er nog maar 100 van op het eiland, dus zijn ze super beschermd!

irimote

Toen wij er waren hebben wij een kajaktocht gedaan met Osanpo-tours. Erg leuk om te doen. De gids sprak goed Engels en het kajakken door de mangrovebossen was super goed te doen. Ook voor mensen die minder sportief zijn of geen ervaring hebben. Na het kajakken volgt er een stevige wandeling van een half uur. En neemt de gids je mee naar één van de hoogste watervallen van Okinawa. Daar kan je lekker zwemmen in zoet water, genieten van de waanzinnige omgeving en een lekkere (Japanse) lunch. Voor de goede orde, er zijn natuurlijk nog andere tour bedrijfjes.

Het Iya-strand is ook een aanrader. Bijna geheel omgeven met rotsen en met genoeg plekjes om onder tropische bomen te schuilen is het relaxte plek op zich. Maar de echte attractie is de schoonheid van het strand en de hoeveelheid van het koraal en mooie gekleurde vissen. Zeker een van de mooiste plekken om te snorkelen die we zijn tegengekomen tijdens onze reis. Doordat de rand van het koraal waar de bodem daarna dieper wordt (vaak de mooiste plek) zo dicht bij het strand is, zijn er prachtige onderwaterwonderen te zien. Wij zagen bijvoorbeeld een barracuda super dicht bij het strand!

Taketomi

Taketomi is een eiland waar alles er nog heel traditioneel aan toegaat, en er alleen volgens de traditionele Okinawa-stijl gebouwd mag worden. Dit houdt in dat de wegen gemaakt zijn van vermalen schelpen en er ossen als vervoersmiddel worden gebruikt. Ook kun je genieten van traditionele instrumenten als vermaak en van de meest pittoreske uitzichten.

Taketomi is ook rijk bezaaid met prachtige traditionele Shisa die bij de poort of ingang van ieder huis staan. Deze beeldjes lijken op een kruising tussen een hond en een leeuw. Ze helpen kwade geesten buiten-(open mond) en de goede geesten binnen (dichte mond) de deur te houden.

taketomi

Huur een fiets en ga het hele eiland over. Wij hadden besloten om geld uit te sparen, en alles te lopen. Maar dit was met 35 graden in de volle zon toch wel een beetje pittig. Te doen, maar pittig. Neem hoe dan ook een hoed of pet mee, want in vergelijking tot de andere eilanden is er relatief weinig schaduw tijdens het wandelen. Maak vooral ook een ritje in een “buffel kar”. Hiermee wordt je niet alleen uiterst relaxed door het dorp voortgetrokken, maar ook met traditionele zang en snaar instrument wordt begeleidt door een lokale gids.

Maar zorg er boven al voor dat je op de oudste uitkijktoren van het eiland de vergezichten fotografeert en in je opneemt. Er is geen hoogbouw en je kunt werkelijk overal overheen kijken. Op dat soort plekken besef je je pas letterlijk dat je op een eiland zit. En natuurlijk krijg je op deze plek een echt mooi overzicht van het nabij gelegen dorp.

Kuroshima

Kuroshima is o.a. bekend vanwege het opvangcentrum voor schildpadden, én omdat de mooie beestjes er hun eieren leggen. Hierdoor is het een populair en bijzonder gebied voor dierenliefhebbers. Voor slechts een paar honderd yen (een paar euro) kun je een bezoek brengen een klein maar fijn educatief aquarium en opvang centrum voor schildpadden. Welke gewond zijn geraakt door vissersboten of meer te weten komen over de lokale onderwater wereld.

Niet alleen vind je er veel schildpadden, Kuroshima is ook het “vee”eiland. Er wonen ongeveer 200 mensen maar er zijn meer dan 3.000 koeien! Een bijzondere hoeveelheid, zeker gezien het feit dat deze koeien er van nature niet voorkomen.

kuroshima

Wil je dit alles bekijken dan zul je echter wel een huurfiets moeten regelen. Er zijn geen huurauto’s te verkrijgen en er zijn geen bussen.  Maar, Kuro zoals het eiland in de volksmond genoemd wordt is net zo groot als een kleine stad in Nederland. Dus per fiets is het allemaal prima te doen.

Verder kun je heerlijk relaxen in de schaduw van de overhangende rotsen op het Nakamoto strand. En aan het einde van de dag bijkomen in het Nodake Guesthouse. Waar je traditioneel toegezongen wordt door de eigenaar (begeleid met een Shamisen, een traditioneel instrument). En zoveel manga’s kunt lezen als je wilt (mits je Japans kunt). Een van de leukere guesthouses waar we zijn geweest.

Hateruma

Als laatste is er nog Hateruma. Hateruma is het meest zuidelijk gelegen eiland van heel Japan. En staat bekend zijn “Nishi Beach” (West Strand). Een strand waar het water zo blauw is dat er een speciale kleur naar het eiland is vernoemd ”Hateruma blue”. Verder is het eiland heerlijk om op te fietsen (wel heuvelachtig) en van rust te genieten. Op het oostelijke deel van het eiland kun je volgens de locals het mooiste nachtelijke sterrenlicht van de Yaeyamas zien (er is geen kunstmatig licht in de omgeving op de vuurtoren na). En kun je er de woeste vulkanische kust bekijken.

hateruma

We raden je aan om naar Nishi Beach te gaan als het hoogtij (vloed) is. De meeste guesthouses of Minshukus hebben wel een getijden tabel waar je dit kunt checken. Bij hoogtij kan je echt helemaal tot de rand van het rif (lekker dichtbij het strand) komen. En kan je genieten van de prachtige hoeveelheid aan blauw koraal en ander moois. Nog beter, ga super vroeg in de ochtend of tegen de avond! Dit zijn de tijden waarop vissen en andere zeedieren uit hun schuilplaatsen komen om te eten. Wij hebben om 7 uur ’s ochtends hier minuten lang naast een zeeschildpad gezwommen! Zorg er ook voor dat je op Hateruma overnacht als het heldere nachten zijn. House Minami, waar wij verbleven deed speciale nachttours (voor ongeveer €10) om naar de sterrenhemel te kijken en mooie lichtfoto’s te maken. Super leuk om te doen!

Tropische vakantie

Kortom; Als je een tropische vakantie wilt, en de Japan ervaring niet wilt missen dan is deze eilandengroep de beste plek om naar toe te gaan! Geloof mij maar gewoon, je moet hier een keer heen. Mocht je meer informatie willen over de verschillende eilanden en wil je meer tips waar je precies moet zijn? Laat het ons dan weten in de comments of via onze social media kanalen.

Plan je reis

Nu al helemaal enthousiast en wil je graag een reis naar Japan plannen? Vergeet dan zeker niet om onze Reizen naar Japan FAQ te bekijken! Hier vind je alle informatie over het plannen van je reis, handige tips, en nog veel meer leuke feitjes en weetjes die handig zijn voor je je reis naar Japan boekt.

Dit artikel – De 5 mooiste Yaeyama eilanden – verscheen voor het eerst op 2 december 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 2 oktober 2020.

Gast
info@thesushitimes.com
2 Reactie's
 • dusko
  Geplaatst op 10:29h, 25 november Beantwoorden

  mogelijheid om met de boot te gaan of is vliegen de beste optie ?

  • Joyce
   Geplaatst op 12:21h, 28 november Beantwoorden

   Tussen de eilanden kun je prima per boot. Er vanaf het vaste land met de boot naar toe is (voor zover ons bekend) geen optie.

Geef een reactie