YouTube thumbnail van de video "Decoden Phone Case Tutorial / DIY Phone Case" door Mintyholic

Decoden: Over-The-Top Decoraties Voor Je Telefoon

Je hebt vast wel gehoord van decora: een  Japanse modestijl die draait om alles te decoreren en bedekken met schattige kleurrijke haarclips, stickers, knuffels, sleutelhangers en wat je nog meer kan bedenken (zie ook dit artikel) Iets wat er op lijkt is decoden.

Decoden is een afkorting van  decoreren en denwa  (Japans voor telefoon). Decoden is het decoreren van gebruiksvoorwerpen zoals telefoons, fotolijstjes, spiegels, doosjes en ga zo maar door. Hierbij worden deze voorwerpen volledig beplakt en versierd met plastic miniaturen, nepslagroom, glitters en alles wat je er eigenlijk maar op wilt hebben!

Kunstwerk op je telefoon

Decoden vindt zijn oorsprong in het zogenaamde keitai art: het decoreren van mobiele apparaten, waaronder telefoons, maar bijvoorbeeld ook je Nintendo 3DS, tablet of Mp3 speler. Sinds de tijd dat in Japan mobiele telefoons gebruikt werden, ontstond er een trend (vooral onder meiden en jonge vrouwen) om je mobiele apparaat te pimpen en zo je persoonlijke touch er aan te geven. Er zijn dan ook maar weinig mobiele telefoons te vinden in Japan van vrouwen en meiden die helemaal kaal zijn.

Onder decoden vallen verschillende stijlen. Voor de glam girls of gyaru’s is het decoreren met glitterende strass-diamantjes met hier een daar een strik een vaak gezien iets. Voor een coole rock-uitstraling kun je denken aan studs en metalen onderdelen. Maar de iets meer bekendere vorm tegenwoordig is die van de kawaii decoden: vaak met een basis van slagroom-achtige-kit of pastelkleurige ondergrond met daarop de schattigste cabochons (die plastic miniaturen) geplakt. En dan niet één of twee maar helemaal vol er mee!

Doe het zelf!

Het leukst is natuurlijk om zelf je eigen telefoonhoesje te maken, daarom hieronder een aantal tips:

Materiaal kopen

Bedenk vooraf wat voor uitstraling je wilt. Ben je meer van de subtiele romantiek, glitters en parels, of ben jij iemand die houdt van superschattige beestjes of juist van lekkere koekjes en snoepjes? Zodra je dat gekozen hebt kun je op zoek gaan naar de decoratie-onderdelen.

Handige decoden materialen kun je o.a. vinden bij:


De ondergrond

Je hebt natuurlijk iets nodig om te decoreren. Ga je voor een telefoonhoesje dan vind je bij telefoonzaken, op de markt of via Ebay vaak goedkope hoesjes. Heb je liever een doosje of lijstje? Kijk dan eens bij Xenos of bij hobbyzaken, of misschien heb je zelf nog iets staan wat wel een nieuwe look kan gebruiken!

Lijm of kit

Als je direct op de ondergrond wilt plakken dan heb je lijm nodig. Denk hierbij aan seconde lijm, een lijmpistool of hele sterke lijm die via een smal tuitje aangebracht kan worden. Daarnaast wordt als schattige zachte ondergrond gebruik gemaakt van squishy slagroom-kit (ook wel deco cream genoemd), hier zijn veel vormen van. Het simpelste is om witte siliconenkit te kopen bij een doe-het-zelf zaak, echter  komt dit vaak niet met tuitjes om de mooie slagroom-look te krijgen. Een oplossing daarvoor is om de hoeveelheid kit die je wilt gebruiken in een slagroom-spuitzak (inclusief tuitjes) te stoppen (te koop in een warenhuis zoals Blokker of Hema).

Veel online D.I.Y.-winkels verkopen kant-en-klare tubes inclusief mondjes met een mooie maat voor decoden. Deze zijn wel iets duurder, maar je weet zeker dat je dan iets hebt wat goed werkt. In plaats van kit, kun je ook papierschuimklei gebruiken (ook wel bekend als fuwa fuwa klei) maar deze is wat minder stevig als basis.

De decoraties

Naast slagroom-kit wordt er overigens ook wel eens druipende creme gebruikt, wat net lijkt op chocolade wat van je ijsje af druipt. Ook dit is te vinden bij de speciale decoden winkels, of crafting websites. Ook MostCutest hier in Nederland verkoopt allerhande handige decoraties en benodigdheden.

Strass-steentjes, glitters, pareltjes en stoffen strikjes en roosjes zijn vrij gemakkelijk in Nederland te vinden bij hobbyzaken (bijvoorbeeld  bij de scrapbook of kaarten afdeling), op de markt of in winkels bij de make-up waar je vaak glitters en steentjes voor op nagels kan vinden, deze zijn ook goed te gebruiken.

Voor de wat grotere decoraties zoek je naar cabochons of flatbacks: dit zijn (vaak) platte plastic stukjes in de vorm van van alles en nog wat: snoep, koekjes, sterren, hartjes, dieren, regenbogen of roosjes. Cabochons kun je op internet vinden via Ebay en Etsy maar ook in decoden speciaalzaken zoals Sophie & Toffee (links naar winkels vind je onderaan dit artikel). Soms worden er ook wel eens kleine (trading) figures gebruikt. Natuurlijk kan je ook je eigen cabochons maken d.m.v. klei maar dat is wel voor de gevorderde hobbyisten.

cabochons
Verschillende soorten cabochons – afbeelding via Etsy.com

Aanbrengen!

Voor het aanbrengen zijn door veel mensen op internet al een aantal tutorials en video’s gemaakt, het is superhandig om eerst te bekijken hoe anderen het doen zodat je hetzelfde kan toepassen op je eigen project. Kijk voor voorbeelden hiervan onderaan dit artikel. Wanneer je er aan toe bent, leg dan alle materialen alvast klaar. Voor de zekerheid kan je een placemat of krantenpapier gebruiken om je werkplek schoon te houden; houd ook wat tissues bij de hand.  Maak je ondergrond schoon en vetvrij zodat je decoratie het beste blijft plakken!

Voordat je begint met het aanbrengen kun je alvast een voorbeeldje maken van hoe je je decoraties wilt neerleggen en in welke volgorde, zodat je dit niet tijdens het aanbrengen hoeft te bedenken of per ongeluk iets op een verkeerde plek aanbrengt.

Wil je zeker weten dat iets goed lijmt of dat je de room op een mooie manier aanbrengt? Oefen dan vooraf op een stukje papier of plastic. Het is natuurlijk zonde als je alles gekocht hebt en het er uiteindelijk niet uit gaat zien zoals je wilt; vooral voor een eerste keer is het oefenen handig. Daarna is het een kwestie van kitten, plakken, aanbrengen en laten drogen en táádáá je hebt je geweldige zelfgemaakte decoden item.

Inspiratie nodig?

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor je zelf aan de slag gaat? YouTube stroomt gelukkig over van de handige tutorials waarmee je de leukste dingen kunt maken!Bronnen 1, 2, 3, 4.
Coverfoto: YouTube thumbnail van de video “Decoden Phone Case Tutorial / DIY Phone Case” door Mintyholic.

Dit artikel – Decoden: Over-the-top Decoraties Voor Je Telefoon – verscheen voor het eerst op 4 september 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 4 september 2017.

Petra
berkumpje@gmail.com

Petra is het liefste creatief bezig en wanneer ze niet aan de gang is met een nieuw kawaii project, schitterend kostuum, of nieuwe lolita co-ord samen te stellen, schrijft ze erover voor The Sushi Times.

Geen reactie's

Geef een reactie