Dolfijnenjacht Taiji baai Japan

Ik ben gek op Japan en zijn cultuur maar dat neemt niet weg dat ik ook daadwerkelijk alles goed vind en het overal mee eens ben. Eén van die dingen die ik maar niet kan snappen is de dolfijnenjacht in de Japanse baai Taiji.

 

Massale dolfijnenjacht

Elk jaar gebeurd dit in de Taiji baai in Japan (waar overigens ook de indrukwekkende documentaire ‘The Cove’ over is gemaakt) en elk jaar valt er een alsmaar groter worden golf kritiek over Japan. Ook dit jaar waait het stof weer op en is het populaire gespreksstof tijdens het nieuws en vele andere programma’s. Maar waar gaat het nou precies over?

Stel je het volgende voor (geen prettig verhaal!): honderden dolfijnen zit dagen lang gevangen in een kleine ondiepe baai terwijl om hen heen kameraden worden verkocht of één voor één worden afgeslacht. En deze slachting gaat ook zeker niet vriendelijk. Dolfijnen worden apart gehouden (vaak met hun staart vastgebonden aan palen) waar ze vervolgens of komen te overlijden door een doorgesneden keel (wat tegenwoordig officieel illegaal is) of door een metalen pin die door hun gehele nek/rug wordt geramd.

Op deze manieren worden hele dolfijn gemeenschappen uit elkaar gerukt en de ‘gelukkige’ die het overleven worden teruggedreven naar de oceaan. En waarom? Om op te eten of om dolfijnen door te kunnen verkopen aan aquaria en waterparken in o.a. China, Taiwan, Egypte en een enkele keer zelfs aan de USA.

 

Niks nieuws onder de zon

De dolfijnenjacht is niks nieuws maar terwijl landen overal ter wereld hun tradities of gebruiken rondom dolfijnenjacht neerleggen blijft Japan voet bij stuk houden wanneer het gaat over de dolfijnenjacht in de Taiji baai. Of zoals de overheidsfunctionaris Yoshihide Suga zei: “De dolfijnenjacht is een eeuwenoude traditie” en doen ze “niks illegaals” omdat de dolfijn “er zijn geen wetten die dit tegenhouden en de dolfijn is ook geen beschermde dier soort”. Volgens Japan moeten we hun “tradities eren zolang deze in lijn zijn met de (internationale) wetgeving”.

Landen vallen over elkaar heen om te spreken van dierenleed en zelfs Yoko Ono, de vrouw van de overleden John Lennon spreekt zich nu openlijk (iets wat ze zelden doet) uit over de situatie. Alleen begint zij niet over dierenleed (wat over het algemeen een argument is wat op dovenmansoren valt in Japan) maar ze vraagt Japan goed te overwegen om te stoppen met deze praktijk omdat het enorme schade berokkend aan de reputatie van het land en het ervoor zorgt dat ‘de kinderen van de wereld Japan gaan haten en dat in de toekomst blijven doen’.

 

Geen makkelijke oplossing

Tijden veranderen en het pure dierenleed wat wordt veroorzaakt door deze dolfijnenjacht zou tegenwoordig niet meer mogen. Natuurlijk is het ook belangrijk om niet te vergeten dat tradities en cultuur ontzettend objectief zijn en dat we daar eigenlijk niet over mogen oordelen.

Denk bijvoorbeeld aan het hele zwarte pieten drama; voor ons de normaalste zaak van de wereld en door andere als puur racisme gezien. Persoonlijk mag ik het dan wel niet eens zijn met de dolfijnenjacht maar ik vergeet niet dat dit zo’n geïntegreerd onderdeel van de Japanse cultuur is dat de houding die Japan aanneemt begrijpelijk is.

 

Hoe denk jij erover?

Wat zou volgens jullie een goede oplossing zijn? Helemaal afschaffen? Kleinschalig en symbolisch doen? Alleen nog maar vangen voor aquaria en niet meer voor vlees of andersom? Of zeg je nou laat ze maar lekker hun gang gaan en focus in plaats daarvan op de ruim 10.000 dolfijnen die jaarlijks in Peru worden gedood? Laat maar weten in de comments hoe jij hierover denkt!

 

Mocht je overigens meer willen weten over niet alleen de dolfijnenjacht in de Taji baai maar wereldwijd? Dan is de indrukwekkende documentaire “The Cove” een goed startpunt.

