Blog header met personages uit de game Digimon World Next Order.

Game Review: Digimon World Next Order

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik heb geschreven over de toen nieuwe Digimon game; Cyber Sleuth. Ik was volledig verknocht hieraan, vrijwel alles wat voor mij een Digimon game leuk maakt zat erin. ROG, levelen, trainen, digivolving, fusies, ga zo maar door. Ze hadden het 15-jarig bestaan nauwelijks beter kunnen vieren dan met deze game. Maar is dit nieuwe avontuur: Digimon World Next Order weer net zo’n knaller?


Jij en je Digimon tegen de wereld

Veel dingen zijn nu ook weer hetzelfde gebleven. Je kan kiezen dus de man (Takuto) en de vrouw (Shiki) die vanaf het begin volledig uit het niets terecht komen in de Digital World. Hier ontmoeten ze twee oude bekenden en moet je gaan vechten tegen Machinedramon. Dit gevecht dient gelijk als uitleg hoe het vechten werkt. Dan zullen deze Digimon na het gevecht terug gaan naar hun ei-status en kan jij twee starter Digimon kiezen. Vervolgens krijg je het verhaal te horen en zul je de Digimon wereld weer moeten gaan redden van nieuwe gevaren.

Maar net zoals dat met vele andere dingen gaat, wordt het vergelijken met het vorige deel onvermijdelijk en de kunst om het nog beter te doen onwaarschijnlijk moeilijk. Misschien wel daardoor hebben ze de keuze gemaakt om weer een nieuw/ander pad in te gaan.

Geen turn-based gevechten meer

Je hebt echter wel met nieuwe factoren te maken die nog niet eerder in de Digimon World titles zijn voorgekomen. Zoals je hier al uit kan halen, zal je verantwoordelijk zijn voor twee Digimon tegelijkertijd. Dit geldt ook in de gevechten, die niet meer turn-based zijn, maar volledig in actie zijn a la Digimon World 1. Dit is al een enorme verandering ten opzicht van de vorige game.

Maar er is nog meer anders. Zo hebben je Digimon een levensloop van ongeveer 2 weken voordat ze weer terug in een ei veranderen. Het geeft je op ten duur een gevoel van urgentie om het meeste uit de dag te halen en echt hechten aan een bepaalde Digimon is moeilijk. De kunst is echter om de balans te vinden tussen trainen en het verhaal te vorderen. Zo kan je door het verhaal te vorderen, meer exp krijgen als trainer waardoor je de levensduur kan vergroten. Maar daarvoor heb je wel sterke Digimon nodig, dus zul je ook moeten gaan trainen.

playstationlifestyle

Elke keer wanneer ze weer in een ei veranderen zullen ze er sterker uit komen, maar daarvoor moet je die balans dus goed uitdenken. Wanneer je weer een ei mag kiezen kan je weer een volledig nieuwe kiezen, met behoud van je training van je stats, en kan je zo elke keer weer wat sterker worden of die ene Digimon zien te vinden die je graag wilt. Des te vaker je dit doet, hoe bijzonderder de Digimon zal worden.


Laat je Digimon poepen!

Boven al dit plezier is er iets wat dit allemaal overstijgt. Het poep-mechanisme. Je moet, net als een tamagotchi, je Digimon verzorgen en blij houden. Of niet. Want dit soort keuzes zullen beïnvloeden hoe je Digimon zal digivolven. Dus laat je je Digimon nooit het toilet gebruiken, ben je altijd boos op hem en geef je hem nooit complimenten, dan zal je natuurlijk niet echt een blije Digimon krijgen. Sterker nog, ze kunnen dan zelfs ziek worden en hun levensloop verkleinen. Neem dit dus serieus en laat je Digimon niet doodgaan door opgehouden poep.

WWG

De gevechten zijn zo ingebouwd dat je vanaf de zijkant support kan geven, waardoor ze Order Power krijgen. Hiermee kan je speciale aanvallen commanderen en met genoeg Order Power ook een mega aanval doen. Verder vechten ze aardig zelf en kan je ingrijpen waar je denkt dat het nodig is. Verder is er ook een nieuwe fusie vorm die Extra Cross Evolution (EXE) heeft die later in de game beschikbaar wordt. Met genoeg Order Power kan je twee Digimon, als ze samen kunnen, samen voegen tot één super Digimon die je tijdens het gevecht kan gebruiken. Dit is iets waar je heel blij van zal worden, omdat het de gevechten een heel stuk makkelijker maakt. Dit is wel nodig, want de gevechten zijn een stuk lastiger dan dat je je kan voorstellen.

Verbazingwekkend complex

Hoewel het op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is is de game verbazingwekkend complex. Gelukkig wordt niet alles meteen op je dak gegooid en kun je langzaam wennen maar je hebt echt de tijd nodig om goed onder de knie te krijgen hoe alles werkt. Zeker het op de juiste manier voorbereiden op gevechten en de Digimon selectie zijn dingen die je niet meteen goed zult kunnen doen.

polygon

Waar je normaal bijvoorbeeld met een paar uur door het eerste hoofdstuk van een Digimon game komt, ben je hier makkelijk dagen mee bezig. Maar dat maakt het niet minder leuk, zeker voor de kenners van het spel. Het is niet zo complex dat het ontmoedigd, maar het daagt je uit om moeite te doen, om na te denken en te plannen. Diepgang in een Digimon game is zeker een fijn en zal voor fans genoeg bieden, gepaard met erorme hoeveelheid content die Digimon World: Next Order biedt.

Het is wellicht geen beste instap game voor mensen die nieuw zijn binnen de Digimon franchise tenzij je klaar bent voor een lekkere uitdaging. Voor mij, als fan, was dit echter een heerlijke toevoeging aan mijn verzameling en doet Next Order niet onder voor zijn voorganger Cyber Sleuth

Game Review: Digimon World Next Order
7.3 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay8
Graphics7
Geluid7
Tags:
,
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie