Dit is Japan door Yutaka Yazawa (Boek review)

Als fanatiek lezer en groot fan van Japan verslind ik behoorlijk wat boeken. Of dit nou gaat om romans van Japanse schrijvers (of over Japan), interessante studieboeken, reisgidsen en meer, ik lees het allemaal. Daarbij kom ik regelmatig boeken tegen die claimen ‘de ultieme introductie tot Japan’ te bieden. Een uitspraak die vrijwel geen van hen weten waar te maken.

Maar het gloednieuwe ‘Dit is Japan’ door Yutaka Yazawa brengt daar voor het eerst verandering in! Want de vertelling van Yutaka Yazawa komt akelig dichtbij de claim van een ultieme introductie.

Dit is Japan

In dit boek deelt hij korte verhalen over de meeste unieke en bijzondere dingen die Japan te bieden heeft. ‘Dit is Japan’ is zijn (persoonlijke) vertelling over het land waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. En waar “moderne architectuur en trendy mode in megasteden als Tokio en Yokohama bestaan naast eeuwenoude ceremoniën die de natuurlijke en spirituele wereld verheerlijken.”

Verdeelt over 8 verschillende hoofdstukken vertelt Yazawa beknopt over de meest kenmerkende dingen uit de Japanse geschiedenis, haar natuur, eten, en cultuur. “Geïllustreerd met prachtige foto’s en tekeningen, neemt hij je mee naar het land van kimono’s, kersenbloesems en kintsugi, natuurlijk, maar laat ook zien waar baanbrekende manga, nieuwe whisky’s en revolutionaire robots worden geproduceerd.”

Beknopt en gestructureerd

Het boek is heerlijk overzichtelijk ingedeeld en bespreekt een wijde range aan onderwerpen. Hierdoor is er soms weinig ruimte om echt in te gaan op de verschillende aspecten, maar dit zorgt er wel voor dat geheel beknopt en behapbaar blijft. Een introductie dus.

Als iemand die inmiddels vijf keer meerdere weken in Japan heeft gespendeerd, al ruim zeven jaar over Japan schrijft, en er nog veel langer al geïnteresseerd in is, zaten er weinig verrassingen meer voor me in. Stiekem eigenlijk geen.

Daarentegen was het voor mij vooral een groot feest van herkenning. Het boek stipte vrijwel alle raakvlakken aan die Japan voor mij zo’n uniek land maken. Met daarbij oog voor de soms – minder mooie – dingen aan Japan. Al had hij hier af en toe nog best wat kritischer mogen zijn als het bijvoorbeeld aankomt op de controversiële oorlogsgeschiedenis van Japan, en soortgelijk onderwerpen.

Opvallend detail is echter ook de keuze voor de Nederlandse vertaling op de cover. In het Japans staat hier namelijk ‘Nihonjin no ikikata’ ofwel, de Japanse manier van leven. Misschien een klein detail maar het doet wel direct afvragen welke vrijheden er nog meer genomen zijn met het vertalen van dit werk.


Prachtige plaatjes

Maar wellicht moet ik hier niet te kritisch naar kijken maar het boek meer benaderen vanuit het perspectief van iemand die zich oriënteert op een eerste reis. Of juist de eerste reis heeft gehad en nu graag meer van Japan wil begrijpen. En met dat doel in gedachte scoort ‘Dit is Japan’ op alle vlakken goed.

De daarbij gekozen illustraties en foto’s dragen hierbij extra bij aan de sfeer van het algehele boek en geven nét dat beetje extra mee aan je beeldvorming. Wel was het mijn inziens mooier geweest als de foto’s op een ander soort papier waren gedrukt en/of soms net wat minder algemeen waren geweest. Dat gezegd te hebben is dit natuurlijk geen fotoboek en voor het doel (illustratie bij de tekst) voldoet het prima.

Een goede introductie

Al met al is ‘Dit is Japan’ dan ook absoluut een fantastische introductie tot de Japanse manier van leven en de unieke aspecten die Japan, Japan maken. De titel ultieme introductie wil ik er echter niet aan geven, maar wat mij betreft is dit boek wel de beste introductie die er op dit moment beschikbaar is. Een echte aanrader voor eenieder die graag meer te weten wil komen over de Japanse cultuur, zonder daarvoor alle 1001 artikelen op deze website door te hoeven pluizen.

‘Dit is Japan’ is nu beschikbaar bij o.a. bol.com en de betere boekhandels.

*** DEZE GIVEAWAY IS AFGELOPEN ***

Winnen?

Zelf ook ontzettend benieuwd geworden naar deze introductie tot Japan? Of is dit het perfecte cadeau om weg te geven? Dan heb ik goed nieuws! Ik mag namelijk maar liefst 3x 1 exemplaar van ‘Dit is Japan’ gaan weggeven! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is onderstaand je gegevens achterlaten en de vraag beantwoorden. Je maakt dan automatisch kans op één van de exemplaren.

Voor extra winkans kun je ook nog mee doen via Facebook, Twitter, en Instagram maar dit is zeker niet verplicht!

*** DEZE GIVEAWAY IS AFGELOPEN ***

Alleen voor deelnemers binnen Nederland en personen boven de 18 jaar, of met toestemming van ouders/voogd. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het boven geschreven en de wedstrijd kan op elk moment, zonder bericht of reden, worden gewijzigd. De prijs is niet overdraagbaar of inwisselbaar. Er zijn geen kosten aan verbonden. Deelname kan tot zondag 10 november 23:59.
De winnaar zal bekend gemaakt worden op maandag 11 november via Facebook een www.thesushitimes.com. De winnaar moet zelf contact opnemen voor de verdere afhandeling. Indien geen reactie binnen 24 uur wordt een andere winnaar gekozen.  Wanneer de winnaar zijn/haar prijs in goede orde heeft ontvangen worden alle persoonsgegevens van deze wedstrijd weer verwijdert.
Kijk hier hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens en privacy. En lees hier hoe Rafflecopter (de app die we hierboven gebruiken) omgaat met persoonsgegevens.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Steven Scheerooren
    Geplaatst op 20:19h, 05 maart Beantwoorden

    Over die opvallende keuze voor de Nederlandse titelvertaling: dit boek is door Yazawa zelf oorspronkelijk in het Engels geschreven en heet “How to live Japanese”. Komt al wel wat dichter bij de karakters op de kaft, maar die staan er vooral voor de show: het origineel is niet Japans (want Japanners kennen Japan immers al), dus ook met de andere vrijheden valt het -denk ik- wel mee.

Geef een reactie