KIMONO: KYOTO TO CATWALK header image

Kimono: Kyoto to Catwalk

Vanaf 29 februari t/m 21 juni 2020 is er in het Victoria and Albert Museum in Londen een unieke kimono tentoonstelling en collectie te zien. Deze schitterende verzameling onder de noemer ‘Kimono: Kyoto to Catwalk’ is de allergrootste expositie ooit, over dit onderwerp in Europa. Meer dan 350 jaar aan kimono geschiedenis wordt hier tentoongesteld met een speciale focus op de enorme diversiteit, en altijd veranderende tijdsbeeld van deze traditionele wijze van kleden. Want in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is dit kledingstuk door de eeuwen heen op tal van manieren geïnterpreteerd en gedragen.

Eeuwenlange geschiedenis

Er is met name een grote sectie gewijd aan de cross-culturele invloeden die het westen op de kimono had, en andersom. Met een speciaal stukje focus op de Nederlandse handelaren die de kimono voor het eerst mee naar het westen brachten tussen de 17de en 19de eeuw.

Zo zien we begin 19de eeuw een sterke invloed van de kimono op westerse mode. En op haar beurt weer een verandering van de kimono rond de Meiji Periode in Japan. Art Nouveau en Art Deco hebben bijvoorbeeld een flinke stempel gedrukt op bepaalde kimono stijlen.

Ook bijzonder is het deel van de tentoonstelling gericht op hedendaagse kimono’s, ontwerpers en de vakmensen die ze maken. Jonge ontwerpers zoeken de grenzen op van de kimono en geven er een geheel eigentijdse draai aan.

Akira Times

Een bijzondere naam binnen dit geheel is de Akira Times. Deze excentrieke appel- en perenboer is een waar modegenie en fashion icoon. Niet zozeer omdat hij zelf ontwerpen maakt, maar vanwege de uitermate bijzondere manier waarop hij kimono styleert voor een hedendaagse look.

Hij kiest hierbij voor opvallende combinaties van prints en kleuren, en tal van accessoires. Waarvan hij de meeste heeft gevonden in de kringloop of gespecialiseerde zaken voor tweedehandse kimono.

De modellen (vaak normale mensen) scout hij zelf, en werkt veel met ze op afstand. Ook het fotograferen en tenslotte het bewerken van de foto’s doet hij zelf. En dat allemaal in zijn vrije tijd. Want zoals hij zegt in bovenstaande video is dit niet zijn werk. Het is een hobby.


Kimono: Kyoto to Catwalk: Collectieboek

Ik had ontzettend graag een bezoek gebracht aan deze waanzinnige expositie maar helaas zit dat er voorlopig niet in. Gelukkig is er nog wel een andere optie om de collectie te bewonderen! Er is namelijk een schitterend collectieboek te verkrijgen via o.a. Amazon. Je zult er wel even de portemonnee voor moeten trekken. Maar hé! Het is alsnog goedkoper dan een weekendje Londen.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie