20 apr De vreemdste Japanse game shows
Japan komt maar al te vaak in het nieuws met gekke commercials, producten, of bizarre trends. Natuurlijk is het land lang niet zo vreemd als het soms over komt maar de onderstaande Japanse game shows doen er niks aan om het imago als “maf” land te veranderen!
Downtown no Gaki no Tsukai ya Arahende!!
Downtown no Gaki no Tsukai ya Arahende!! Of afgekort Gaki no Tsukai is zo’n beetje de allerpopulairste gameshow OOIT uitgezonden in Japan. De serie loopt al sinds 1989 en heeft meer dan 1000 afleveringen gehad. Dit is echter geen normale spelletjesshow zoals Lingo. Verre van!
Zo’n beetje alle clips over bizarre Japanse gameshows komen uit deze serie. Er zijn verschillende seizoenen met diverse thema’s waarbij er elke keer weer verschillende dingen gebeuren. Het meest geliefd zijn de Batsu, ofwel “straf” momenten. Hierbij worden deelnemers die de opdracht niet goed voltooien op unieke manieren gestraft.
Deze opdrachten zijn vaak gebaseerd op het niet mogen lachen gedurende een bepaalde periode, vaak zo’n 24 uur. Klinkt misschien niet moeilijk maar de deelnemers worden op allerlei idiote manier verleid om te gaan lachen met de meest bizarre grappen en situaties.
Maar ook het proeven van pudding (en dit dan goed moeten raden), of het (zonder handen) eten van marshmallows aan een touwtje terwijl er een rubber band om het hoofd geknopen zit, behoren tot de opdrachten. Maar een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, en een filmpje nog veel meer dus kijk rustig even het onderstaande filmpje en oordeel zelf 😉
Meer zien? Hier kun je Engels ondertitelde afleveringen van Gaki no Tsukai bekijken. Ook heel YouTube staat overigens vol met verschillende fragmenten.
Downtown Gottsu ee Kanji
Gottsu ee Kanji wordt dan wel niet meer uitgezonden, online kom je het nog altijd veel tegen! Van 1991 tot 1997 was Gottsu ee Kanji te zien op de Japanse tv, en was op veel manieren te vergeleken met het bovenstaande Gaki no Tsukai.
In plaats van een spelletjes shows was deze show echter meer bedoelt als een comedy serie. Beroemde acteurs en actrices deden mee en voerden de meeste bizarre en belachelijke skits uit.
Er waren zelfs originele characters en superhelden die regelmatig te zien waren in de show. Eén van deze was bijvoorbeeld Aho Aho Man, een superheld met een volgepoepte onderbroek.
Sing What Happens: Klaarkom Karaoke!
Dat karaoke in Japan razend populair is weten we allemaal wel. Dat er dan ook gameshows voor zijn is niet zo gek. Wat wél gek is is het type gameshow wat ze er van gemaakt hebben. Deelnemers worden namelijk tijdens het zingen een “handje geholpen”.
De bedoeling is dat je door blijft zingen zonder je te laten afleiden en je stem te laten trillen. Daarnaast mag je er ook geen bende van maken, al gaat dat nogal eens verkeerd. En ja, zelfs dat laten ze achteraf nog even zien.
Dit programma was niet zomaar op de TV, maar onderdeel van de speciale avondprogrammering.
Brain Wall (脳カベ Nōkabe)
Vergeleken met de andere series hierboven is Brain Wall (ook wel Hole in the Wall genoemd) relatief onschuldig. In dit spel moeten mensen zich door de gaten van een bewegende muur zien te wringen. Zonder daarbij te vallen!
Dit valt echter niet altijd mee en soms moeten de deelnemers samenwerken om allerlei vreemde poses aan te nemen en zo de muur te “overleven”. Deze serie is overigens niet alleen in Japan te zien! Vele andere landen hebben het concept ook over genomen maar nergens is het zo populair geworden als in Japan.
謎解きバトルTORE宝探しアドベンチャー
En last but not least… Puzzle Battle Treasure Hunting Adventure, ofwel Tore! Is een Japanse kruising tussen een survival, en een quiz show, waarbij deelnemers binnen 60 seconden een bepaalde vraag volledig moeten beantwoorden.
Klinkt simpel genoeg of niet? Natuurlijk is dit niet het geval want wanneer de vraag niet op tijd beantwoord wordt kunnen ze gemummificeerd worden. Ja, ze worden dan zelfs in een kist gelegd.
In een andere variant moeten deelnemers eerst een alsmaar steiler wordende muur beklimmen om vervolgens bovenaan de vraag te kunnen beantwoorden. Of, bij de gelijksoortige serie DERO moeten deelnemers voorkomen dat ze vallen wanneer de grond ineens onder hun voeten vandaan verdwijnt.
Tal van variaties
Er zijn echter nog tal van variaties op bovenstaande clips en voorbeelden. Maar ondanks alle artikelen die je ziet over “vreemde Japanse” gameshows kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het overgrote deel van de clips die je tegenkomt, allemaal uit Gaki no Tsukai komen.
Op zoek naar nog meer voorbeelden? Bekijk dan ook eens deze compilatie:
Pingback:Recensie: Ikigai ⋆ Books & Bubbles
Geplaatst op 14:00h, 18 mei[…] Japanse vrouwen. O en hun, “unieke” gameshows om het maar even zo te noemen, waarin blijkbaar alles […]