DIGIMON STORY CYBER SLEUTH HACKER'S MEMORY (GAME REVIEW)

Digimon Story Cyber Sleuth Hacker’s Memory (Game Review)

Digimon is een franchise die inmiddels alweer een paar jaartjes meegaat. Wat begon als een anime en manga is inmiddels ook een succesvolle reeks game die verder gaan waar de serie ooit is gestopt. Recentelijk kwam het nieuwste deel in de game-reeks uit: Digimon Story Cyber Sleuth Hacker’s Memory!

De games volgen echter andere verhaallijnen dan de anime en manga. Sterker nog, buiten af en toe dezelfde Digimon staan ze helemaal los van de serie zoals je hem wellicht vroeger op tv hebt gezien. Wel speelt het zich nog af in een andere wereld, die parallel bestaat aan die van ons: de de Digi-World. Een wereld die volledig is opgebouwd uit data van communicatienetwerken vanover de hele wereld.

In deze wereld vind je uiteraard de Digimon, wezens gemaakt uit diezelfde data. In het verhaal van Digimon Story Cyber Sleuth Hacker’s Memory kunnen bepaalde Hackers diep in de wereld duiken en Digimon “vangen” door hun data aan zichzelf te verbinden.

Zoektocht naar gerechtigheid

In dit geval speel je als Keisuke Amazawa, wie wordt beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft gepleegd. Zijn enige kans is om de Digi-World in te duiken en op zoek te gaan naar het bewijs van zijn onschuld. Zelfs als dat betekent dat hij zich moet aansluiten bij een groep hackers en hen moet helpen bij het oplossen van de problemen die dit mysterieuze universum bedreigen!Net genoeg vernieuwing

Voor mensen die Digimon Story: Cyber Sleuth hebben gespeeld zal veel direct hetzelfde ogen. Niet zo vreemd want Hacker’s Memory is in feite een soort vervolg, maar dan eentje die tegelijkertijd plaats vindt als het eerste deel, alleen dan vanuit een andere invalshoek (volg je hem nog?). Dit betekent dat een groot deel van de wereld hetzelfde is. Tot op het teleurstellende aan toe.

Want met hetzelfde bedoelen we ook echt hetzelfde. Het vorige deel kwam ruim 3 jaar geleden uit en toch is er grafisch geen verbetering zichtbaar in dit deel. Er zijn zelfs letterlijk dezelfde modellen en omgevingen gebruikt op sommige plekken. Hierdoor voelt het al niet echt aan als een moderne PS4 game, alhoewel dit minder storend is binnen de PSVita versie.

Wel valt het meteen op dat er meer aandacht besteedt is aan de muziek. Er zitten heerlijke cyberpunk-achtige deunen in, met name rondom de nieuwe gebieden, en stiekem gaven ze me een “Tron-vibe”, in de meest positieve zin van het woord.

Dat niet alleen, er is wel degelijk een goede poging gedaan het verhaal aantrekkelijk te maken. Voor mij kwam het jammer genoeg net niet lekker uit de verf en heb ik het gevoel dat, als je het eerste deel niet hebt gespeeld, je een hoop referenties en leuke hints mist.

Dit gebrek aan voorkennis merk je ook als het aankomt op gevechten en breeding van de Digimon. Er wordt op een hoop vlakken simpelweg al uitgegaan dat je weet hoe het werkt. Voor nieuwkomers kan dit een uitdaging zijn. Gelukkig is het allemaal niet super moeilijk maar her-en-der wat extra begeleiding was niet verkeerd geweest.

De meeste vernieuwing zit hem echter in de toevoeging van enkele gameplay extraatjes zoals de 3vs3 gevechten en online evenementen. Deze zorgen ervoor dat er net genoeg vernieuwing in de game zitten om de gameplay niet te eentonig te maken en geven je op die vlakken wel het gevoel van een nieuwe game.

Weinig enthousiast

Maar in zijn geheel voelt het teveel aan als een kopie van het vorige deel (Digimon Story Cyber Sleuth). Teveel elementen en modellen zijn simpelweg gekopieerd, en hoewel er her en der zeker verbeteringen zijn doorgevoerd heeft Digimon Story Cyber Sleuth Hacker’s Memory mij niet kunnen bekoren.

Buiten het timeline vechtsysteem dat me niet ligt (simpelweg persoonlijke voorkeur), voelt het hele spel wat zielloos aan. Het is leuk dat je zoveel Digimon kunt bemachtigen, want met 320 exemplaren om te verzamelen heb je flink wat te doen, maar verder mist het spel een echte drive om non-stop door te willen spelen.

Ook oude bekende zijn uiteraard van de partij.

Misschien is het anders als je het vorige deel niet hebt gespeeld en alles nog nieuw is maar voor mij is deze game simpelweg niet voldoende vernieuwend om echt enthousiast over te zijn.

Dat gezegd te hebben denk ik wel dat dit een goede game is voor de echte Digimon fans, je hebt er namelijk meer dan ooit tevoren. Ook algemene fans van het “monster catching” genre kunnen hun lol op met Digimon Story Cyber Sleuth Hacker’s Memory. En hoe graag ik ook anders zou willen vinden, voor liefhebbers van JRPG’s in het algemeen zijn er echter betere games te verkrijgen op dit moment.

Digimon Story Cyber Sleuth Hacker\\\\\\\'s Memory
6.8 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay7
Graphics6
Geluid7

Digimon Story Cyber Sleuth is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Nedgame.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie