De eerste van de maand is Azuki dag!

Azuki bonen, in het Nederlands “Aduki”, ofwel zoete rode bonen, zijn hier niet zo bekend en geliefd als ze in Japan zijn. Daar woorden ze al eeuwen lang verwerkt tot allerhande lekkere zoetigheden en vind je ze terug in ijsjes, dorayaki, wagashi, en nog veel meer fantastische gerechten en snacks. Maar wist je dat ze er in Japan zo dol op zijn dat het elke eerste dag van de maand Azuki dag is?

Slim marketing trucje

Nu liegen we stiekem wel een beetje want, hoewel ze in Japan wel echt dol zijn op azuki bonen, en het inderdaad zo is dat de eerste van de maand azuki dag is, is deze dag niet enorm populair of algemeen bekend. Het is namelijk een marketing truc van Imuraya Confectionery, een bedrijf dat zich specialiseert in het maken van snoepgoed en ijs met… juist, azuki bonen!

Ze zijn zo dol op hun eigen producten dat ze sinds 2007 de azuki dag in het leven hebben geroepen met een speciale viering op 1 juli. Dan staat de gehele dag in het teken van hun “Azuki Bar”, een overheerlijk ijsje, welke je op 1 juli op geselecteerde locaties helemaal gratis kunt proberen.

Azuki snacks

Nu kunnen wij hier jammer genoeg wat moeilijk aan dat lekkere ijs komen maar gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om voortaan elke maand azuki dag te vieren. Zo kun je allerlei lekkers bij de toko en webwinkels kopen zoals:

Ook heeft de Lidl tijdens de Aziatische weken lekker azuki ijs in het assortiment zitten! Er zijn echter nog genoeg andere manieren waarop je lekker kunt smullen van dit lekkers. Want je kunt ook heel makkelijk zelf een gerecht met azuki bonen klaarmaken.

Koop een kant-en-klaar blik met azuki pasta bij de toko of maak je eigen en ga aan de slag met één van de onderstaande azuki gerechten. Welke lijkt jou het lekkerste?

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.

Dit artikel – De eerste van de maand is Azuki dag! – verscheen voor het eerst op 1 augustus 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 1 juli 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • WizardOfOss
    Geplaatst op 23:16h, 01 augustus Beantwoorden

    Lekker! En dan vooral nog met de min of meer hele bonen, dat geeft een textuur die eigenlijk nergens mee te vergelijken is.

    Vooral heerlijk op de sneeuwfestivals in de winter: gloeiend hete oshiruko. Samen met warme umeshu de beste manier om lekker op te warmen 🙂

Geef een reactie