De wonderbaarlijke wederopstanding van Jupiter

De afgelopen twee jaar heb ik minstens twee keer gedacht dat het over was met Jupiter. Er hebben wat ingrijpende wijzigingen plaatsgevonden in de band. En toch is de band rond gitaristen Hizaki en Teru iedere klap te boven gekomen. Sterker nog: als we de voortekenen moeten geloven, zou het zelfs kunnen dat het vijftal er uiteindelijk sterker uit is gekomen.

Een korte geschiedenis van Jupiter

Om te begrijpen wat er allemaal gebeurd is, is het goed om even stil te staan bij de ontstaansgeschiedenis van Jupiter. De band ontstond uit de as van de razend populaire visual kei-band Versailles. Toen Versailles er eind 2012 mee stopte, startte zanger Kamijo een soloproject en richtten de andere vier leden met de toen nog volslagen onbekende zanger Zin een nieuwe band onder de naam Jupiter.

Dit bleek een gouden greep. In augustus 2013 debuteerde Jupiter met het uitstekende ‘Classical Element’. Op het album zette de band de symfonische powermetalstijl van Versailles door, zij het met een wat gitaargerichte inslag. Samen met het opmerkelijke stemgeluid van zin – helderder en toegankelijker in zijn cleane zang, extremer in zijn grunts en krijsen – wist Jupiter hiermee niet alleen het visual kei-publiek, maar ook behoorlijk wat “reguliere” metalfans voor zich te winnen. Bij de concerten van de band zijn niet alleen jonge, hippe meiden te zien, maar ook oudere mannelijke gitaarliefhebbers.

Nog geen anderhalf jaar later bracht Jupiter zijn tweede album ‘The History of Genesis’ uit. Opnieuw een knappe verzameling klassiek aandoende power metal met een groeiend aantal uitstapjes naar de melodieuze death metal, maar ook een handvol sterke ballades. Verschillende concertregistraties wezen uit dat Zin ook live deze stijlomslagen moeiteloos kon dragen. De rest van de band speelde al jarenlang samen en was daarmee een hecht, strak collectief geworden.

De ritmesectie vertrekt

Terwijl niets de opmars van Jupiter in de weg leek te staan, kondigden drummer Yuki en bassist Masashi eind 2015 aan dat ze de band zouden verlaten. Een maand later werd bij een jubileumoptreden van Kamijo ook de herstart van Versailles aangekondigd. Alles leek erop te wijzen dat Jupiter op een zijspoor zou belanden. Maar inmiddels zijn we twee jaar verder en zijn de activiteiten van Versailles beperkt gebleven tot een handvol optredens en het in zeer beperkte oplage uitgebrachte mini-album ‘Lineage’.

Kamijo heeft het in de tussentijd druk genoeg gehad met zijn soloproject, waarin ook Yuki en Masashi spelen. Jupiter heeft het er ook niet bij laten zitten. Als trio namen ze de sterke single ‘The Spirit Within Me’ op. Op deze single en de daaropvolgende concerten werden Hizaki, Teru en Zin bijgestaan door Cross Vein-bassist Shoyo en drummer Daisuke, die tot eind 2016 bij de alternatieve rockband Roach drumde.

Slechts een paar maanden later werd Daisuke tot officieel bandlid benoemd. Ook werd voormalig Killaneth-bassist Rucy ingelijfd. Nog mooier was de aankondiging van nieuw werk: begin mei, nog geen vijf maanden na ‘The Spirit Within Me’, kwam het mini-album ‘Tears of the Sun’ uit. Hierop leek Jupiter nog verder de extreme metalkant op te gaan, zonder daarbij hun kenmerkende melodieën en licht symfonische stijl te verliezen. De gevreesde opheffing leek afgewend.

Geen Zin meer

Helaas lag er nog een ingrijpende verandering op de loer. In september 2017 kondigde Zin aan dat hij uit Jupiter zou stappen om zich op zijn solocarrière te richten. Tot op heden is die nog niet echt van de grond gekomen, maar feit is dat Jupiter zonder zijn kenmerkende zanger zat. Veel mensen – inclusief ondergetekende – verwachtten dat Jupiter nu echt voorbij was. Hizaki en Teru hadden in Versailles nog een lucratief plan B en Daisuke en Rucy zouden misschien als sessiemuzikanten aan de slag kunnen.

Toch liet Hizaki weten dat hij door wilde met Jupiter. In de periode daarna gonsde het van de geruchten. Een naam die vaak genoemd werd was die van Atsushi Kuze. Kort voor het laatste concert dat Jupiter in februari 2018 met Zin deed was hij namelijk uit Concerto Moon gestapt. Bovendien weet Kuze wel raad met melodieuze power metal. De geruchten werden alleen maar sterker toen Kuze enkele sessies met Hizaki deed en als gastzanger bij Jupiter werd aangekondigd.

In juli kwam het hoge woord eruit. Atsushi Kuze is inderdaad de nieuwe zanger van Jupiter en de nieuwe single was al klaar. Deze bevestiging ging zelfs gepaard met de release van de nieuwe videoclip.

Evolutie

De nieuwe single heet ‘Theory Of Evolution’ en het titelnummer bewijst meteen al dat Kuze Jupiter nieuw leven inblaast. Toegegeven, de band speelt het enigszins op safe door voor dit nummer te kiezen. Het is een typische Hizaki-compositie met snelle gitaarriffs, wervelende neoklassieke solo’s en een pakkend, open refrein. Kuze is een openbaring. Zijn stem drukt de band geeft de band een iets meer traditioneel hardrock- en heavy metalgeluid. Zowel Jupiter als Kuze doet niets aanmerkelijk anders dan voorheen, maar de combinatie stuwt ze tot grote hoogten.

Op de single staan nog twee nieuwe nummers, waarvan Kuze er een zelfs gecomponeerd heeft. Het heet ‘Bring Me Out’ en het past perfect tussen de rest van het materiaal. Het is een redelijk druk nummer dat in een heerlijk toegankelijk refrein ontaardt. Dat laatste geldt eigenlijk ook voor ‘Angel’s Wings’. Het prachtige refrein – vooral het hogere laatste refrein is adembenemend – contrasteert mooi met de woeste agressie van de rest van het nummer. Opvallend genoeg laat Kuze hier horen ook redelijk goed met de grunts overweg te kunnen. Eerlijk is eerlijk: hij is Zin daarin nog niet voorbij, maar voor iemand die dat voorheen nog nooit gedaan heeft, doet hij het verrassend goed.

Inmiddels is ook de eerste concertregistratie met Kuze verkrijgbaar. ‘Wind of Evolution’ is weliswaar een dvd die alleen via de officiële webshop van Jupiter te verkrijgen is, maar aangezien ze voor internationale orders samenwerken met CD Japan, is hij ook in Europa te verkrijgen. Het is geen compleet concert; er staan maar zeven nummers op. Wel wordt duidelijk dat ook het oude werk fantastisch klinkt met Kuze op zang. Vooral ‘Tears of the Sun’ en ‘The Spirit Within Me’ klinken magisch. Kuze bewijst zich als spontane, vrolijke frontman en Daisuke doet Yuki bijna vergeten.

En de toekomst?

Inmiddels is de release van Jupiters derde studioalbum ‘Zeus ~Legends Never Die~’ aangekondigd voor 13 maart. Wie van goede melodieuze metal houdt, kan daar zeker naar uitkijken. De voortekenen zijn goed. Kuze klinkt als een vis in het water bij Jupiter en Hizaki is duidelijk weer geïnspireerd. Bovendien stralen de heren op ‘Wind of Evolution’ een spelplezier uit dat vrij zeldzaam is in de vrij gedisciplineerde Japanse muziekscene. Natuurlijk, de voortekenen zijn al eerder goed geweest, maar Jupiter lijkt minder dan ooit aan toevalligheden en andere bands gebonden te zijn. Dat belooft veel goeds voor de toekomst!

Coverfoto: Persfoto Theory of Evolution

Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie