De Mooiste Japanse Koffietafelboeken

Koffietafelboeken zijn weer terug van weg geweest! Deze – vaak schitterende – boeken zitten bomvol fantastische afbeeldingen, en maar weinig tekst. Ze zijn bedoelt om lekker doorheen te bladeren en te genieten van fantastische fotografie en vormgeving. Ook op het gebied van Japanse koffietafelboeken hebben we inmiddels een ruime keuze aan prachtige exemplaren. Van algemene versies die zich richten op Japan in haar geheel, tot gespecialiseerde boeken en unieke thema’s. Wij hebben enkele van de (volgens ons) mooiste Japanse koffietafelboeken voor je op een rijtje gezet!

Kimono: Kyoto to Catwalk

Een van onze meest recente aankopen is Kimono: Kyoto to Catwalk. Een werkelijk schitterend boek dat is uitgebracht ter ere van de speciale kimono tentoonstelling in het Victoria and Albert Museum in Londen. De kimono wordt door velen gezien als hét ultieme symbool van Japan. Het iconische kledingstuk wordt vaak neergezet als zeer traditioneel en tijdloos. Maar dit boek laat zien hoe de kimono nog altijd een plek binnen de hedendaagse mode-industrie verdient. Het laat daarnaast de culturele en historische impact zijn van de kimono, ook ver buiten de grenzen van Japan. Want de invloed van de kimono is ook vandaag de dag nog op tal van plekken terug te vinden. Van de outfits die de Jedi dragen in Star Wars tot kostuums voor Lady Gaga en huite couture ontwerpen van Alexander McQueen.

Kimono: Kyoto to Catwalk is o.a. verkrijgbaar via Libris, Bol.com en Amazon.nlTraditional Tattoo in Japan: HORIKAZU

Net als de kimono zijn ook Japanse tatoeages al sinds jaar en dag geliefd en iconisch. Er zijn dan ook diverse boeken over verschenen waaronder het sterke ‘Bushido: Legacies of the Japanese Tattoo‘ en het wat meer educatieve ‘Japanese Tattoos‘ door Brian Ashcraft. Toch blijft deze versie ‘Traditional Tattoo in Japan” onze favoriet. Bijna 500 pagina’s vol met Japanse tatoeage, of zoals ze daar heten, irezumi, van de hand van grootmeester Horikazu. De fotograaf Martin Hladik heeft deze iconische tatoeëerder voor zijn dood (in 2011) jarenlang mogen volgen. Met als eindresultaat deze schitterende verzameling.

Traditional Tattoo in Japan: HORIKAZU is o.a. verkrijgbaar bij Libris, Bol.com, en Amazon.nlForms of Japan: Special Edition

Michael Kenna staat bekend om zijn unieke zwart/wit en zilverachtige prints. En ook Forms of Japan laat maar weer eens zien hoe scherp zijn oog voor unieke afbeeldingen is. Vormgegeven door Yvonne Meyer-Lohr worden we in dit boek meegenomen langs verschillende hoofdstukken; Zee, Land, Bomen, Geest, en Lucht. We worden getrakteerd op beelden van de een rotsige kust, gigantische rijstvelden in de sneeuw, Mt. Fuji in haar glorie, en meer. Dit alles vaak gepaard met klassieke gedichten (haiku) van bekende dichters Basho, Buson, Issa en meer.

Forms of Japan is o.a. verkrijgbaar bij Libris, Bol.com en Amazon.nl. Let op: langere levertijden bij Libris en Bol.com op moment van schrijven.Japan

Waar Michael Kenna het bij zwart/wit houdt zoekt Hans Sautter juist uitsluitend kleur op. Zijn schitterende foto’s worden in dit boek vergezeld met korte stukken tekst van o.a. Peter Tasker. Hierbij worden er talloze scenario’s aan ons voorgeschoteld. Van wijde natuuraangezichten tot krappe stadshoekjes en kleurrijke portretten van de inwoners van Japan.

Jammer genoeg is deze op moment van schrijven alleen (nog) maar in het Duits te verkrijgen, maar als je een beetje van de taal snapt kom je al een heel eind. Daarbij draait het bij koffietafelboeken natuurlijk vooral om de “plaatjes” en daar is geen gebrek aan in deze uitgave!

Japan is verkrijgbaar bij Amazon.nlAnime Architecture

Cover van Anime Architecture. Japans Koffietafelboek.

Hoewel er in Anime Architecture dan wel geen “echte” foto’s worden gebruikt gaat dit boek wel verder dan een regulier “art book”. Anime Architecture presenteert de meest adembenemende omgevingen gecreëerd voor diverse Japanse animatiefilms. Van futuristische stalen steden tot romantische landelijke locaties. Deze bundel biedt een weergaloos overzicht van deze filmische arena’s – inclusief materiaal uit klassiekers zoals Akira, Ghost in the Shell, Patlabor, Neon Genesis Evangelion en Tekkonkinkreet.

Anime Architecture is o.a. verkrijgbaar bij Libris, Bol.com en Amazon.nl.Sushi Shokunin

Nog een persoonlijke favoriet van ons is Sushi Shokunin. Dit boek zoekt wel een beetje de grens op wat betreft “koffietafelboek”, gezien de grotere hoeveelheid tekst. Maar toch mag deze verzameling foto’s en interviews niet ontbreken. In Sushi Shokunin worden we meegenomen op bezoek bij enkele van Japan’s meest bekende sushi chefs. De foto’s van James Beard Award winnaar Andrea Fazzarai zijn kunstwerkjes an sich, maar in combinatie met de interviews wordt het boek naar een geheel ander niveau gebracht. Een echt musthave voor de serieuze sushi liefhebbers.

Sushi Shokunin is o.a. verkrijgbaar bij Libris, Bol.com en Amazon.nlAraki. 40th Anniversary Edition

Ook het werk van Araki vindt bij ons gretig aftrek. Al willen we hier wel direct beginnen met een waarschuwing voor iedereen die niet bekend is met de naam Araki. Een stevige 18+ vermelding is hier namelijk wel op zijn plaats. Deze wereldberoemde Japanse fotograaf is vooral bekend om zijn sensuele en (soft) pornografische fotografie waarbij Japanse bondage (hier ook wel bekend als kinbaku of shibari) een grote rol speelt. Al tientallen jaar is Araki actief als fotograaf en in dit verzamelwerk zijn enkele van zijn meest iconische werken verzameld op maar liefst 512 pagina’s. Het is een schitterend boek, zeker voor de liefhebber van het werk van Araki of spraakmakende fotografie.

Het boek is inmiddels erg in prijs gezakt en voor slechts twee tientjes kun je deze enorme verzameling al in huis halen. Araki The 40th Anniversary Edition is o.a. verkrijgbaar bij Libris, Bol.com en Amazon.nl.The Japanese Garden

Het werk van Araki niet helemaal jouw ding? Geen zorgen we hebben nog genoeg andere Japanse koffietafelboeken voor je in petto. Waaronder de rustgevende en prachtige fotografie van Sophie Walker in ‘The Japanse Garden’. Een uitgebreide verzameling fotografie gecombineerd met korte essays waarin er dieper in gegaan wordt op meer dan 800 jaar Japanse tuinhistorie. Met meer dan 100 verschillende tuinen die gefotografeerd zijn was er niet eerder zo’n complete verzameling beschikbaar. En dat ook nog eens mooi vormgegeven in een prachtig boek.

The Japanese Garden is o.a. verkrijgbaar bij Libris, Bol.com en Amazon.nlContemporary Japanese Architecture

De hedendaagse architectuur van Japan is al langere tijd een van de meest inventieve ter wereld, veelal geprezen voor haar duurzaamheid en oneindige creativiteit. Maar liefst zeven Japanse architecten hebben de Pritzker Prize gewonnen. In Contemporary Japanese Architecture wordt goed duidelijk waarom. In deze uitgebreide verzameling passeren onder andere de werken van Tadao Ando, Kengo Kuma en Kazuo Seijima. Stuk voor stuk iconische en invloedrijke architecten. In totaal komen er maar dan 39 verschillende architecten aan bod en worden er 55 exceptionele projecten in beeld gebracht. Met daarbij ook aandacht voor korte essays, kleine biografieën en meer.

Contemporary Japanese Architecture is o.a. verkrijgbaar bij Libris, Bol.com en Amazon.nl.Urban Japan

Richard Koek is een Nederlands-Argentijnse fotograaf met een uniek talent voor het vertellen van verhalen doormiddel van fotografie. Waarbij hij het altijd lijkt te presteren op het juiste moment, op de juiste plaats te zijn. Dit keer heeft hij zijn blik gericht op ‘Urban Japan’, waarbij hij verder kijkt dan de clichés van kersenbloesem en kimono.

Hoewel dit boek op moment van schrijven nog niet verschenen is willen we hem wel alvast benoemen. Want het werk van Richard Koek mag niet gemist worden, en we twijfelen er dan ook niet aan dat dit weer een knap staaltje fotografie gaat worden.

Urban Japan is o.a. verkrijgbaar bij Libris en Amazon.nlTO:KY

Cover van TO:KY. Een Japans Koffietafelboek.

Nog een unieke kijk op stedelijk Japan vind je het boek TO:KY door fotograaf Liam Wong. Deze fotograaf staat vooral bekend om zijn nachtfotografie, voorliefde voor neon en zijn herkenbare kleurenpalet van roze, blauw, en paarse tinten. Dit is een verzameling van zijn meest bekende werken, begeleid met tekst en uitleg over de technieken. Leuk detail is ook dat het lettertype in het boek speciaal ontwerpen is door de befaamde Henrik Kubei.

TO:KY is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Amazon.nl. Het boek is overigens verkrijgbaar als paperback en hardcover. Hoewel de hardcover wat duurder is kunnen we deze wel echt aanbevelen. De kwaliteit is het waard.Japan 1900

En last, maar zeker niet least op onze lijst is Japan 1900. Dit boek is midden 2021 uitgekomen en bevat een verzameling van meer dan 700 foto’s uit Japan in de jaren rond 1900. De foto’s zijn met zorg gerestaureerd en volledig ingekleurd. Ze worden vergezeld met expertcommentaar waardoor je een uniek beeld kunt krijgen van het Japan “van vroeger”.

Maar, voor je al te enthousiast wordt, hopelijk zit er voldoende in je spaarpot want dit Japanse koffietafelboek is de duurste op dit lijstje. Bijna €150,- moet je neertellen om trotste bezitter van deze exclusieve uitgave te worden.

Kriebelt het geld al in je zakken? Dan kun je het boek o.a. bestellen bij Bol.com en Amazon.nl. Eventueel ook bij Libris maar daar is deze op moment van schrijven bijna €40,- duurder.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie