De Kersenboom: Meer dan alleen maar mooi!

Dat een kersenboom in bloei ontzettend mooi is, daar is iedereen het denk ik wel mee eens. Het is niet voor niks dat de hanami periode, een periode waarbij mensen massaal de kersenbloesem bewonderen, zo enorm populair is geworden. Als de eerste kersenbloesems aan de bomen verschijnen trekken mensen er massaal op uit om een hanami picknick te houden. Hierbij worden allerlei lekker dingen gegeten terwijl iedereen heerlijk onder de kersenbomen zit.

Niet alleen maar mooi

Maar deze bomen zijn niet alleen mooi maar, ze zijn ook nog eens erg handig en lekker!  Zo worden o.a. de bladeren gegeten met sakura mochi maar worden ook de kersenbloesem en zelfs de bast gebruikt om bijvoorbeeld magewappa (gebogen hout) producten zoals bento boxes te maken. Jazeker, diezelfde bento boxes waar ook je hanami lunch in zit!

Bij de bast beginnen

Ook kan de bast gebruikt worden om een medicinale thee van te trekken. De smaak is niet fantastisch maar het zou erg goed helpen tegen vervelende hoestjes en ademhalingsproblemen. Daarnaast helpt het ook bij het verlagen van je bloedsuiker, het ontspannen van je spieren en het bestrijden van bacteriën. En de bast is niet het enige waar je thee van kunt maken.

Eetbare bloesem

Dit kan ook van de kersenbloesems zelf. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt is het niet bepaald een zoete thee maar, heeft het juist een verfrissende zurige en zoute smaak en ruikt het heerlijk naar de lente.

Het is echter niet zo dat je ze van de boom plukt en in je thee kunt leggen maar je kunt ze wel zelf klaarmaken en ze vervolgens in de thee doen. De meeste Japanners zullen er echter voor kiezen om de kersenbloesems (die hiervoor gedroogd en gezout worden) kant-en-klaar in de winkel te kopen.

Proef Japan Kersenbloesemingrediënten.
Proef Japan Kersenbloesemingrediënten.

Dit soort bewerkte kersenbloesem wordt niet alleen gebruikt om thee van te maken. Ze worden o.a. ook door de rijst gedaan bij het maken van sakura gohan (kersenbloesem rijst) en kun je ze ook nog als toevoeging gebruiken voor de azuki vulling in sakura-manju (een soort gestoomde kersenbloesem broodjes).

Ook worden er speciale alcoholische drankjes van de bloesems getrokken en zijn er nog vele andere soorten gerechten en producten te vinden waar delen van de kersenboom in worden verwerkt. Die elk sakura seizoen weer in grote getale in de winkelschappen liggen.

Zo zie je dus maar weer dat zo’n kersenboom veel meer is dan alleen maar mooi en dat de natuur op wonderbaarlijke wijze ons voorziet van tientallen lekkernijen en bijzonderheden!

Bron: 1, 2, 3.
Dit artikel – De Kersenboom: Meer dan alleen maar mooi! – verscheen voor het eerst op 2 april 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 1 december 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

3 Reactie's
 • matt
  Geplaatst op 16:46h, 02 april Beantwoorden

  Ik vind ze vooral erg mooi, ik heb het geluk dat er in onze straat aan weerzijde tientallen bomen staan. Prachtig gezicht en ik waan me dan ook een paar weken per jaar in mijn kleine Japan. Jammer genoeg zijn de bomen nu groen aan het worden…. 🙁 ik hoop ooit in Japan te komen en dit mee te maken. Nu mijn vriendin nog over halen haha

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 16:52h, 02 april Beantwoorden

   Ohhh! Daar ben ik stiekem wel een beetje jaloers op ja 😉 Hopelijk weet je je vriendin snel over te halen haha!

 • Denzel Slagers
  Geplaatst op 16:08h, 15 maart Beantwoorden

  Mijn buurman heeft er een in de tuin staan, prachtige boom.
  En als het waait is onze tuin ook mooi versierd 😛

Geef een reactie