Blog header voor out of print figures. Foto via Pixabay.

De jacht op out-of-print figures

Je figure collectie houd je natuurlijk makkelijk bij als je een grote som geld hebt om uit te geven en je alle nieuwe releases kan kopen zodra ze uitkomen. Dit zit er echter voor de meeste van ons niet in. Dit is dan ook meteen het grootste nadeel aan je hobby, heb je even geen geld ten tijde van de pre-order of release datum, des te groter de kans dat figures die je wilt hebben allang zijn uitverkocht. De jacht op deze out-of-print figures is dan ook vaak een lastig karweitje.

Wat is de waarde?

Aan alle figures zit een prijs. Dat kan een winkelprijs zijn, of de prijs van een particulier. Zoals ik al heb beschreven in mijn eerste artikel, is de hoogte van deze prijs afhankelijk van een aantal factoren. De winkelprijs hangt natuurlijk af van de basis dingen, zoals de grootte van een figure, het materiaal waarvan het gemaakt is en het detail ervan. Dus simpelweg de productiekosten + een aantal procent winst.

De prijs van de particulier hangt echter af van een heel ander principe: vraag en aanbod. Is de vraag hoog en het aanbod laag, dan stijgt de waarde. Is de vraag laag en het aanbod hoog, dan daalt de waarde. Toch is het lastig om te voorspellen welke figures in waarde stijgen en welke dalen. Zelfs onder figures uit dezelfde series en van dezelfde personages fluctueert de waarde nogal.

Hoe ouder, hoe duurder

Wat wel een feit is, is dat oudere figures vaak meer waard worden na verloop tijd. Dit is ook een groot hekelpunt voor veel verzamelaars. Veel figures worden maar één keer uitgegeven en verdwijnen daarna uit de markt. Alleen zeer populaire figures krijgen een heruitgave, al gebeurt het ook soms dat ter ere van een nieuw seizoen van een anime of een remake van een game een figure een heruitgave krijgt.

In het geval van een heruitgave daalt de waarde van de figure meestal weer naar de winkelprijs, tenzij er natuurlijk alleen bij een eerste editie bepaalde accessoires o.i.d. zitten.

Natuurlijk zijn er nog andere factoren die meespelen in de waarde van de figure: beschadigingen, zit de doos er nog bij, is de figure uit de doos geweest, zijn er beschadigingen, eventuele handtekening van de maker van de serie of karakter die de figure uitbeeld, etc.

Let the hunt begin!

Ik hoor je al denken: leuk, maar mijn must-have figures zijn allang uitverkocht en krijgen geen heruitgave. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om op jacht te gaan naar je must have figures.

1. Check MyFigureCollection

Dit is echt de allereeste optie die je moet gebruiken! Op deze site worden veel tweedehands figures aangeboden. Mocht het toch zo zijn dat niemand je must-have verkoopt, dan kan je hem in je verlanglijstje zetten. Dan krijg je automatisch een e-mail zodra iemand hem op MFC te koop zet! Ook kan je zien wie allemaal die figure hebben, dus je kan altijd een berichtje sturen of iemand de figure wil verkopen.

2. Het is maar geld… toch?

Out of print figures zijn vaak makkelijk te vinden op sites zoals Ebay. Voor een opgeblazen prijs, uiteraard. Als dat je niet interesseert, is deze optie de makkelijkste manier om toch aan uitverkochte figures te komen.

Jammer genoeg kom je nooit dit soort figuren tegen op straat! (Afbeelding via de anime Kill la Kill)
Jammer genoeg kom je nooit dit soort figuren tegen op straat! (Afbeelding via de anime Kill la Kill)


3. Google of je leven er van afhangt

Wil je toch een figure voor schappelijkere prijs? Google is echt je allerbeste vriend. En nee, dat betekent niet dat je moet stoppen bij de eerste resultatenpagina. Graaf door. Vaak kom je dan toch nog een webwinkeltje tegen dat nog figures heeft die bij populaire winkels allang zijn uitverkocht.

Let natuurlijk goed op als je de neiging hebt om gelijk te bestellen. Zoek altijd eerst naar klantervaringen van de desbetreffende webwinkel of kijk op fora of andere mensen goede/slechte ervaringen met de winkel hebben.

4. De paden op, de lanen in

Ga de straat op en zoek in winkels naar figures! In Nederland zijn er genoeg kleine winkeltjes die geen webshop hebben maar wel handelen in figures en andere merchandise. Dit soort winkeltjes zijn bij uitstek geschikt om te jagen op zeldzame figures. Let natuurlijk wel op bootlegs! Je hebt natuurlijk de grootste kans om dit soort zaakjes tegen te komen in de grotere steden, zoals bijv. Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

5. Ruilen (en dan huilen?)

Als je iemand kent die een figure heeft die jij wil hebben en jij hebt een figure die hij/zij wil hebben, dan kan je een ruil voorstellen. Over het internet is het wel lastig om te ruilen, omdat je dan op goed vertrouwen moet ruilen. Dus afspreken om op een (neutrale!) plek te ruilen is het beste!

Niet opgeven

Maar ondanks dit alles zul je soms gewoon echt dikke pech hebben, en de figure alsnog niet kunnen vinden. Helaas hoort dat ook bij figures verzamelen. Blijf vooral zoeken en geef niet op!

Dit artikel – De jacht op out-of-print figures – verscheen voor het eerst op 28 december 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 28 december 2018.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie