10 Dingen die je moet doen in Japan

In een eerder artikel vertelden we over de 15+ dingen die toeristen – volgens Japanners – moeten zien in in Tokyo (en andere delen van het land). Hier stonden een aantal goede tips in, zoals het bewonderen van het natuurschoon, of het bezoeken van een onsen. Het waren voornamelijk grootse dingen waarvan een Japanner denkt dat ze interessant zijn. Volgens ons ontbraken er echter tal van de kleinere ervaringen die een bezoek aan Japan zo bijzonder maken.

De kleine dingen die voor hen die er wonen zo ‘normaal’ zijn, maar juist als toerist bijdragen aan een unieke ervaring. Voor ons reden genoeg om eens een lijst te maken met onze top 10 dingen om te doen in Japan! Met een speciale focus op de kleinere ervaringen!

Bewonder de neonlichten

In een stad zoals Tokyo is het een totaal andere ervaring om s’avonds over straat te gaan, met name in wijken zoals Akihabara, Shibuya en Shinjuku. De overweldigende neonlichten en reclameborden doen je voelen alsof je in een sci-fi film rondloopt. Het is een stadsbeeld dat je hier vrijwel nergens tegenkomt.

En dat is dan ook precies waarom het zo’n aanrader is om er in de avonduren nog even op uit te gaan. Het levert niet alleen mooie plaatjes op, het is ook een goede manier om de omgeving wat meer te verkennen en wellicht wat leuke eettentjes en café’s te vinden.

Haal een souvenir uit een (gachapon) automaat

Het is wellicht een kleinigheidje maar een souvenir uit een automaat halen in Japan is een leuke ervaring. Met name als je op plekken komt waar er tientallen verschillende op een rijtje staan. Bewonderen welke mooie, gekke, en unieke speeltjes en figuurtjes er allemaal in de automaten zitten is al een ervaring an sich. Maar daarna kiezen welke je wilt proberen en verrast worden met je souvenir is een simpel genot.

Met name leuk zijn de regionale automaten. Deze vind je vaak op stations en bieden kleine miniaturen van de regio, of mooie speldjes met een afbeelding die symbool staat voor de plek waar je bent. Het zijn daarmee goedkope, en kleine souvenirs die geen ruimte innemen in je koffer.

Wel een waarschuwing: voor je het weet gaat ál je kleingeld naar deze automaten omdat je de set compleet wilt, overal wat van wilt hebben, of simpelweg verslaafd raakt het verrassingselement.

Bezoek een arcade

Nog zo’n (klein)geldvreter is de arcade. Het is echt een onmisbaar onderdeel van je bezoek aan Japan. Zelfs als je niets met gamen hebt. De barrage aan licht en geluid is iets wat je hier niet veel ziet. Met name de UFO Catchers zijn echte lokkertjes. Vaak geplaatst op de begane grond roepen deze naar je vanaf de straat met hun leuke prijzen!

Voor je het weet ben je echter zo een half uur en aardig wat euro’s verder, maar heb je hopelijk wel een toffe prijs in handen. Vanaf daar kun je op ontdekkingstocht gaan langs de andere verdiepingen waar je alles tegenkomt van dansmachines, tot volledige VR-machines, ouderwetse fighting games, of zelfs virtuele paardenraces.

Het leukste is natuurlijk om zelf her en der wat uit te proberen, maar simpelweg kijken naar de machines en de mensen die ze bespelen is al vermaak an sich. En wil je helemaal een overweldigende ervaring? Probeer dan ook eens een pachinko hall!

Probeer de lokale specialiteit

Ben je ergens waar ze een overduidelijke lokale specialiteit hebben? Probeer deze dan gewoon! Ook al klinkt het als iets dat je vreemd, of spannend vindt. Op die manier ontdek je de Japanse eetcultuur weer op een hele andere manier.

Dit maakt het des te leuker en geeft je een unieke ervaring. Zo hebben ze in Sendai (een aantal uur ten noorden van Tokyo) heel veel lekkers gemaakt van zunda. Een soort edamame (jonge sojabonen) pasta. Dit wordt verwerkt in ijsjes, snoepjes, maar bovenal geliefd als milkshake.

Dit ijsje aten wij daar ook. Matcha softijs met zunda mochi, en pure zunda.

Maar ook een andere specialiteit is in die regio erg geliefd; koeientong! En nee, je krijgt niet letterlijk een tong op je bord (al zal dat vast wel ergens te vinden zijn). Vaak wordt het verwerkt in stoofpotjes, of tot gehakt vermalen en gebruikt voor spiesjes.

Bezoek een izakaya

Een goede plek om die lokale specialiteiten te ontdekken is een bezoekje aan de plaatselijke izakaya. Dit zijn een soort Japanse pubs en eetcafé’s waar je terecht kunt voor allerhande gerechten. En natuurlijk lekkere drankjes. Het is hierbij de bedoeling dat je gedurende de avond diverse, kleinere gerechten besteld (in combinatie met je drankjes) en deze deelt met de mensen aan tafel.

Het is een hele makkelijk manier om diverse dingen te proberen. Doordat het slechts kleine gerechtjes zijn zit je namelijk niet “vast” aan een hele maaltijd als iets toch tegenvalt. Let wel dat sommige (kleinere) izakaya’s alleen handgeschreven, Japanse menu’s hebben. Soms zul je dan ook gewoon een beetje moeten gokken. Of je Japanse vocabulaire gebruiken. Maar ook dat is weer onderdeel van de ervaring.

Koop snacks in de konbini

En om nog eventjes in het thema van eten te blijven… Eén van onze favoriete bezigheden wanneer we weer in Japan zijn is een bezoek brengen aan een konbini. Deze kleine supermarkten bieden alles wat je maar wilt. Maar het is met namelijk een leuke manier om allerhande nieuwe snacks, snoeps, en drinken te proberen. Wij maken dan ook graag een rondje en grijpen dan allerhande willekeurige dingen om te proberen in de hotelkamer.

Een soort mystery tasting en mukbang in één keer. Niet alleen lekker maar wederom een leuke manier om meer te weten te komen over de Japanse eetcultuur. Bonus als er nog leuke limited edition versies zijn van producten, of samenwerkingen met anime series en soortgelijke initiatieven. Daarbij is er soms niks lekkerder dan na een lange dag lopen gewoon op je hotelkamer bed neer te ploffen en snacks te eten.

Bezoek een Love Hotel

Nu we het toch over hotels hebben… Vanwege de vaak kleine leefruimtes en dunne muren in huizen kiezen een hoop stelletjes ervoor om zo nu en dan een paar uur te verblijven in een Love Hotel. Deze hotels zijn speciaal ontworpen om voor een aantal uur de perfecte ontsnappingsruimte te bieden voor wat intiem genot. Of gewoon ter ontspanning. Het bijzondere is dat de kamers vaak allerlei unieke kenmerken en thema’s hebben en erg ruim zijn. Veel ruimer dan een normale hotelkamer.

Doordat de kamers vaak zo maf of uniek zijn is het echt leuk om hier eens een paar uur te verblijven. Zelfs als je niet met een romantische partner bent. Ook als vrienden kun je veel lol beleven in een Love Hotel. Denk aan hotelkamers met klimrekken, luchtkussens, ballenbakken en nog veel meer gekkigheid!

Overigens is het ook mogelijk om hier te overnachten, dus je kunt ook all-out gaan met je ervaring.

Bezoek de Don Quijote (Donki)

Zie je ergens in de winkelstraat een groot pand met een blauwe pinguïn op de voorkant? Stap er dan naar binnen! Dat is namelijk de mascotte van de Don Quijote, ook wel Donki genoemd. Dit is een bekende keten in Japan die vanalles en nog wat door elkaar verkoopt. Van verse bento boxes tot halloween kostuums, van haardrogers tot koffers, en van speeltjes voor volwassenen tot kleurboeken. En dat alles voor hele lage prijzen.

De winkel zit tot aan de nok toe gevuld en je moet je vaak een weg banen door tal van smalle gangpaden, volgestopt met rekken waar van alles uitpuilt. Het is een super leuke winkel om gewoon lekker doorheen te neuzen, maar ook een hele geschikte plek voor souvenirs.

Neem de shinkansen ergens naartoe

De shinkansen is de iconische hoge snelheidstrein van Japan. Dat lijkt misschien niet zo spannend maar reizen met de shinkansen is echt een ervaring an sich. Niet alleen vanwege de enorme snelheid maar ook vanwege het schitterende landschap dat aan je voorbij vliegt (tussen de tunnels door), de heerlijke ekiben (stations bento) die je kunt eten, de rust in de trein zelf, en het feit dat ze altijd op tijd gaan.

Maar ook tijdens je reis zul je nog genoeg kleine dingen tegen komen die het reizen met de trein in Japan zo’n ontzettend andere ervaring maken als hier. De trein is één grote stiltecoupé die ook daadwerkelijk gerespecteerd wordt, de conducteur heeft een heel beleefd ritueel, en alle andere kleine dingen maken de shinkansen een ervaring om niet te missen.

Doe mee met de Stamp Rally

En als je dan op het station bent, vergeet dan niet even te stempelen! Op stations, bij musea, en andere attracties in Japan kun je vaak een klein tafeltje vinden met een grote stempel en een stempelkussen. Deze staat er niet voor niets maar is onderdeel van de ‘Stamp Rally’, een landelijk initiatief waarbij je stempels kunt verzamelen op plekken waar je bent geweest. Je neemt gewoon zelf een notitieboekje of ander werk mee dat je gestempeld wilt hebben en kunt dan helemaal los gaan.

Wees echter gewaarschuwd: wanneer je eenmaal begint kan je niet meer stoppen! Het is net alsof je elke keer een postkaartje aan jezelf stuurt, en ook nog eens een super leuk souvenir om terug te kijken waar je allemaal bent geweest. Wil je meer weten over Stamp Rally? Lees dan hier verder.

Alle andere kleine dingen

Daarnaast willen we je vooral op het hart drukken om niet bang te zijn om te ‘verdwalen’. En daar bedoelen we met name mee dat je niet bang moet zijn om er zomaar op uit te trekken en rond te gaan lopen. Het zijn namelijk juist tijdens deze wandelingen dat je vaak de meest bijzondere dingen tegenkomt.

Ditzelfde geldt voor kleine eettentjes, winkeltjes, en musea. Er zitten tal van parels en ervaringen verborgen als je je niet laat leiden door de grote toeristentrekkers. Ook die zijn vaak de moeite waard maar je moet je er niet blind op staren!

Meer weten over reizen naar Japan? Lees dan o.a. deze artikelen eens:

Dit artikel – 10 Dingen Die Je Moet Doen In Japan – verscheen voor het eerst op 6 november 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 1 november 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie