Dingen die je mist nadat je in Japan bent geweest

Telkens als we iemand spreken die ook naar Japan is geweest gaat het gesprek al snel richting de dingen, mensen, en ervaringen die we daar zijn tegengekomen. Gevolgd door wat we allemaal missen. Hoewel het voor sommige de geluidjes zijn die je hoort bij de stoplichten, voor een andere de shampoo die ze gebruikten in Japan, en weer een ander die alle matcha smaakjes mist, er zijn een aantal universele dingen die iedereen mist nadat je in Japan bent geweest!

Konbini

Met stipt op nummer 1 staan voor ons de konbini. Deze kleine supermarkten kun je nog het beste vergeleken met de AH-to go maar dan beter ingericht, met nog meer diensten, zeer hoge kwaliteit producten, én je vindt je ze op elke straathoek.

Met name voor toeristen zijn deze winkels een echte uitkomst om goedkoop te eten en drinken. Ook is het dé plek om op een laagdrempelige manier allerlei Japanse dingen te proberen. Van limited edition snacks, tot snoepjes, zoutjes, of de lekkere warme happen die je bij de kassa kunt vinden.

Maar het is niet alleen een goede plek om eten en drinken te halen, het is ook een soort mini-drogist, postkantoor, pakketdienst, bank, en een goede plek om tickets te reserveren voor bijvoorbeeld het Ghibli Museum en meer (mits je wat Japans kunt).

Echt het perfecte multi-purpose centrum dat je op elke straathoek vindt en welke vaak ook nog eens 24/7 geopend is. Niks is lekkerder dan op elk willekeurig moment van de dag een 7/11 of Family Mart binnen te stappen voor een verse onigiri of andere lekkernij. En dat missen we maar al te vaak hier in Nederland.

Vending Machines

En is er geen konbini in de buurt? Dan is er altijd wel een vending machine. Er zijn tal van automaten met de meest fantastische, Japanse drankjes, die je op elk moment van de dag kunnen helpen met je dorst. Maar er zijn ook automaten voor brood, stropdassen, eieren, en je kunt het zo gek niet verzinnen.

Wetende dat je altijd, zelfs in de middle-of-nowhere nog aan een drankje kunt komen in Japan is een heerlijk gevoel. Zeker op dagen wanneer je lekker aan de wandel gaat. En stiekem is het ook gewoon een leuke sport om een zo vreemd mogelijke te vinden.

Het OV

Naast de konbini werd ook het OV het meest genoemd. Iedereen kent de pijnpunten in ons eigen OV. Hoe vaak heb jij vol frustratie op het station staan wachten op de trein die wéér te laat was, of staan mopperen op de overvolle prullenbakken, of het ellendige gevoel als je de gehele weg van Utrecht naar Zwolle moet staan.

Met name de Shinkansen is een trein die we het meeste missen. Deze rijdt eigenlijk altijd zonder vertraging, is altijd schoon (zelfs de wc!), je kunt er een gegarandeerde zitplek reserveren, én onderweg is er vaak ook nog de mogelijkheid voor het halen van eten en drinken.

Een behoorlijk contrast met onze oude, vaak vieze treinen, prullenbakken die uitpuilen van de troep, en mislukte “graffiti” op de wanden van mensen met een markeerstift op zak. Maar met name het feit dat de treinen eigenlijk altijd op tijd rijden, perfect op de juiste plekken stoppen, en je weinig tot geen last hebt van andere mensen, is een heerlijke gewaarwording. Nog maar te zwijgen of de wondere wereld van de JR Rail Pass die je als toerist kunt gebruiken.

Respect voor elkaar

Dat het OV zo perfect in elkaar zit heeft er voor een heel groot deel ook mee te maken dat de Japanners zelf veel respect voor elkaar en de openbare ruimte hebben. Mensen nemen hun rotzooi mee naar huis, zullen echt niet zomaar ergens op gaan kliederen, beuken elkaar niet uit de weg om als eerste de trein in te stappen, en gaan ook zeker niet luidkeels lopen bellen in de trein.

Dit uit zich niet alleen in de trein maar overal waar je komt. Mensen dringen niet voor, tuffen niet op de straat, roken alleen op speciale plekken én met een persoonlijke asbak, nemen hun eigen rotzooi mee naar huis, zorgen ervoor dat ze geen geluidsoverlast veroorzaken, en tal van dat soort voorbeelden. Dit alles draagt er aan bij dat je niet alleen in de trein heerlijk rustig kunt zitten maar ook fijn over straat kunt.

Service in kleine dingen

Ditzelfde respect voor elkaar en naar een ander uit zich ook in het verlenen van gastvrijheid en service, in de breedste zin van het woord. Dit wordt omvat in het Japanse begrip ‘Omotenashi‘, en uit zich op tal van manieren.

Zo wijn er kleine mandjes onder stoelen om je tas in te zetten, zodat deze niet vies wordt van de grond. Krijg je een klein handdoekje voor je handen als je in een restaurant plaatsneemt. Worden cadeau’s schitterend voor je ingepakt, en kun je de wc altijd precies zo instellen als je zelf wilt. Werkelijk overal wordt aan gedacht.

En dat oog voor detail en service missen we maar al te hard als er weer een Zara medewerker je kleding opfrommelt en in een tas naar je gezicht gooit.

Tweedehands spullen

En als we het toch over winkelen hebben… Voor otaku en liefhebbers van merchandise is Japan al helemaal een paradijs. Of je nou op zoek bent naar tweedehands figures, games, kleding, of spullen voor in huis in Japan heb je ruime keuze.

Niet alleen is er een levendige cultuur voor tweedehands shoppen, het is ook nog eens scherp geprijsd, en de staat waarin tweedehands items verkeren is vaak buitengewoon goed.

Ook voor hun spullen hebben de Japanners over het algemeen veel respect en gaan ze er zuinig mee om. Dit aangevuld met winkels die staan voor kwaliteit en tevreden klanten zorgt ervoor dat het shoppen voor tweedehands items bijna nergens zo bevredigend is als in Japan.

De kleine geluidjes

Dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar één van de triggers die direct een gevoel van heimwij bij me oproepen is het horen van de geluidjes in de metro. Het geluid waarmee een omroep begint, de deuren openen en sluiten, de poortjes open en dicht gaan en alles daaromheen.

Maar ook de stoplichten, het moment dat je de Family Mart binnen stapt, je Shinkansen wordt omgeroepen en talloze andere kleine melodietjes en geluidjes die je bij blijven. Ze zijn zó kenmerkend dat je ze direct zult herkennen als je eenmaal een paar weken in Japan bent geweest.

Mooie natuur

Ook buiten de steden is er meer dan genoeg om te missen… Van de charmante dorpjes vol traditionele woningen, de uitgestrekte rijstvelden, de gloeiende heuvels of de schitterende bergen en vulkanen. Je kunt in Japan alle klimaten en alle soorten gebieden tegenkomen. Van besneeuwde bergtoppen om te skiën tot tropische wateren om te snorkelen en alles daartussen in.

Wellicht heeft het er ook mee te maken dat wij hier in Nederland minder afwisselende gebieden hebben of omdat het simpelweg “anders” is, maar een ritje in de trein of bus is elke keer een waar avontuur om te zien waar je doorheen reist.

Het eten

En hoe kan het ook anders? Het eten, oh het eten in Japan! Naast de konbini en het OV werd het eten het meeste genoemd. Niet alleen begint iedereen weer te watertanden bij de gedachte aan de sushi en ramen in Japan, ook missen we met name de streetfood cultuur.

De mogelijkheid om overal waar je komt (snel) een lekkere hap te scoren, de opties om een klein restaurant binnen te lopen voor een verse kom udon, of om heerlijk uitgebreid te tafelen en borrelen in de izakaya.

Dat alles ook nog eens met super goede service, heel scherp geprijsd, standaard met (onbeperkt) gratis water, en bovenal eigenlijk altijd goed van smaak en presentatie. En wat wil een mens nou nog meer? Des te teleurstellend dat we er helemaal voor naar Japan moeten… 😉



Tags:
, , ,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie