Ticket machines voor de trein en metro in Japan. Coverfoto door ThorstenS.

Treinkaartjes in Japan: Minder ingewikkeld dan het lijkt

We hebben het al eens uitgebreid gehad over het overleven van de metro’s en treinen in Japan, maar over één onderwerp hadden jullie toch nog heel wat vragen: de treinkaartjes in Japan! Als je met de trein, metro of bus gaat heb je natuurlijk een vervoersbewijs nodig, het kan echter nogal puzzelen zijn wat je precies nodig hebt, of wat je opties zijn. Wij hebben een aantal gangbare keuzes, zowel voor de trein, metro, als de bus, voor je op een rijtje gezet!

Japanese Railway Pass (JR Pass)

Een van de meest bekende treinkaartjes in Japan (voor toeristen) is de JR Pass. Dit is een speciale pas waarmee je onbeperkt kunt reizen met alle JR treinen, behalve de Nozomi en Mizuho Shinkansen lijnen. Ook kun je deze gebruiken op de Tokio Monorail (JR Yamanote Line), bepaalde treinen van Aomori Railways, lokale JR Bussen, en zelfs de JR Miyajima Ferry.

Je hebt de pas in drie uitvoeringen: voor 7, 14, of 21 dagen. Afhankelijk van hoe lang je reis duurt kun je dus de meest geschikte pas uit kiezen. Let wel goed op dat je deze pas van te voren regelt. Je kunt hem namelijk alleen BUITEN Japan kopen. Meer over de JR Pass lees je hier.

Losse kaartjes voor de trein en metro

Ga je niet zoveel reizen dan is een JR pass vaak niet nodig en kun je prima uit de voeten met een los kaartje voor de Limited Express treinen of Shinkansen, de Japanse hogesnelheidslijn. Deze kaartjes kun je via de ticketautomaten halen (niet overal!). Hiervoor moet je wat meer moeite doen door handmatig het station te selecteren en keuzes te maken uit een aantal verschillende opties. Gelukkig is vaak wel alles in het Engels maar dan nog kan het de eerste keer wat verwarrend zijn.

Eigenlijk de makkelijkste manier hiervoor is om naar één van de kantoren te gaan waar een baliemedewerker je kan helpen met je reservering. Je geeft gewoon aan wat voor trein je wilt en waar naar toe, en vervolgens krijg je je kaartjes. Vaak meerdere. Het ene kaartje is voor je route, en het andere kaartje is voor je gereserveerde zitplek. Erg belangrijk dat je je hier aan houdt om vervelende situaties te voorkomen!

Daarnaast krijg je ook voor elke overstap een apart kaartje. Stap jij bijvoorbeeld twee keer over? Dan krijg je drie kaartjes, één voor de totaal route, en twee keer over een kaartje voor de treinen waar je in zit.

Metrokaartjes

Ga je helemaal niet veel reizen en blijf je bijvoorbeeld alleen in Tokyo? Dan nog zul je niet kunnen ontsnappen aan het moeten kopen van treinkaartjes, of in dit geval metrokaartjes. De metro is verreweg het meest gebruikte vervoersmiddel in Tokyo en brengt je in no-time overal naar toe.

Hoewel de Japanners zelf meestal gebruik maken van een Pasmo of Suica kaart (soort OV chipkaart) kun je er ook voor kiezen losse kaartjes te kopen. Daar zullen we onderstaand meer over vertellen. Meer weten over de Japanse OV chipkaart? Lees dan hier verder.

Je route uitstippelen met de metro

Boven de ticketautomaten hangt een grote plaat met alle plaatsen waar treinen stoppen en hoe duur het is om daar te komen. Hoe verder weg van het punt waar je nu staat (vaak aangegeven met een pijl of rode cirkel), hoe duurder je rit is. Het enige wat dit nog wel eens ingewikkeld maakt is dat niet altijd alle stations in het Engels staan aangegeven.

Het is daarom handig om zelf een metrokaartje bij je te dragen waar de plaatsen in zowel Engels (romaji) als Japans (kanji/kana) staan aangegeven. Zo weet je altijd welk station je moet hebben.

Heb je uitgevogeld naar welk station je moet, dan kun je de prijs van je rit bepalen. Je kaartje koop je namelijk niet afhankelijk van station maar de “afstand” en prijs vanaf je huidige punt. Je zult zien dat bij de stationsnamen ook een bedrag staat aangegeven, dit is het bedrag dat je moet betalen om bij dat station te komen.

Kom je er niet uit? Het leuke aan Japan is, dat als je te lang naar die plaat staart, er vrijwel altijd vanzelf iemand aankomt, die op zijn beste Engels zijn of haar best doet om je te helpen! En anders kun je zelf om hulp vragen.

Kaartje halen voor de metro

Dan kun je een kaartje halen bij de automaat. Vrijwel alle automaten hebben een Engelse taaloptie waardoor het super makkelijk is! Je kiest eerst voor hoeveel personen je een kaartje moet hebben, dan kies je het bedrag, gooit je contante geld er in en klaar! Je kaartje komt eruit gerold!

Met dit losse kaartje kun je gewoon door de poortjes heen op het station, vergeet deze echter niet mee te nemen want je hebt dit kaartje ook weer nodig om van het station af te komen.

Wanneer je je kaartje in de poortjes van je eindstation steekt en deze gaan niet open kan het zijn dat je te weinig hebt betaald. Dan moet je naar één van de gele ‘Fare Adjustment’ machines lopen. Steek je kaartje erin, en het verschil wordt berekend wat je dan ter plekke alsnog kan betalen.

