Blog header Japanse hangover kater drankjes. Verschillende soorten saké en edamame.

De 6 meest bekende Japanse anti-kater middelen

Er wordt maar al te vaak geroepen dat er geen echte middeltjes zijn die tegen katers werken maar toch heeft iedereen een eigen “wondermiddel”. Ook in Japan zijn er een aantal anti-kater middelen die écht zouden werken. Of het zo is valt natuurlijk maar te betwijfelen maar niet geschoten is altijd mis. Tijd om de meest bekende Japanse anti-kater middelen eens onder de loep te nemen.

Niet alleen om je van die nare kater af te helpen maar ook om je lever weer even een boost te geven!

Ukon

Google maar eens op kurkumapoeder en je weet vrijwel direct wat ukon is. Dit goedje is wat curry geel maakt, en smaakt (wanneer je het puur eet) naar grond en aarde. Je kan er een thee uit maken, wat goed schijnt te zijn voor je lever, maar dat is alleen voor die mensen bedoelt die de pure smaak kunnen doorstaan. Desondanks schijnt het volgens de Japanners wel enorm goed te helpen om je lever weer wat extra liefde te geven na de alcoholische aanslag die je erop hebt gepleegd.

ukon.ch
Afbeelding via Ukon.

Zo kun je speciale kurkumakorrels krijgen om op te lossen in je drinken. Of kun je het in een capsule krijgen om in één keer in te nemen, zodat je het wat makkelijker naar binnen werkt en er niks van proeft. Liever gecombineerd met een energy drank? Ook dat kan!

Overigens zou Ukon niet alleen goed zijn voor je lever maar ook bomvol anti-oxidanten en natuurlijke antibiotica zitten en zou het goed zijn voor tal van kwaaltjes. Wetenschappelijk bewezen is dit echter allemaal niet.

Hepalyse

Hepalyse is ontzettend populair is one-shot katermiddel en zit in kleine glazen flesjes. Het energie-achtige drankje heeft een aantal bijzonder ingrediënten waaronder lever en kurkuma! Juist daarom zou het echter erg goed helpen tegen een kater en je lever helpen te herstellen. De smaak is niet al te best maar de beste medicijnen smaken altijd bitter, toch?

Shijimi Miso soep

Heb je liever een lekkere soep in de ochtend (of laten we eerlijk zijn, ergens in de middag wanneer je eindelijk wakker bent) die ook nog eens kan helpen tegen de kater? Dan moet je de Shijimi Miso soep nemen. Gevuld met kleine schelpdieren zou deze soep goed moeten werken bij het herstel van je lever. Wetenschappelijk valt het nog maar te bezien of dit inderdaad zou werkt, maar een goede soep is nooit verkeerd!

Afbeelding via Wikimedia.
Afbeelding via Wikimedia.

Wil je deze soep een extra boost geven? Voeg er dan shichimi aan toe. Dit is een 7-kruiden poedermengsel waarmee je eten een flink stuk pittiger kan maken. Net als vele andere landen, heerst in Japan ook het idee dat pittig eten een kater kan verhelpen. Hoogst waarschijnlijk als je er maar genoeg van op je eten gooit, dan gaat je lichaam wel reageren en zal het de kater doen vergeten.

Zorg er echter voor dat je iets in de buurt hebt om je mond mee te blussen en een handdoekje voor het zweet want wil je er echt effect van hebben zul je flink wat in je soep moeten gooien!

Pocari Sweat

Liever een wat minder heftig drankje en zoek je wat extra vocht om van je kater af te komen? Dan moet je Pocari Sweat gebruiken. Het lijkt op een sport drankje maar men is ervan overtuigd dat dit ook kan werken tegen de kater. Het is een soort Japanse Gatorade; water met suiker en wat zout.

De naam “sweat” in combinatie met zout lijkt misschien wat smerig maar geen zorgen, ook al is er een link met zweten (het is immers een sport drankje) je drinkt geen vloeibaar zweet. Juist omdat er wat zout in verwerkt zou het goed zijn voor je lichaam om te herstellen van een kater. Leuk weetje: veel Japanse zakenmannen drinken dit in de ochtend na een doordeweeks avondje stappen.

Lipovitan D

Wil je nou echt gewoon een energieboost en op die manier de kater vergeten en doorgaan alsof er niks is gebeurd? Dan is Lipovitan D jouw drankje in de ochtend. Het is te vergelijken met een Red Bull, een energy drankje maar dan in een kleiner flesje en nog geconcentreerd.

Er zit een lekkere dosis Taurine in, wat eveneens terug is te vinden in Red Bull, en kan helpen tegen het gevoel van slaap en luiheid. Niet helemaal gezond zoals je zult vermoeden, maar daartegenover staat dat volgens (beperkt) onderzoekt blijkt dat dit drankje wel degelijk helpt bij het afbreken van alcohol. Of het echt het ultieme anti-kater middeltje is valt nog over te discussiëren..

Solmac

We saved the best, for last! Of nou ja, de beste? Solmac schijnt volgens velen het allerbeste te werken tegen een kater maar is tegelijkertijd ook ontzettend smerig. Vrijwel iedereen die het heeft gedronken zegt de smaak verschrikkelijk te vinden en aangezien de ingrediënten uit een mix van van gras, blad extracten, kurkuma, ginseng en zoethout, bestaat geloven we dit direct!

Afbeelding via Sakuraten.
Afbeelding via Sakuraten.

Het is echter ook het anti-kater middeltje waarvan we de meeste verhalen horen dat het écht werkt. Ook dit is wederom niet wetenschappelijk bewezen maar als je dapper genoeg bent is het de moeite waard om te proberen! En anders een wijze les om de volgende keer gewoon wat rustiger aan te doen…

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5.
Dit artikel – De 6 meest bekende Japanse anti-kater middelen – verscheen voor het eerst op 24 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 2 augustus 2019.

Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie