De Yaeyama Eilanden: Het tropische geheim van Japan!

Als jullie ons eerdere verslag over Okinawa hebben gelezen snap je al enigszins waarom je het ”Hawaii” van Japan echt niet mag missen. Zon, zee, strand en koraal gecombineerd met de klassieke Japanse vriendelijkheid en cultuur op chillfactor standje 11.

Het Okinawa-verslag ging voornamelijk over het hoofdeiland binnen de Riukiu-eilanden, maar waarom zou je eigenlijk stoppen bij Okinawa? Wij nemen jullie mee naar de nog zuidelijker gelegen Yaeyama eilanden waar je naar de mooiste stranden van Japan kunt gaan en de zee zo blauw is dat ze de kleur een speciale naam hebben gegeven.

Wat zijn de Yaeyama eilanden?

De Yaeyama eilandengroep bestaat uit de 12 meest zuidelijk gelegen eilanden van Japan. Ishigaki (Ishigaki-jima), Aragusuku (Aragusuku-jima), Hateruma (Hateruma-jima), Iriomote (Iriomote-jima), Kayama (Kayama-jima), Kohama (Kohama-jima), Kuroshima (Kuroshima), Sotobanari (Sotobanari-jima) (officieel onbewoond), Taketomi (Taketomi-jima), Yubu (Yubu-jima), Hatoma (Hatoma-jima) en Yonaguni (Yonaguni-jima). Mocht het nog niet duidelijk zijn; ‘jima’ betekent eiland.

map-okinawa-pref

Vanwege de ligging zijn de Yaeyama’s zelfs nog tropischer dan Okinawa, waardoor het er in de winter ongeveer 2 tot 4 graden warmer is, namelijk rond de 21°C. De zomer lijkt trouwens oneindig te duren; het is er warm vanaf mei en het kan zelfs in december soms nog 30°C worden. Een perfecte plek om de winter op het hoofdeiland te ontvluchten dus, wat veel Japanners en andere toeristen dan ook doen.

Je vindt er alles wat je je voor kunt stellen wanneer je denkt aan een tropisch paradijs: witte stranden, groene wouden, helder blauw water, heerlijk eten en uiteraard optimaal genieten van de zon. Je kunt er snorkelen, surfen, op safari, cocktails drinken op het strand of gewoon lui in je hangmat een boekje lezen en aan alle stress ontsnappen. Het was jaren lang echter niet altijd even makkelijk om op deze eilanden te komen.

Hoe kom je op de Yaeyama eilanden?

Dankzij een nieuw en modern vliegveld op Ishigaki (één van de grotere Yaeyama eieland) is het tegenwoordig veel makkelijker hier te komen! Want Peach Airlines en ANA vliegen tegenwoordig vanaf Osaka, Tokyo en Fukuoka voor rond de 100 euro direct naar Ishigaki airport, waardoor het een stuk goedkoper is geworden om er te komen.

Dit in tegenstelling tot een paar jaar geleden waarbij je een urenlange boottocht moest maken om er te kunnen komen. Ook zijn er vluchten te boeken vanaf het hoofdeiland Okinawa, dit is overigens je enige optie vanaf Okinawa want er is geen ferry transport is tussen de omringende Okinawa eilanden en de Yaeyama eilanden.

Bootje varen

Om te reizen tussen de eerder genoemde Yaeyama eilanden gebruik je wél de boot. Er zijn 3 bedrijven die regelmatige ferry services aanbieden vanaf Ishigaki naar andere eilanden binnen de Yaeyama: Annei Kankou, Yaeyama Kankou and Dream Kankou en door de magie van marktwerking zijn alle 3 de bedrijven op precies dezelfde bedragen uitgekomen voor die tochten! De prijzen zijn redelijk als je kijkt naar de verhouding met de af te leggen reistijd.

yaeyama_map

Je kunt de boottickets het beste aanschaffen in de ruim opgezette bootterminal van Ishigaki, waar een aparte balie is voor Engels sprekenden klanten. Ter plekke kun je beslissen of je een enkele reis of retour wilt aanschaffen, maar je hebt ook de mogelijkheid om een island hopping pas te kopen. Let wel, het gaat dan om opeenvolgende dagen, dus als je wat langer op een eiland wilt verblijven en de relaxte vibe wilt proeven is dit geen voordeligere optie.

De reistijd tussen de meeste eilanden is erg goed te doen, met de uitzondering van Yonaguni, waar je al snel een hele dag met de boot bezig bent. Gelukkig kan je voor Yonaguni ook het vliegtuig vanaf Ishigaki airport pakken. De andere eilanden kan je per boot snel bereiken, dus dagtrips zijn zeker een optie. Kuroshima is bijvoorbeeld maar 10 minuten vanaf Ishigaki. Voor eilanden die iets verder weg zijn zou ik zeker ook overwegen om een of 2 nachten te blijven.

Waarom naar de Yaeyama eilanden?

Maar hoe is het nou op die eilanden? Dit kunnen we natuurlijk het beste vertellen aan de hand van onze eigen ervaringen. Wij waren er van eind juni tot eind juli, dit is eigenlijk laagseizoen voor de Yaeyama’s want rond die tijd is het regenseizoen, waardoor het soms een week achter elkaar kan plenzen. Ga je nog later, zo rond eind augustus en september? Dan heb je ook nog eens een grotere kans op typhoons.

Waarom dan toch in het regenseizoen gaan? Omdat het eigenlijk wel meevalt. Uiteraard heb je dagen dat het de hele dag non-stop regent maar de temperatuur blijft goed en snorkelen terwijl het regent werkt prima!  Daarbij kom je, als je in een gezellig guesthouse zit met een lekkere hangmat onder een afdak, uitkijkend richting de eeuwige groene natuur, met een spannend boek, je volledig tot rust komt.

Fantastische mensen

Daarnaast kan ik dit artikel niet schrijven zonder te melden dat de mensen op de Yaeyama’s echt geweldig zijn. Van alle tijd die ik heb doorgebracht in Japan (zo’n twee jaar) leer je dat het echt uitmaakt waar je zit in hoe de mensen zijn. Je merkt verschil in de manier van doen van mensen in steden zoals Tokyo en Fukuoka en ook hier was er weer een duidelijk verschil merkbaar. Mensen die zo ver weg van het hoofd eiland en de grote steden wonen zijn simpelweg relaxter.

Er staat minder druk op ze om te presteren en je krijgt echt die eiland vibe. Mensen zijn ook veel minder huiverig richting vreemden en zijn ontzettend vriendelijk.  Een plotselinge uitnodiging voor een barbecue is niet vreemd en je moet ook niet al te vreemd opkijken wanneer een willekeurige voorbijganger je een lift naar je ho(s)tel aanbiedt. Iets wat ons meerdere keren is gebeurd.

De heerlijk ontspannen sfeer in combinatie met het goede weer, de fantastische natuur en vriendelijke mensen maken het echt een perfect eiland om lekker te genieten van het tropische weer. Daarbij krijg je ook nog voldoende mee van de Japanse cultuur (en het eten!) om ook die sfeer mee te kunnen pakken. Zie je dan ook de kans om deze uithoek van Japan te verkennen? Grijp die dan! Je krijgt er absoluut geen spijt van.

Welke eiland bezoeken?

Maar wat is er nou eigenlijk precies te doen op deze eilanden en waar je kunt het beste heen? Daar vertellen we je meer over in het artikel De 5 mooiste Yaeyama eilanden!

Plan je reis

Nu al helemaal enthousiast en wil je graag een reis naar Japan plannen? Vergeet dan zeker niet om onze Reizen naar Japan FAQ te bekijken! Hier vind je alle informatie over het plannen van je reis, handige tips, en nog veel meer leuke feitjes en weetjes die handig zijn voor je je reis naar Japan boekt.

Dit artikel – De Yaeyama Eilanden: Het tropische geheim van Japan! – verscheen voor het eerst op 15 november 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 15 november 2018.

Ruben
rubenfaas@hotmail.com

Ruben is ondertussen zo vaak in Japan geweest dat je hem wel een beetje onze eigen reisbureaumedewerker kunt noemen. Hij schrijft over zijn ervaringen, eet veel ramen en heeft het tijdens een gesprek vooral over waar je de beste izakaya in Harujuku kunt vinden.

Geen reactie's

Geef een reactie