08 aug Dodelijke Japanse gerechten
Van een lekker stukje sushi kijkt echt niemand meer vreemd op. Dit eens zo “exotische” Japanse gerecht is helemaal geïntegreerde in keukens wereldwijd. Dat geldt echter niet bepaald voor deze gerechten. Zij kunnen namelijk ronduit gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn! Wij hebben een aantal van de meeste bijzondere, gevaarlijke en dodelijkste Japanse gerechten voor je op een rijtje gezet.
Fugu
Als we het over dodelijke Japanse gerechten hebben dan is er natuurlijk één gerecht wat als eerste te binnen schiet: fugu ofwel, kogelvis. Dit kleine visje (die zich enorm bol kan zetten) is één van de meeste bekende en meest beruchte delicatessen uit Japan. De vis heeft namelijk een bepaald soort gif (tetrodoxin) in het lijf, o.a. in de lever en eierstokken, welke heel precies verwijdert moeten worden.
Wanneer er ook maar één druppeltje van het gif per ongeluk wordt opgegeten is de eter binnen enkele seconden volledig verlamd en binnen enkele minuten gestikt.
Er bestaat geen tegengif voor, maar door snel in te grijpen, en o.a. kunstmatige beademing totdat het gif is afgebroken in het lichaam, kan iemand gered worden. Jaarlijks belanden er gemiddeld zo’n 70 mensen in het ziekenhuis na het eten van fugu waarvan een kleine 10% het niet overleefd.
Gelukkig is het meestal geen kwestie van Russisch roulette spelen. Mede omdat de fugu-chefs een jarenlange rigoureuze training ondergaan voordat ze überhaupt fugu aan andere mogen serveren. Hun eindtest is het (zelf) eten van door hen klaargemaakte fugu.
Over het algemeen kun je dan ook prima kogelvis eten in Japan, mits je dit in een gecertificeerd restaurant doet met een goede en uitgebreide reputatie. Zelf ook proberen? Zoek dan van te voren goed uit bij welk restaurant je dit gaat doen en neem een goed gevulde portemonnee mee, één portie kogelvis sashimi kan al snel meer dan €200,- kosten.
Akagai
Akagai, ofwel arkschelpen (bijnaam “de bloederige mossel”) worden veel gebruikt in sushi en sashimi gerechten, en is het merendeel van de tijd helemaal veilig. Maar wanneer het van een onbekende of onbetrouwbare bron komt moet je erg oppassen! Deze mossel groeit namelijk het beste omgeven door dikke lagen modder met allerlei soorten bacteriën, welke ook in het vlees trekken.
Alleen wanneer het goed gereinigd en goed bereid is, of als je speciaal gekweekte akagai eet, is het veilig. Zo niet dan heb je kans op het krijgen van dysenterie (bijzonder zware diarree met bloed), hepatitis A & E, en buiktyfus. Niet op slag dodelijk maar zeker niet ongevaarlijk!
In Japan is het een ontzettend populair en geliefd soort sushivlees en wordt al eeuwen lang gegeten. Ze weten er dan ook (vrijwel altijd) perfect mee om te gaan en er zijn tegenwoordig varianten gekweekt waar de gevaarlijke bacteriën niet intrekken. In Japan kun je er dan ook vrijwel altijd vanuit gaan dat het geheel veilig is. Bij (illegaal) geïmporteerde varianten uit bijvoorbeeld China moet je wél heel erg goed oppassen.
Sannakji
Sannakji is technisch gezien geen Japans gerecht maar Koreaans. Ondanks dit is het een populair gerecht in de vele Koreaanse restaurants in Japan en dus willen we hem toch op deze lijst zetten. Maar wat is het dan?
Het is rauwe baby octopus die levend in stukjes wordt gehakt en vervolgens snel wordt geserveerd met sesamolie en/of zaadjes. De kleine stukken tentakels bewegen nog op je bord en het is de bedoeling dat je ze op eet terwijl ze bewegen zodat je het in je mond kunt voelen.
Je moet alleen wel ontzettend goed en snel kauwen om te voorkomen dat de zuignappen (die ook nog actief zijn) zich vastplakken aan de binnenkant van je mond, of nog erger in je keel. Wanneer je niet goed kauwt, of te snel doorslikt, kan het zijn dat de zuignappen zich vastgrijpen in je keel en je dus stikt wanneer ze niet los gehaald kunnen worden. Jaarlijks gaan er zo’n 10 mensen op deze manier dood.
Niet extreem genoeg voor je? Dan is er ook nog een variant, die eigenlijk alleen in Zuid-Korea voorkomt, waarbij een baby octopus in z’n geheel levend (bijvoorbeeld om eetstokjes gewikkeld) wordt opgegeten. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Kijk dan hier.
Echizen Kurage
Een van de andere dodelijke Japanse gerechten in Japan is Echizen Kurage. Het heeft wel iets weg van fugu, maar is veel minder bekend (over de grens). Deze kwallen worden gemiddeld zo’n 2 meter lang en kunnen al snel 200kg wegen!
Rond de herfst komen ze massaal naar Japan waar ze zich voor de kust verzamelen. Hier zorgen de kwallen voor enorm veel problemen aangezien ze veel tonijn opeten of in visnetten blijven hangen. Hierdoor lijden de vissers soms grote verliezen en zijn deze kwallen dan ook alles behalve geliefd.
Tenminste, in het water. Om van deze “vervelende” kwallen af te komen zijn vissers namelijk begonnen met het vangen van Echizen kurage en deze te verkopen als delicatesse. Geserveerd met zout, komkommer en wat soja (of pruimen) saus kun je in de herfst dan ook vers genieten van dit bijzondere gerecht. Maar ook hier is het oppassen want deze kwallensoort kan dodelijk zijn wanneer deze niet goed bereid is! Net als bij de fugu heeft de Echizen kurage namelijk een sterk gif in bepaalde organen welke dan ook nauwkeurig verwijdert moeten worden.
Wil je best een keer echizen proberen maar zonder de risico’s? Dan kun je ook kwallenkoekjes of kwallencaramel eten. De Echizen kwal wordt, na het verwijderen van de giftige delen, gekookt en vermalen tot poedervorm en dat wordt weer verwerkt in de producten hierboven. Nog een leuk weetje: de kwallencaramel is ooit bijna als officiëel astronauten voedsel naar het International Space Station gezonden.
Geen reactie's