Blog header DE HEROPKOMST VAN NEDERLANDSE MANGA!

De heropkomst van Nederlandse manga!

Manga van eigen bodem, het mag weer! Naast alle fantastische (professionele) manga die vanover de grens komen zijn er ook mangaka (manga tekenaars) op Nederlandse bodem. Spijtig genoeg is de hoeveelheid doujinshi makers en Nederlandse mangaka de laatste jaren behoorlijk gekrompen maar dat betekent niet dat ze er niet meer zijn! Ze worden maar al te vaak over het hoofd gezien dus hoogtijd om eens te laten zien dat er ook in de lage landen veel tekentalent schuilt.

Zo lanceerden deze zomer o.a. al twee volwassen manga initiatieven: de bundeling van Oyasumi en de eerste twee uitgaven van Hanabi Publishers.

Oyasumi: de manga

Het Oyasumi project is een gebundelde glimmende softcover uitgave van drie mangaka: Kimberly Legito Geelen, Coco Ouwerkerk en Renee Rienties. Na een uit de hand gelopen 24-uursproject besloten zij samen één fraai vormgegeven gebundelde manga uit te brengen: Oyasumi. Met deze Oyasumi bundel willen de drie mangaka jou, geheel volgens de Japanse traditie van spookverhalen, eens flink doen rillen!

IMG_1139
Van links naar rechts: Renee, Coco, en Kimberly.

Geelen, Ouwerkerk en Rienties vertellen drie eigen bovennatuurlijke verhalen, variërend van duister tot hartverwarmend. Uit alle drie verhalen blijkt hun goede gevoel voor storytelling in geheel eigen stijl. Eén verhaal in de bundel lijkt naar meer te smaken, dus wellicht dat een toekomstige bundel op de loer ligt! De eerste honderd gesigneerde pre-orders smaakten blijkbaar naar meer. Meer weten? Check hun Facebook-pagina of kom bij ze langs op een animeconventie!

Hanabi Publishers

Hanabi Publishers is in de zomer van 2017 gestart als Japan-geïnspireerde stripuitgeverij met eigen nieuw werk van Nederlandse tekenaars. Johan Neefjes tekent RunRun, een verhaal over grofgebekte, eigenwijze meiden die net vrij komen uit de gevangenis. In deze op Japanse maffia-stereotypen geïnspireerde wereld is niets te over de top voor zijn yakuza-meiden. Niet geschikt voor de jongere lezers onder ons, maar alsnog fascinerend.

Ook Elsje Bakker, de illustrator van de Pindakaas en Sushi covers,  brengt een manga uit: Wilde Haren. Wilde Haren vertelt een herkenbaar alledaags verhaal over een kapster die in zeven sloten tegelijkertijd loopt nadat ze haar baan verliest. Afleiding volop… maar juist wat ze echt moet doen, lukt maar niet! Meer weten? Hanabi Publishers staat het hele jaar door op zowel animeconventies als stripbeurzen.

Zelf aan de slag?

En houd je niet zo van stilzitten en lezen, maar ben je meer een tekenaar? Dan kan jij ook een steentje bijdragen. Zo zoekt bijvoorbeeld doujin circle Cheesecake! Studio nieuwe tekenende leden.

Dus ben jij altijd al flink aan het tekenen geweest, maar nooit een idee gehad hoe je nou zo’n stand regelt of bij een doujin-groep kan komen? Wil je graag je goede tekenkunsten naar een nog hoger niveau tillen en andere mensen leren kennen die je bovendien ook nog wat kunnen leren? Kan je wel tekenen, maar zou je niet weten waar je moet beginnen met het maken van een stripverhaal? Of  zoek je vooral inspiratie en motivatie? Dan is Cheesecake! Studio misschien op zoek naar jou.

IMG_1122

Het is één van de oudste nog bestaande Nederlandse doujin circles.  Voor een minimale bijdrage per maand kan je op conventies waar zij aanwezig zijn aanschuiven achter de tafel om te leren van al hun expertise terwijl je werkt aan je eigen commissies. Stuur jouw artistieke werken, zoals twee pagina’s character designs, op naar Cheesecake! Studio met een motivatie via hun Facebookpagina met een introductie van jezelf en wie weet heb je op een volgende conventie zowel nieuwe leermeesters als vrienden erbij.

Wie weet zien we dan uiteindelijk jouw eigen manga of doujin wel terug op deze site!

Heidi
hei.bakker@gmail.com

Heidi is een echte donut liefhebber met een passie voor kunst en cultuur. Daarnaast is ze gek van berenmeisjes, goede storytelling, kunstzinnige anime, en alles waarvan ze haar koffie uitproest.

Geen reactie's

Geef een reactie