Lotteria hamburger, zonder hamburger.

De Vreemdste Japanse Hamburgers

De meeste FastFood ketens in Japan staan er niet echt om bekend dat ze bizarre gerechten op de menukaart zetten. Enkele ketens lijken er echter een wedstrijdje van te maken wie er met de gekste Japans hamburgers op de proppen kan komen. Zo is vooral de Burger King in Japan geen onbekende op het gebied van “bijzondere” lekkernijen maar vooral Lotteria is gewoon knettergek als het aan komt op het bedenken van nieuwe hamburgers.

Ze weten dan ook maar al te vaak vaak wenkbrauwen omhoog te krijgen met hun bijzondere creaties. Zou jij je tanden in onderstaande burgers willen zetten?

Burger King’s Premium Kuro Burger

df5eeeb998bf235b014190a2b76e63311348329067_full

Over het algemeen is eten dat er zwart uit ziet nou niet is wat je graag in je mond stopt… Maar toch bedacht Burger King Japan de Premium Kuro (kuro = zwart) Burger. Ter ere van hun 5-jarige bestaan in Japan notabene!

Het is een bijzondere hamburger waarbij er bamboekool is gebruikt voor het zwartmaken van het broodje, en een bijzondere zwarte ketchup met extra knoflook, op kleur gebracht met inktvis inkt… En in tegenstelling tot wat je misschien verwacht is deze burger wel degelijk een groot succes! Zo’n succes zelfs dat ook McDonalds een eigen variant uitbracht.

Lotteria Noodle en Rijst Burger

q6h5umasiub4acqchlun (1)

Alsof een ramen burger zelf nog niet vreemd genoeg is wordt deze ook nog geserveerd met een klein kommetje soep ernaast. Jazeker, soep. Lotteria heeft dit allemaal niet alleen bedacht maar is hiervoor een unieke samenwerking aangegaan met Mouko Tanmen Nakamoto, een ramen restaurant in Tokyo.

Lotteria Ramen Burger

18n0s1avffnahjpg

Vind je de rijst net iets teveel van het goede? Geen zorgen dan is er ook nog een een “gewone” ramen burger, zonder rijst. Hierbij krijg je overigens wel een lap varkensvlees erbij, en uiteraard een bakje soep.

Spaghetti Burger

wrwli9vhjajdtofwuyoa

Vanaf ramen naar spaghetti is uiteraard niet zo’n hele grote stap en gezien ze in Japan ook niet vies zijn van wat Italiaanse eten is het dan ook niet zo gek meer dat ze een spaghetti burger bedacht hebben! Eigenlijk niet eens zo’n slecht idee, in spaghetti zit immers ook vaak gehakt. Nu alles in één! Hartstikke makkelijk dus.

Wendy’s Premium Selection

mainimage18
20120817 4 Wendy's Foie Gras Rossini

Zijn wat noodles of spaghetti veel te gewoontjes voor je? Smacht je naar wat luxer voedsel in plaats van pauper gerechten? Nou dan heeft Wendy’s een aantal goede alternatieven voor je bedacht! Ter ere van Wendy’s heropening in Japan in 2011 wilden ze een goede indruk maken met een aantal tijdelijke premium items. Zo was er een goed gevulde burger met kreeft en kaviaar, een surf ’n turf (kreeft en kalfsvlees) burger, een Foie Grass burger, en zelfs een gegrilde porcini kip met truffel burger!

Burger King’s Rode Samurai Burger

e4e6dd4addca9581bb079f4edfbf9e391434660670_full

Na het “succes” van de Premium Kuro Burger kon je in juli 2015 bij Burger King in heel Japan de rode samurai burger bestellen, zowel als een hamburger als kipburger variant. Niet alleen is het broodje rood, de kaas is ook rood, en daarbij komt ook nog een rode “angry sauce”.

Lotteria Chocolade en Honing Mosterd Burger

19e0sep98hfr9jpg

Als iemand die dol is op chocolade én hamburgers zou dit de perfecte combinatie moeten zijn. De gedachte echter aan een hamburger met niet alleen honing mosterdsaus maar ook chocolade saus erbij doet me echter gruwelen… In februari 2014 was deze burger maar liefst de hele maand beschikbaar ter ere van Valentijnsdag/commerciële chocomaand, daarna heeft niemand hem echter ooit nog terug gezien.

Burger King Whopper x Kaasfondue

ngat-ngay-voi-nhung-mon-hamburger-sieu-la-cua-nhat-ban-danh-cho-ky-nghi-le-nam-moi (1)
ngat-ngay-voi-nhung-mon-hamburger-sieu-la-cua-nhat-ban-danh-cho-ky-nghi-le-nam-moi

Een hamburger zonder kaas kun je eigenlijk niet echt een complete hamburger noemen… De Burger King in Japan wilde zeker weten dat je voldoende kaas op je hamburger kreeg en besloot dan ook om een bakje kaasfondue te gaan serveren met hun whopper. Met maar liefst vijf verschillende kazen (Emmental, Gouda, Cheddar, mozzarella, en Parmezaanse kaas) in dit bakje weet je zeker dat je niks te kort komt 😉 Deze bijzondere variant werd begin 2015 ter ere van het nieuwe jaar uitgebracht maar bleef slechts kort op de menu kaart staan. In maart wist ook Zuid-Korea deze burger op de menu kaart te krijgen maar ook dat was van korte duur.

Lotteria Attack on Titan Burger

tb-3

Maakt het jou niet zoveel uit over écht genoeg kaas op je burger zit maar wil jij liever heel veel vlees? Dan is de Attack on Titan burger van Lotteria helemaal jouw ding. Geheel in stijl gaat het om een gigantische (titanisch grote) hamburger met maar liefst 10 (!) burgers erop! Ben je nog een titan in de groei? Dan kun je ook kiezen voor eentje met “slechts” 5 of 7 burgers. Laat je echter niet teveel verleiden door bovenstaande afbeelding, de echte variant ziet er heel wat minder smakelijk uit…

Japanse McKroket; met Macaroni Garnalen

184uew4jnceyjjpg

De McDonalds in Japan blijft vaak aardig op de achtergrond met alle gekte rondom de bizarre hamburgers. Vaak springen ze alleen in als een andere keten met een bizarre burger komt die het goed doet. Maar toch is er eentje die volgens ons wel een plekje verdient: hun variant op de McKroket. Echter geen rundvlees vulling maar een witte romige saus, macaroni en garnalen! Voor ons een behoorlijk vreemde combinatie maar in Japan is dit een zeer geliefde hamburger die elke winter een aantal maanden verschijnt en dan met open armen wordt ontvangen door de vele liefhebbers.

Burger King Pompoen Burger

Screen-Shot-2012-10-22-at-9.50.07-AM

Nog zo’n bijzondere seizoensburger is Burger King’s pompoen burger. Uiteraard uitgebracht in Oktober, de maand van halloween en pompoenen! Jammer genoeg voor de fans komt deze burgers niet elke herfst terug.

Mos Burger Rijstburger

Picture 1

Net als McDonalds blijft Mos Burger vaak op de achtergrond qua bizarre creaties. Deze Japanse keten richt zich sowieso op een net wat ander segment door betere/versere ingrediënten te gebruiken en alleen op bestelling te werken. Ze houden dus geen hamburgers warm maar maken alles vers voor je klaar. Des te bijzonder dat ze een geheel eigen hamburger bedachten: de rijstburger. Hier wordt geen brood gebruikt maar twee taco-achtige rijst “broodjes” ter vervanging van het normale brood. De rijstburger was, en is, zo’n doorslaand succes dat er inmiddels al diverse (lokale) varianten zijn gemaakt en een vast onderdeel van het menu is geworden.

Mos Burger Tomaatburger

mossns20150723_v5 (1)

Dat Mos Burger vaak op de achtergrond blijft zegt echter niet dat ze nooit met wat bizars komen zoals het bovenstaande voorbeeld, of hun allernieuwste creatie: de Tomaten Burger. Mag of wil jij geen koolhydraten en gluten eten en is een broodje dan ook niet aan jou besteedt? Dan heeft Mos Burgers de perfecte oplossing! Bij hun Tomaten burger gebruiken ze namelijk geen brood, maar een gigantische, doormidden gesneden tomaat om hun hamburger en salade tussen te leggen! Een super gezond alternatief dus 😉

Lotteria’s Garnaalloze Garnalenburger

Lotteria hamburger, zonder hamburger.
Lotteria hamburger, zonder hamburger.

En last but not least… Lotteria’s Garnaalloze Garnalenburger. Waar bovenstaande varianten allemaal toch op z’n minst nog wel leken op een hamburger kunnen we dat van deze variant minder goed zeggen… Er zit namelijk helemaal geen burger op, of ook maar iets wat er mee door kan gaan als burger. Dit is slechts een broodje, sla, en wat saus. Ja, dat is echt alles.

Dit artikel – De Vreemdste Japanse Hamburgers – verscheen voor het eerst op 28 juli 2105 en is voor het laatst geüpdatet op 29 juli 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie