De Perfecte Japanse Glimlach

Hier moeten we er regelmatig aan geloven, de (half)jaarlijkse controle bij de tandarts. Waarschijnlijk is er niemand die het echt prettig vindt maar is het meer een noodzakelijk “kwaad”. Ik bedoel maar, wie wil er nou geen mooie, rechte tanden en een parelwitte tandpasta glimlach?

Zwarte tanden

In Japan werd, en wordt, daar nog wel eens anders over gedacht. Een eeuwenoude gewoonte (die zelfs tot begin 1900 nog vrij veel voor kwam) was namelijk “Ohaguro“; het zwart verven van de tanden. Dit werd vooral gedaan door getrouwde vrouwen en werd echt gezien als een schoonheidsideaal.

Een voorbeeld van ohaguro bij een maiko. Foto via momoyama.

Tegenwoordig zie je het vrijwel niet meer maar ook nu kiezen veel (jonge) meiden nog steeds niet voor – wat volgens westerse begrippen – ‘perfecte’ tanden zijn. Zo zie je een hoop – met name – jonge meiden die met trots hun scheve tanden bloot lachen.

Onvoldoende verzorging?

Deze scheve tanden zorgen ervoor dat een hoop mensen denken dat Japanners in het algemeen minder goed voor hun tanden zorgen. Dit is echter niet waar. Over het algemeen wordt er prima voor de Japanse gebitten gezorgd. En mocht er ergens iets misgaan dan worden tanden en tandvlees goed verzorgd in de vele tandartspraktijken in Japan.

Want aan tandartspraktijken komt Japan niks te kort! Ze staan al jaren in de top als het aankomt op het aantal tandartsen en mondverzorgers per capita. Volgens statistieken van de World Health Organization en de OECD heeft Japan er per 10.000 inwoners gemiddeld zo’n 8. Meer dan we hier in Nederland hebben met zo’n 5 tandartsen per 10.000 inwoners.

Er ligt echter een minder grote focus op de cosmetische aanpak. Beugels, tanden bleken en al dat soort zaken zijn minder aan de orde van de dag. Niet alleen omdat deze ingrepen vaak niet volledig, of simpelweg helemaal niet vergoed worden, maar ook vanwege (culturele) voorkeur. Zo zijn ook daar schoonheidsidealen aan trends onderhevig maar bovenal qua insteek al anders dan hier in het westen.

Scheef en schattig

In Japan ligt de nadruk binnen schoonheidsidealen op jeugdige onschuld en schattigheid – het bekende kawaii fenomeen – waardoor scheve tanden niet direct als lelijk worden gezien. Ze worden juist geassocieerd met kinderlijkheid en jeugd

In plaats daarvan zijn iets scheve tandjes daar vrij geliefd, en vinden vele mannen het ontzettend schattig. Mede dankzij Tomomi Itano van de J-Pop groep AKB48 was “yaeba”, ofwel (letterlijk vertaald) “dubbele tand” helemaal je-van-het!

In 2011 ontstond er zelfs een J-Pop groep met alléén maar meiden met yaeba glimlachjes; de naam? TYB48. Muzikaal werden ze geen enorm succes maar hun lieve lachjes wel en de yaeba trend is er nog groter door geworden.

dientestorcidos


De echte hype rondom yaeba is inmiddels verdwenen maar nog altijd worden (met name) meiden met deze scheve hoektandjes nog altijd als schattig bestempelt. En valt het zeker niet onder het hebben van een slecht of scheef gebit in Japan.

Genetische aanleg

Daarnaast zijn er ook simpelweg meer mensen met scheve tanden in Japan. Dit lijkt grotendeels te maken te hebben met genetische aanleg. Volgens onderzoekers hadden de Japanners enkele duizenden jaren geleden bredere kaken. Maar zo’n 2000 jaar geleden kwam er een grote stroming aan mensen vanuit Korea en andere gebieden naar het land met smallere kaken. Naarmate deze twee lijnen met elkaar vermengden kwam het gebit langzaam in de verdrukking door de smalle kaken en/of te grote tanden.

Schoonheidsidealen en geld

Ook hier zie je echter meer dan genoeg mensen met een te kleine kaak voor alle tanden, maar toch geen scheve tanden hebben. Uiteindelijk komt het tegenwoordig met name neer op schoonheidsidealen én geld.

Zoals bijvoorbeeld onderstaande video ook wel laat zien wordt er over het algemeen minder zwaar geoordeeld over scheve tanden in Japan. Een hoop mensen vinden het niet direct storend of zien het als een gebrek aan hygiëne. Scheve tanden zegt immers niks over of iemand goed poetst, flost en spoelt.

Wat met name ook belicht wordt is het feit dat een behandeling bij orthodontist in Japan duizenden en duizenden euro’s kost. Hier is dat niet anders maar het grote verschil is dat het bij ons tot ongeveer 18 jaar (volledig) vergoed wordt. Hierdoor kiezen een hoop jonge mensen (en/of hun ouders) er hier voor om het zo jong mogelijk te laten. Mede omdat er hier wel erg geoordeeld wordt op basis van je gebit.

Perfecte glimlach

En dat onze schoonheidsidealen ook Japan steeds vaker bereiken zie je op diverse vlakken. Niet alleen zien de Japanners uiteraard veel “perfecte”, westerse glimlachen in films en op TV maar ook door het internet vermengen steeds meer idealen zich met elkaar.

Hierdoor zie je een steedse grotere influx aan Japanse mensen die – ook op latere leeftijd – er toch nog voor kiezen om hun gebit te laten corrigeren. Al dan niet om (zoals bijvoorbeeld ook in de video genoemd wordt) de kansen te vergroten op het krijgen van een internationale baan, of om te voldoen aan onze zelfbedachte schoonheidsidealen.

Hoe dan ook is het wel duidelijk dat wat dé perfecte glimlach is maar net afhangt van degene aan wie je het vraagt. Want scheve tanden, rechte tanden, zwarte tanden, of witte tanden kunnen allen hun eigen charme hebben.

Coverfoto: Glimlachende Japanse dame. Foto via Pixabay.

Dit artikel – De Perfecte Japanse Glimlach – verscheen voor het eerst op 13 juni 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 02 mei 2019.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X