Diverse soorten Pocky. Eigen foto.

De meest unieke Pocky door de jaren heen

Pocky is al jarenlang een iconische snack, met name bekend om de honderden smaken en variaties waarin je deze kunt vinden. Door de jaren heen zijn er dan ook een hoop bijzondere edities op de markt gebracht. We hebben het dan niet alleen over de smaak maar ook de vorm, verpakking, of andere activiteiten die je er mee kunt doen! Wij hebben enkele van de meest unieke varianten voor je op een rijtje gezet.

Oh, en voor je te enthousiast wordt… Spijtig genoeg zijn de meeste van deze Pocky’s uitgekomen als limited editions en andere tijdelijke acties. Het gros is inmiddels niet meer te verkrijgen.

Giant Rainbow Pocky

Bigger is better geldt niet voor alles maar zeker wel voor Pocky! Vandaar dat de Giant Rainbow Pocky uit 2015 dan ook een daverend succes was. Deze Pocky is precies wat de naam al zegt: gigantisch groot en in alle kleuren van de regenboog.

Het is de ultieme variant voor elke Pocky fan maar, spijtig genoeg wordt deze elke keer slechts gelimiteerd uitgebracht. En is deze sinds 2015 vrijwel nergens meer gezien. Uitzonderingen zijn vliegvelden en zo nu en dan de discount-keten Don Quijote.

Glicode

In 2016 kwam Pocky met wel een heel uniek idee: Glicode. Hoewel de Pocky zelf weinig bijzonder was ging het met name om de verpakking en wat je met de Pocky zelf kon doen: programmeren. Met Glicode is het de bedoeling dat kinderen de Pocky (en andere snacks van Glico) in een bepaald patroon moeten neerleggen wat overeenkomt met bepaalde stukken code.

Vervolgens moeten ze met de Glicode mobiele applicatie een foto uploaden van hun creatie. Dit wordt omgezet in “echte” code waarmee ze een poppetje in beweging krijgen in de applicatie. Het poppetje (de mascotte van Glico) moeten ze laten springen, lopen, of andere opdrachten laten uitvoeren, allemaal aan de hand van de snoeppatronen. Meer weten? We schreven er uitgebreider over in het artikel “Leer programmeren met Pocky!

Adult Amber (Whisky)

Hoewel Pocky vaak wordt gezien als een snack voor kinderen en jongeren zijn er ook meer dan genoeg volwassenen die maar wat graag een pakje Pocky oppeuzelen. Voor deze liefhebbers (en om een nieuwe doelgroep aan te spreken) kwam Pocky met een speciale whisky variant van chocolade stokje: Otona no Kohaku. Ofwel “Adult Amber” pocky.

Afbeelding via Pocky.com

Deze is speciaal bedoelt om te snacken naast een glas whisky. Sterker nog, afhankelijk van je voorkeur kon je diverse Adult Amber krijgen waarin diverse soorten whisky waren verwerkt.  Mocht je deze écht heel graag willen proberen? Dan hebben we goed nieuws want ten tijde van het schrijven van dit artikel is deze nog te bestellen op o.a. Japan Trend Shop. Let wel dat je hier behoorlijk de hoofdprijs voor betaalt! 


Peach Pocky

Hoewel perzik smaak an sich natuurlijk niet zo gek is, is het met name de verpakking die deze Pocky erg uniek maakt. Groot afgebeeld staat namelijk een perzik-mannetje. Voor ons een onbekend gezicht maar in Japan een heuse celebrity: Kakure Momojiri S! Hij is een zogenaamde “peach bottom kobito” een soort van elfje geboren uit een perzik. Het hele verhaal rondom het ontstaan van dit beste mannetje (en zijn talloze soortgenoten!) is net zo bizar als hij er uit ziet!

Deze Peach Pocky was een speciale samenwerking tussen Kakure Momojiri S en de perzik Pocky. Hij kon deze namelijk simpelweg niet weerstaan en mede door zijn grote liefde voor perzik werd hij gekozen als de officiële mascotte van deze variant.

Normale “gekke” smaken

En last but not least zijn er daarnaast ook nog een groot aantal smaken uitgekomen waarvan wij vreemd zouden opkijken maar die in Japan heel normaal zijn. Een populaire variant is bijvoorbeeld Murasaki Imo, ofwel Japanse zoete aardappel. Dit lijkt een vreemde smaak om te kiezen voor een snoepje maar deze zie in Japan veel vaker terug, zelfs in ijsjes!

Nog twee bijzondere smaken, zijn de sesam pocky. Deze heb je in twee varianten “Kurogoma” (zwarte sesam) en “Kinako” (sojaboon) beiden twee smaken die je veel terug ziet komen in traditionele snacks zoals bepaalde soorten dango en mochi. De combinatie met chocolade zie je ook in Japan niet zo vaak dus in die zin is deze combinatie alsnog vrij bijzonder.

Alle drie zijn overigens vrij recent en met een beetje geluk kun je deze smaken, op moment van schrijven, nog krijgen bij diverse Japanse (online) shops en een enkele webwinkel zoals TofuCute en Amazon. Dus mocht je ze willen proberen sla dan snel je slag!

Dit artikel – De meest unieke Pocky door de jaren heen – verscheen voor het eerst op 8 november 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 1 november 2022.

Tags:
, ,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Sander
    Geplaatst op 21:39h, 08 november Beantwoorden

    Ik heb helaas toch de indruk dat Pocky over z’n hoogtepunt heen is. Tijdens m’n eerdere reizen kwam je ze overal volop tegen, en elke konbini had naast de standaard Pocky’s ook wel een paar bijzondere smaken, bij elke winkel weer andere. Inmiddels is het niet eens vanzelfsprekend meer dat een konbini überhaupt nog Pocky’s heeft. Jammer, want het zijn toch altijd wel leuke (en smakelijke) souvenirs.

    Maar gelukkig zijn ze er nog wel, en met een beetje zoeken kom je nog steeds weleens iets aparts tegen. Soms lekker, soms vreselijk kunstmatig. Helaas voor de echt bijzondere smaken wel steeds meer de Giant Pocky’s, en die nemen toch wel veel ruimte in in je bagage….

Geef een reactie