[bol_product_links block_id=”bol_5a70b0c436e76_selected-products” products=”1002004007494375″ name=”thecove” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”” show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

6 Comments

 1. Annemieke Drok

  januari 22, 2014 at 6:23 pm

  Ik kan er echt niet tegen! Overal afschaffen!
  Ben sowieso ook tegen wildvang voor dierenparken. Laat dan de dieren die daar zitten zich voortplanten op aanvraag (niet te veel) en pak de parken goed aan zodat ze diervriendelijk worden.

  Wat ik het ergste vind is dat dit taboe is in Japan, het wordt verkocht als vis ed en veel Japanners weten niet dat het nog gedaan wordt. Hoezo de overheid heeft macht over de media..

  Kijk The Cove maar eens.. (dan zie je dat de waterkleur klopt)

  • TheSushiTimes

   januari 22, 2014 at 6:29 pm

   Zelf heb ik The Cove inderdaad nog nooit gekeken maar hij staat voor dit weekend op de agenda 🙂 Bizar dat die mensen het zelf nog kunnen opbrengen om dit soort dingen te doen…

   Mja wat ik al zei; het is een cultureel iets en daar valt moeilijk tegenop te gaan met het standpunt van een andere cultuur. Ik hoop natuurlijk dat ze er snel mee stoppen maar de illegale vangst (en doden) van dolfijnen in Peru mogen ze dan ook wel eens goed aanpakken! Die aantallen zijn ook schrikbarend hoog.

   En de Taiji baai… tja als ze in elk geval al zouden stoppen met het vermoorden voor vlees en voedsel zou al schelen… Als het om 25-50 dolfijnen per jaar gaat voor de verkoop naar dierenpark etc. zou ik er nog mee kunnen leven (ik keur het niet goed maar ik zou er nog enigszins begrip voor op kunnen brengen). Maar wat jij idd zegt, het voortplanten binnen de parken zou beter zijn. Al kan dat denk ik niet oneindig doorgaan ivm diversiteit en erfelijke afwijkingen etc?

 2. Kitty Ocean

  januari 22, 2014 at 7:55 pm

  Ik vind best een groot verschil zitten tussen een kinderfeest die mogelijk kwetsend is en een traditionele slachting. Met het kinderfeest sterft er niemand. Als het nou humaner zou gebeuren… maar dan nog… maar ja, ondertussen pak ik ik wel een frikandelletje en een hamburger… Maar goed, deze ‘traditie’ is zinloos en wreed. En dat ze dan achter ‘dit is traditie respecteer ons’ verschuilen (wat hier in NL ook gebeurde met het kinderfeest, maar ja, hoeveel pieten worden er per jaar afgeslacht? Oh wacht, NUL) vind ik heel zwak en inderdaad arrogant.

  • TheSushiTimes

   januari 22, 2014 at 10:09 pm

   Haha ja de pieten met dit vergelijken is nogal appels met peren etc. Maar ging even om het simplistische voorbeeld van hoe cultuur beïnvloed hoe je over tradities kunt denken etc. In de ogen van de vissers in Taiji is het namelijk helemaal niet wreed maar gewoon hoe de wereld werkt en wat normaal is. Dat wij het wreed en zinloos vinden is volledig bepaald door onze cultuur en de manier we zijn opgevoed.

 3. Harrstein

  januari 23, 2014 at 8:46 am

  Ik weet nog niet wat ik hier van moet vinden. Zeker, dit is smerig waar je u tegen zegt. Maar dan moet ik ook weer zeggen dat we hier in Nederland ook niet zo netjes zijn met koeien en varkens een pin door de kop heen jagen of ik weet niet hoeveel duizend volt op zetten. En dit is met beesten die op een paar vierkante meter leven en nooit van hun leven de zon zien.

  Dus zolang we zelf nog gaan voor de niet netjes geslachte kiloknaller vind ik niet dat we zo hard mogen bitchen over wat andere landen vinden

  • TheSushiTimes

   januari 23, 2014 at 9:10 am

   Ook een heel goed punt! Neem de plofkip maar eens 😉 Zelf vind ik het bijvoorbeeld schokkender dat er jaarlijkes zo’n 10.000-15.000 dolfijnen (illegaal) worden gedood in Peru maar daar hoor je niemand echt over.

   En nogmaals dat neemt niet weg dat ik vind dat wat er in Japan gebeurd ook niet kan lijkt het me wel net zo handig om realistisch te blijven en eerst na te denken over hoe het nou zit voordat we massaal gaan haten ^^

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X