Foto van de Gatebox. Een holografische metgezel.

De Gatebox: Japanse holo-meisjes als antwoord op Siri

Als je een beetje bekend bent met smart-devices dan ken je de namen zoals Siri en Cortana ook wel, de ingebouwde Artificial Intelligence assistenten in je smartphone of computer die op stemcommando bepaalde taken voor je uitvoeren, zoals het bellen van iemand of iets opzoeken in je PC.

Japan gaat natuurlijk een stapje verder een voegt er een holografisch elementje aan toe: Azuma Hikari, een holografisch meisje dat in een zogeheten Gatebox leeft dat je helpt met taken in en rondom huis. Het tech-bedrijf Vinclu is het grote brein achter dit interessant staaltje tech en promoot deze inmiddels door enkele bijzondere commercials.

Dus in plaats van de je op telefoon een speakertje tegen je terugpraat heeft de Gatebox met Hikari (wat overigens “licht” betekent) de mogelijkheid om veel persoonlijker interactie met je te hebben. In de Gatebox zit een scherm en een projector, waarmee dus een 3D hologram kan worden geprojecteerd. Met allerlei sensoren, microfoontjes en camera’s kan Hikari bijvoorbeeld de temperatuur in de kamer meten maar ook zien wanneer je voor haar staat. Hikari kan dus ook echt emotie tonen en reageren op wat je doet.

Holografisch dienstmeisje

Natuurlijk is de Gatebox een smart-device, dus kan Hikari ook al je smart-apparatuur besturen. Dus wil je TV kijken? Vraag gewoon of ze je smart-TV aan wil zetten. Maar ze kan veel meer! Ze kan je bijvoorbeeld in de ochtend wakker maken, over je dagindeling vertellen die in je agenda staat, en zelfs “welkom thuis” roepen als je ’s avonds weer door de voordeur je huis binnenstapt. Voor al deze functies heeft ze wel een permanente internetverbinding en ook soms bluetooth nodig.

gatebox-hikari-youtube
f8336dd2b2ee49b16091a6c91510f98f

Ze kan alleen nog maar Japans verstaan, maar haar vocabulaire groeit redelijk snel, dus het zal niet zo heel lang duren voordat ze ook Engels kan verstaan en spreken. Ze is in staat gewoon hele gesprekken met je te voeren als je live tegen haar praat, maar er is ook en app voor de smartphones waarmee je met haar kan communiceren en commando’s kan geven als je van huis bent.

Virtueel gezelschap

Azuma Hikari is ontworpen door Taro Minoboshi, die erg bekend is met haar werk voor de Love Plus dating sim game van Konami. Volgens haar is Hikari 20 jaar oud, houdt van anime en donuts, en heeft een hekel aan insecten. Haar droom is een heldin te worden voor iedereen die hard werkt. Volgens haar is Hikari prima gezelschap en komt ze voor die functie het best tot haar recht.

Volgens een recent onderzoek in Japan bestaat 32% van de huishoudens uit alleenstaanden, waarmee die ook gelijk het grootste aandeel vormen qua huishoudvorm in Japan. Doordat de werkdruk in Japan ook enorm hoog is, is er ook weinig tijd om voor huisdieren te zorgen. Dus volgens Taro zijn A.I. karakters daarom ook een logische ontwikkeling. Ze hoeven geen eten en drinken, zijn altijd vrolijk en helpen je in en om het huis. Zeker voor ouderen zou de Gatebox enorm kunnen helpen.

Meer karakters voor de Gatebox

Hoewel Azuma Hikari momenteel het enige personage is dat beschikbaar is voor de Gatebox, zijn er ontwikkelingen gaande voor andere karakters. Zo heeft Vinclu ook al een demo laten zien met Vocaloid’s bekendste personage Hatsune Miku. Andere bedrijven hebben ook al werk verricht op personages voor de Gatebox zoals Yuuki Asuna van Sword Art Online, die met een speciale app voor de Gatebox je wakker zou kunnen maken. Het zal dus niet lang duren voordat er echte Holowaifu’s en Holohusbando’s beschikbaar worden gesteld voor de Gatebox en dit een waar collector’s itempje wordt onder de otaku’s.

first-character-1e3da2161e09772f

De eerste batch Gateboxen heeft een oplage van 300 stuks en kost zo’n 2500 euro, dus het is zeker geen goedkoop speeltje dat je zomaar even koopt. Het zal daarom nog wel enkele jaren duren voordat dingen zoals de Gatebox en overige smart-assistenten in het algemeen een standaard plekje krijgen in elk huishouden. Ook spreekt Hikari alleen maar Japans, dus de gemiddelde Nederlandse otaku zal er weinig mee kunnen. Nog even wachten dus op een Engelse of zelfs Nederlandse variant!

Sta jij al te springen om je eigen holo-meisje (of in de toekomst wellicht holo-jongens)?

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie