Blog header vreemde gachapon. Kan-cho gachapon.

De meest vreemde Gachapon

Gachapon zijn een heus begrip in Japan. Dit zijn speciale machines waar je wat geld in stopt, aan de knop draait en er een speeltje uitrolt. Deze kennen we hier in Nederland ook, maar dan met name met stuiterballen of andere speeltjes (die eigenlijk niemand leuk vindt). In Japan pakken ze dit beter aan met talloze innovatieve speeltjes en andere verzamelobjecten. Ze zijn vaak van hoge kwaliteit en zijn er tientallen soorten en maten. Met name geliefd zijn kleine figuren van bekende series zoals Pokémon, Sanrio, Dragon Ball en welke anime of manga er dan ook op dat moment populair is.

Maar soms zitten er een aantal zeer bizarre items tussen deze verzamelobjecten. Wij hebben een aantal van onze favoriete, vreemde gachapon voor je op een rijtje gezet. Dit is slechts een kleine greep uit de wondere wereld van de vreemde gachapon, dus bereid je voor!

Kattenhoedjes

Voor slechts 300yen kun jij je kat gaan “verblijden” met een schattige gachapon hoed. Deze reeks is zo populair dat er inmiddels als meer dan 10 verschillende series zijn verschenen. Met fruit, snoep, Pokémon, andere dieren, Kirby en nog diverse andere soorten die de revue al gepasseerd zijn.

Ook wij hebben ons schuldig gemaakt aan het kopen van deze mutsjes als souvenirs. Want als groot Pokémon fan konden we de de Pikachu mutsjes natuurlijk niet weerstaan! De katten zelf lijken er meestal niet zo tevreden mee te zijn, maar de baasjes des te meer.

Neko Zushi

Nog meer bijzondere katten gashapon vond je mid jaren 2010 ook ten overvloede. Met name vanwege de komst van de zogenaamde Neko Zushi! Deze mythische wezens namen de vorm aan van katten sushi en gingen op avontuur in onze wereld.

Stiekem vinden we deze helemaal niet zo heel vreemd, maar bovenal gewoon heel erg leuk. Wat dat betreft ook jammer dat de Neko Zushi als fenomeen zo goed als verdwenen zijn. Het hele verhaal rondom deze mythische Neko Zushi kun je hier lezen.

Kaikaburi カイカブリ ~ You Overestimate Me Too Much

Deze serie heet “you overestimate me too much – girl with the shell on her head”. Dit lijkt misschien een nogal rare combinatie die niets met elkaar te maken heeft. Maar in het Japans is het eigenlijk heel logisch. Wanneer je het Japanse woord voor “overschatten” net even anders uit spreekt kan er namelijk ook staan “schelp” + “op het hoofd”. Hierdoor krijg je dus een aparte woordspeling waarop deze gashapon zijn gebaseerd.

Sterker nog er is een heel verhaal omheen gebouwd. Zo zou er een hard werkend en streberig meisje hebben geleefd in een klein dorp. Zij wilde aan alle verwachtingen voldoen, zelfs als dit eigenlijk teveel voor haar was. Totdat ze op een dag wakker werd met een schelpdier op haar hoofd! Al snel wilde niemand uit het dorp meer iets met haar te maken hebben. En naarmate de verwachtingen verdwenen kwam ze weer vrij van het schelpdier.

Je moet het maar verzinnen.

Kan-cho gachapon

Ook de Kan-cho gachapon zijn gebaseerd op oude-Japanse gekkigheidjes. In dit geval gaat het om kan-cho. Op een vreemde manier een beetje te vergelijken met iemand prikkeldraad geven, of een wedgie. In dit geval vorm je met je beide handen een soort pistool en is het de bedoeling dat je (zonder dat de persoon dat in eerste instantie doorheeft) ze vanachter verrast door je vingers in hun kont te steken.

Of zoals de makers het met een knipoog omschrijven “tricking is a way of communication which unite the people more intimately”. Vandaar dat ze een speciale reeks kan-cho figuren hebben uitgebracht.

Vrouwelijke tanuki

Tanuki of wasbeerhonden, zoals ze in de hedendaagse volksmond worden genoemd, hebben een hele lange en verwarrende geschiedenis. En je ziet ze veel terug in Japan. Naast het vrolijke gezichtje en de bolle buik heeft de tanuki sinds de 19e eeuw ook een ander opvallend, lichamelijk kenmerk. Ze zijn in het bezit van een zeer forse scrotum. Ja, dat lees je goed. Maar met deze gashapon reeks wordt er nu een geheel andere feature in de spotlights gezet!

Waarom er ineens dit soort vrouwelijke tanuki op de markt worden gebracht is ons nog altijd niet duidelijk. Maar wil je meer weten over de Tanuki en hoe dat nou zit met die scrotum? Lees dan hier verder.

Nog meer gekkigheid

Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een of andere gachapon van gemaakt. En meer zijn er nog altijd op komst. We kunnen ze dus onmogelijk allemaal laten zien. Maar als bonus nog deze leuke verzamelvideo van japanesestuffchannel die diverse soorten vreemde gachapon laat zien. Overigens sowieso een leuk kanaal dat allerhande willekeurige Japanse spullen recenseert.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie