Dorayaki: Japanse Gevulde Pannenkoekjes

Nederland is bij uitstek een pannenkoekenland! Of het nou gaat om een stevige Hollandse pannenkoek met spek, een flinterdunne Franse crêpe, of een dikke American pancake met stroop, het gaat er allemaal even makkelijk in. Ook in Japan weten ze echter maar al te goed wat ze met pannenkoeken moeten doen.

Wat is Dorayaki?

Zo heb je de flinterdunne variant waar de overheerlijke crêpes in Harajuku mee worden gemaakt maar is er ook nog de super populaire dorayaki. Dit zijn twee kleine, ronde pannenkoeken (lekker dik) die ook wel wat lijken op eierkoeken met daartussen zoete rode bonenpasta genaamd “an” of “anko”.

Deze overheerlijke lekkernij kun je bij vele kleine straattentjes vinden waar ze vaak ter plekke vers voor je gemaakt worden. Maar ook in de supermarkt en snoepwinkels kun je dit tussendoortje vinden.

Afbeelding via Mis You An.
Afbeelding via Mis You An.

Volgens de legende zou dit geliefde gerecht al eeuwen geleden zijn ontstaan nadat een samurai met de naam “Benkei” zijn gong was vergeten bij een boer waar hij had overnacht. Deze boer gebruikte de vergeten gong om kleine pannenkoekjes op te bakken en aan de gong heeft dorayaki dan ook zijn naam te danken (een gong is in het Japans ‘dora’ en ‘yaki’ staat voor gegrild/geroosterd).

Populaire snack voor jong en oud

Tegenwoordig is dorayaki echter vooral ook bekend als het favoriete maaltje van de manga en anime kinderheld ‘Doraemon‘. Dit blauwe beestje is dol op deze zoete snack en doet er alles aan het te bemachtigen. Hij doet dan ook regelmatig erg domme dingen wat natuurlijk voor hilarische situaties zorgt!

Doraemon-Wallpaper-Computer-HD-Desktop

Ook in de film “An: A Sweet Taste of Life” speelt dorayaki een belangrijke rol (overigens een fantastische film) en laat het zien dat het zeker niet alleen een geliefde snack voor kinderen is. Wat vooral ook goed naar voren komt in deze film is het belang van goede vulling. Als deze niet met voldoende zorg en liefde wordt klaargemaakt zal de rest ook niet goed smaken.

Wennen voor westerlingen

Nu is de vulling van zoete rode bonenpasta niet voor iedereen weggelegd. Zeker voor westerse begrippen is het een smaak waar je vaak aan moet wennen. Vind je het echt maar niks? Dan nog kun je genieten want an is niet de enige vulling.

Zo is er ook nog nama-dorayaki waarbij er tussen de pannenkoekjes een lekker dikke laag slagroom wordt gesmeerd. Deze heb je in allerlei smaken van koffie en vanille tot aardbei en groene thee. Maar ook chocoladepasta’s zoals nutella zijn erg populair en je hebt zelfs variaties waarbij je chocolade pasta, slagroom én verse aardbeien tussen je dorayaki vindt.

生どら焼き
Foto (en dorayaki) door Azuki Koubou.

Na het zien van al dit lekkers kan ik me maar al te goed voorstellen dat je maar wat graag zelf zo’n overheerlijke dorayaki wilt proberen! Nu kun je hiervoor uiteraard naar Japan reizen (want daar zijn ze natuurlijk het allerlekkerste) maar je kunt ze ook zelf maken! Hoe je dat kunt doen? Dat lees je in dit artikel.

Bronnen: 1, 2, 3, 4.

Dit artikel – Dorayaki: Japanse Gevulde Pannenkoekjes – verscheen voor het eerst op 18 april 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 18 april 2019.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X