Metro dagkaart

Ga je meerdere keren per dag met de metro, en leg je daarbij wat grotere afstanden af? Dan is het de moeite, zeker in Tokyo, om een dagticket te kopen. Met dit dagticket kun je dan namelijk de gehele dag onbeperkt overal met de metro. Hierbij moet je echter wel opletten dat er drie verschillende metro lijnen zijn in Tokyo: de JR lijn, de Toei Subway Line, en de Tokyo Metro.

Voor de JR Lijn heb je een apart dagticket nodig, of kun je een JR railpass gebruiken. Voor de Toei Subway Line en de Tokyo Metro kun je aparte dagkaartjes kopen voor zo’n ¥700 a ¥800, omgerekend een euro of 5/6. Kun je niet kiezen? Dan kun je ook een dagkaartje voor beide lijnen kopen voor ¥1000. Als je kiest voor één van beide zul je af en toe misschien wat vaker over moeten stappen maar dan nog kun je overal met gemak komen! Wil je niet hoeven op te letten? Dan is uiteraard het dagkaartje voor beide lijnen het makkelijkste.

Suica en Pasmo passen

Heb je überhaupt geen zin in gedoe met losse (metro)kaartjes? Dan kun je altijd nog een Japanse OV-chipkaart aanschaffen. Deze heb je in twee bekende vormen: de Suica en de Pasmo. Hiermee kun je vaak ook betalen bij vendingmachines en diverse winkels en konbini. Meer over deze passen lees je hier.

Hulp nodig?

Mocht je er nou niet uitkomen, over iets twijfelen, of het gewoon niet helemaal snappen wanneer je in Japan bent, dan kun je altijd iemand daar om hulp vragen. Vrijwel alle Japanners zijn bereid om je te helpen en mocht er even niemand in de buurt zijn dan kun je altijd naar het personeel toe lopen. Er is namelijk altijd ergens een klein kantoortje aanwezig waar je persoonlijk contact hebt.

Zie je deze niet zo snel en staan er alleen automaten? Dan is er vaak een hulp knop op de automaat. Schrik echter niet als je deze gebruikt, want het kan maar zo dat er vlak voor je neus een luikje open gaat waarachter iemand zit. Soms zitten de kantoren namelijk “verstopt” achter de automaten.Coverfoto door ThorstenS. Edit The Sushi Times.
Dit artikel – Treinkaartjes in Japan: Minder ingewikkeld dan het lijkt – verscheen voor het eerst op 21 mei 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 18 mei 2020.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

4 Reactie's
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 19:58h, 21 mei Beantwoorden

  Juist omdat er verschillende spoornetten zijn ben ik toch niet zo’n fan van de dagkaarten in Tokyo. Een kaart voor alle netwerken is dusdanig prijzig dat je die er zelden uit haalt, en wanneer je een kaart voor een enkel netwerk koopt moet je toch vooraf even goed kijken of dat wel de meest praktische en voordelige optie is. Tenzij je echt de hele dag van hot naar her sjeest is het voordeel sowieso zelden groot.

  Ik gebruik daarom toch gewoon een Suica, niet zozeer goedkoper (al betaal je daarmee nu na de BTW-verhoging wel de exacte prijs in plaats van het naar boven op 10 cent afgeronde bedrag) maar wel het meest praktisch.

  Wel een uitzondering op die regel: de dagkaart voor de Yurikamome haal je er wel makkelijk uit, een retourtje vanaf Shimbashi naar Odaiba plus nog een korte andere rit is daarvoor al voldoende. En diverse andere steden hebben lokale bus- of tramkaarten die vaak al vanaf 3 ritten voordeel opleveren.

  Maar het zou prettig zijn als Tokyo het systeem van Londen zou overnemen: met een Oyster Card betaal je daar voor losse ritten in totaal nooit meer dan voor een dagkaart. Heb je op een dag dat bedrag bereikt, dan reis je daarna gratis.

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 09:13h, 22 mei Beantwoorden

   Ik zelf heb eigenlijk alleen maar elke dag een dagkaart gehaald maar dan wel voor de toei subway line. Zeker wanneer je wat verder uit het centrum zit en wel veel wilt zien en doen is het mijn ervaring geweest dat ik een dagkaart er met gemak uithaal. De algemene dagkaart voor alle netwerken is in mijn ervaringen inderdaad niet nodig geweest en vaak duurder 🙂

   Wel zou het inderdaad erg handig zijn dat ze er net als met de Londense Oyster Card er een “daglimiet” opzetten ^^ Wie weet doen ze dat ooit nog wel 🙂

 • Esther
  Geplaatst op 12:10h, 07 augustus Beantwoorden

  Hoe zit het eigenlijk met die Pasmo kaart? Als je er tegoed op hebt staan kan je deze scannen bij de in- en uitgang van de metropoortjes? Of is het een betaalpas om alsnog losse kaartjes mee te kopen?

  En is de Pasmo kaart ook geldig voor de bussen in Kyoto?

  • Joyce
   Geplaatst op 15:44h, 07 augustus Beantwoorden

   Hi Esther! De pasmo is net zoiets als de ov-chipkaart dus je kunt deze gewoon scannen bij de metropoortjes (en vaak ook gebruiken om mee te betalen bij vendingmachines etc. En als het goed is kun je deze inderdaad ook gebruiken voor de bussen in Kyoto. De regelingen willen echter nog wel eens veranderen dus het is handig om voor vertrek nog even te googlen of het wel/niet kan 🙂

Geef een reactie