7/11 Een van de vele konbini ketens in Japan. Foto foto door Aleister Kelman. Via Flickr.

De “Big Three” konbini

In een vorig artikel hebben we je kennis laten maken met de konbini; fantastische buurtsupermarkten die je op elke straathoek van de stad wel kunt vinden. Van een uitgebreid assortiment snacks en warme maaltijden tot diensten zoals bank en postkantoor, je kunt er allemaal voor terecht bij de konbini. En daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt!

Maar ondanks de grote populariteit van de konbini, komt het concept niet uit Japan. De grondlegger voor het concept ontstond in de 19e eeuw in Groot Brittannië onder de naam van ‘consumer cooperatives’, en werd later omgedoopt tot ‘corner shops’. Omdat dit soort faciliteiten bijna altijd op de hoek van een straat zaten. Dit is door de loop der jaren verder ontwikkeld en zo begin jaren ’70 Japan binnengekomen.

De big three

Inmiddels zijn ze onmisbaar in het straatbeeld van Japan en vind je duizenden, en duizenden. Nu zijn er kleine lokale varianten maar over het algemeen wordt er binnen de konbini ook wel gesproken over de “Big Three”, ofwel de drie grootste konbini ketens die je in vrijwel heel Japan kunt tegenkomen. Soms zelfs naast of tegenover elkaar!

7 Eleven

In 1974 opende de eerste 7 Eleven haar deuren in Japan. De keten had de jaren daarvoor grote successen behaald in het thuisland van de Verenigde Staten en was op zoek naar nieuwe afzetmarkten. En met groot succes! In 2005 werd de Japanse 7 Eleven tak ondergebracht bij een nieuw Japans moederbedrijf met de naam Seven & i Holding Co., Ltd.. Inmiddels is het een onmisbaar merk binnen het straatbeeld van Japan en wordt het door velen ook als “Japans” gezien.

Hoewel de winkels in eerste instantie werkelijk van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds geopend waren, zijn de vele van hen in de grote steden nu 24 uur per dag open. Met meer dan 20.000 winkels in Japan alleen, mag 7 Eleven zich nog steeds de grootste konbini franchise van het land noemen. Nog steeds, want een andere bekende naam zit hen flink op de hielen!

Family Mart

7 Eleven ondervindt hevige concurrentie van enkele ander spelers op de markt. Zo heeft Family Mart met een ruime 17.000 winkels een flink deel van de markt in handen. Deze – van origine – Japanse keten bestaat al sinds 1973 en is in Japan erg geliefd. Ook hun, jingle die telkens bij binnenkomst afspeelt, is een heus icoon binnen de Japanse cultuur geworden.

Met name hun selectie aan warme snacks is wat hen onderscheid. Zo hebben ze bij de kassa een uitgebreide keuze uit allerhande lekkers! Ook springen ze er vaak uit als het gaat om seizoensgebonden gerechten en specials. Ben je dan ook op zoek naar een unieke kersenbloesem snack of iets voor Halloween? Dan kun je goed terecht bij Family Mart!

Lawson

De derde grote keten is het bekende Lawson. Ook dit concern komt van origine uit de Verenigde Staten. In 1974 opende de eerste Lawson in Japan met als grootste aandeelhouder Mitsubishi. Samen met Daiei, een grote supermarktketen in Japan, besloten ook zij de Japanse markt te gaan veroveren. En hoewel Lawson in aantallen nog achterloopt op Family Mart en 7 Eleven weet Lawson zich wel meer te profileren.

Zo heb je inmiddels al de Lawson Store 100 (voor de goedkopere items) en Lawson Fresh Pick (online je boodschappen bestellen). Een andere, nieuwere variant is Natural Lawson. De naam zegt het al, hier vind je meer producten met een biologische oorsprong, die gezonder zijn en minder calorieën zouden bevatten. Ook voorziet deze winkel wat meer in vegetarische en vegan opties ten opzichte van de anderen, ook al blijft dit nog enigszins beperkt.

Ook onder anime fans en otaku is Lawson erg geliefd. Dit omdat zij meestal unieke anime- en manga samenwerkingen opzet. Zo waren er speciale samenwerking met Rillakuma, Kantai Collection, Jojo’s Adventures en Racing Miku. Ook doet de Lawson vaak aan loterijen (voornamelijk Ichiban KUJI), waarmee je van anime-series of games leuke prijsjes kunt winnen. Al zien we wel dat ook 7/11 steeds meer otaku promoties heeft.

Het verschil

Maar ondanks dat er onderling wat kleine verschillen zijn leveren ze in de basis allemaal dezelfde diensten. Er is wat ons betreft dan ook niet definitief eentje beter of slechter dan de anderen. Het lijkt met name om (emotionele) voorkeur en gewenning te maken. Of simpelweg gemak (welke is het dichtste in de buurt). Je kunt dan ook geen foute keuze maken.

Niet iedereen is het dat met ons eens want volgens sommigen is 7/11 de beste Konbini keten. Meer weeten over de verschillen en welke de “beste” zou zijn? Lees dan o.a. dit artikel van Tokyo Creative eens.

En als toerist is het stiekem des te leuker om zelf “op onderzoek” uit te gaan en een vergelijkend waren onderzoek te starten tussen verschillende producten. Denk aan het testen van de beste kip, onigiri, of juist op zoek te gaan naar de meest exclusieve items!

Coverfoto door Aleister Kelman. Via Flickr.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie