Doujinshi: manga naar eigen smaak

Ooit afgevraagd hoe Goku uit Dragon Ball zich zou gedragen in de wereld van Naruto of hoe een intieme bromance tussen Goku en Vegeta eruit ziet? Welkom in de wondere wereld van doujinshi waar creativiteit regeert en alles mogelijk is. Voor wie denkt dat het alleen in Japan kan: ook in Nederland bestaat er een heuze doujinshi-scene! Maar wat is het eigenlijk?

Wat zijn doujinshi?

Doujinshi zijn door fans gemaakte strips gebaseerd of geïnspireerd op/door een anime, manga, game of personage. Het kan ook gaan om merchandise of bijvoorbeeld visual novels, maar hier wordt alleen manga doujinshi behandeld. Doujinshi zijn dus fangemaakte strips als uitbreiding op een bestaand verhaal met bijvoorbeeld als doel liefde te verspreiden voor een serie of personage, of om een eigen bedacht verhaal uit te geven op basis van bestaand of nieuw werk. Denk bijvoorbeeld aan cross-overs die onmogelijk zouden zijn in de normale serie.

Solo of een circle?

Iemand die doujinshi maakt noemen we een doujinka. Het in elkaar zetten van een boekje gebeurt op eigen tijd en kosten, en dan nog hopen dat het een beetje verkoopt.  Een doujinka maakt het hele boekje, van schetsen tot drukken, op eigen kosten. Om die kosten te drukken richten meerdere makers dan soms ook een circle op, een groep waarin meerdere mensen gezamelijk aan een doujin-project werken. Ook Nederland kent doujinshi circles, zoals  bijvoorbeeld CheeseCake Studio.

Amateur of professioneel?

Hoewel doujin-makers in Nederland weinig aandacht genieten, is dat in het land van origine wel anders. In Japan geven zowel fans als professionele tekenaars hun eigen boekjes uit. Sommige bekende mangatekenaars zijn actief (geweest) op de grootste doujin-markt van Japan: Comiket met maar liefst 500.000 bezoekers per editie! Zo is de mangaka van DN Angel een bekende op Comiket, maar ook het CLAMP-collectief is begonnen als een doujinshi circle van 11 man.  Hoewel nog drie leden over zijn van de oorspronkelijke groep heeft CLAMP meerdere manga-reeksen op hun naam staan. Niet slecht voor een club die ooit als onbekende doujin is begonnen.

Soorten doujinshi

Er zijn zoveel verschillende soorten doujin als er verhalen zijn. Er is echter een verschil tussen origineel werk en werk gebaseerd op bestaande personages. Wettelijk gezien is het in Japan niet toegestaan om werk na te bootsen van een ander als het geen parodie is of het een andere context te geven, maar het wordt grotendeels getolereerd mits het wordt gebruikt voor kortdurige evenementen en niet alledaagse verkoop. Redenen voor tolerantie die onder meer worden genoemd is de (gratis) marketing voor series waarop de manga zijn gebaseerd, maar ook de kwaliteitsbevordering voor de manga-industrie.

Gebaseerd op bestaand personages (fanfiction)

Voorbeelden van doujinshi gebaseerd op bestaand werk zijn manga gericht op twee personages uit een serie die een relatie met elkaar aangaan, terwijl die feitelijk niet officieel bestaat in de wereld van de serie zelf. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete bishounen uit Haikyuu!!, Levi x Eren uit Attack of Titan, of series die bekend staan om hun vrouwelijke cast zoals de Nanoha-reeks. Niets is zo fijn om je creativiteit helemaal los te laten op je favoriete personages.

Deze dojinshi kunnen zowel geschikt zijn voor (bijna) alle leeftijden tot alleen volwassen door de explicietheid van de tekeningen. Andere soorten doujin gebaseerd op bestaand werk zijn bijvoorbeeld het uitwerken van een b-plot die in het origineel nooit goed naar voren kwam. Niets is fijner dan je favoriete ships samen te zien, of om eindelijk het verhaal verder te vertellen zoals jij wil dat het zou zijn.


Gebaseerd op originele personages

Originele werken bestaan ook, met eigen werk en character design. Deze zijn echter schaarser en kosten meer tijd om te ontwikkelen omdat er nog geen referentiekader is. Ook wat marketing betreft kunnen deze verhalen moeilijker zijn om te verkopen, omdat ze nog bekendheid moeten opbouwen. Tenzij het natuurlijk kneitergoed is! In Nederland heeft Marlon Teunissen bijvoorbeeld Heartland stories – Robocity uitgebracht, een originele manga van Nederlandse bodem.  Hoewel dat hier in Nederland meer een unicum is, is in buurland Duitsland een manga-industrie gevuld met zo nu en dan Duitse originele manga door Duitse tekenaars.

Doujinshi kopen

Benieuwd naar doujinshi geworden? Je kan ze ook hier in Nederland kopen bij de makers. De meeste kans heb je ze om op kleinere conventies tegen te komen, zoals op Yaycon en MGC Experience, want betaalbaardere tafels. Enkele doujinshi circles staan bijvoorbeeld ook op Animecon, hoewel dat ook flink prijziger is. Als je meer wil weten over hoe je een doujinshi op zet, ga bij ze langs en koop gelijk een boekje!

Mocht je op zoek zijn naar buitenlandse doujinshi, dan hebben de betere comic- en mangaretailers een doujinshi-importhoek. Deze hebben echter vaak maar een beperkt aanbod, dus als je specifiek op zoek bent kan je beter op sites als Mandarake en Otaku Republic kijken. Bij sites als Mandarake is het even opletten of je doujin van dezelfde winkel komt om extra verzendkosten te voorkomen, en of je niet bijvoorbeeld een alleen-tekst doujin koopt. Tenzij je die reis naar Japan toch al gepland hebt.

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Cover foto: Vegeta als maid. Afbeelding via SaatsCommerce.
Dit artikel – Doujinshi: manga naar eigen smaak – verscheen voor het eerst op 8 maart 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 8 januari 2022.

Heidi
hei.bakker@gmail.com

Heidi is een echte donut liefhebber met een passie voor kunst en cultuur. Daarnaast is ze gek van berenmeisjes, goede storytelling, kunstzinnige anime, en alles waarvan ze haar koffie uitproest.

Geen reactie's

Geef een reactie