06 nov Dragon Quest Heroes hakt er lekker in!
Dragon Quest, is één van de meest iconische Japanse RPG-series ooit en is in Japan ongekend populair. Dit terwijl deze in het westen al jarenlang het “vergeten” kindje van Square Enix is op het gebied van (J-)RPG’s. Erg vreemd en volgens mij totaal niet terecht! Inmiddels zijn er namelijk al 10 main Dragon Quest games, met nog een nieuwe in de making, en enkele Dragon Quest spin offs / side games, die stuk voor stuk prachtige RPG’s zijn en je uren speel plezier geven.
Tijd voor een nieuw avontuur
Ook deze nieuwe game ‘Dragon Quest Heroes: The World Tree´s Woe and the Blight Below’ laat weer veel goeds zien en neem je weer mee in een waar avontuur! Het is aan jou als protagonist om de wapens op te nemen en een gigantisch aantal vijanden te lijf te gaan en de wereld te redden.
Dragon Quest heeft altijd een kleurrijke wereld gehad met vijanden die ergens wat cartoony en geinigs over zich heen hebben. Daarbij komt ook dat de vele personages en monsters als vanouds werden ontworpen en getekend door de wereldberoemde Akira Toriyama (de man achter o.a. Dragon Ball) en zien er dan ook fantastisch uit!
Sterker nog het valt meteen op hoe gedetailleerd en mooi vormgegeven deze game is waarbij ze de cartoony-feel perfect hebben weten te combineren met de kracht van de PS4.
Wellicht klinkt het feit dat het cartoony is wat kinderachtig maar dat is het zeker niet! Zo zul je al snel merken dat de game meer van je zal vragen dan je denkt. Want wanneer een duistere schokgolf de stad Arba overspoelt, ontsteken de monsters die ooit in vrede naast de mensen leefden in een krankzinnige woede en is het aan jou de taak de vrede weer te herstellen.
Geen klassieke RPG
Dragon Quest Heroes is echter niet in de klassieke RPG stijl die we kennen uit de vorige titels. Deze game is namelijk geen RPG, maar een Hack en Slasher. Weliswaar met RPG elementen, maar overduidelijk van een ander genre. Verwacht dan ook geen turn-based gevechten maar meer voelt de game meer aan als een ‘Dynasty Warriors meet Dragon Quest’, wat meteen ook een behoorlijk compliment is!
Je begint de game met de keuze tussen de strateeg Luceus (man) of recht voor je raap Aurora (vrouw) als hoofdpersoon waarmee je deze vijanden zult aanvallen. Al snel wordt duidelijk dat je er niet alleen voor staat. Je begint samen met je niet gekozen karakter maar naarmate je verder komt in het verhaal zal je “party” groeien tot maar liefst 10 verschillende personages waarmee je elk kunt vechten.
Het leuke is dat deze karakters stuk voor stuk uit de eerdere Dragon Quest games komen. Zeker voor de fans van deze franchise zal dit een lekker nostalgisch gevoel oproepen en is het des te leuker om je oude-en-vertrouwde personages van toen nu terug te zien high-quality op de PS4.
Engels vs. Japans
Tevens kan je in het begin kiezen tussen de Japanse en de Engelse stemmen. Ze hebben bij de Engelse stemmen leuke dialecten en accenten toegebracht om de personages iets meer persoonlijkheid te geven. Maar, in alle eerlijkheid, hoewel ik de taal niet (goed) versta, zou ik toch eerder voor de Japanse taal kiezen. Ze klinken en passen beter bij de personages om een of andere reden. Maar goed, dit is een kleinigheid en persoonlijke keuze uiteraard.
Zeer toegankelijk
Ondanks dat Dragon Quest Heroes geen standaard RPG is is de gameplay erg toegankelijk. Iedereen kan een controller pakken en er lekker op los hakken en zelfs de onervaren gamers of mensen die alleen turn-based fighting games gewend zijn zullen met gemak en veel plezier deze game kunnen spelen.
De vijanden komen door een aangegeven portal op de map tevoorschijn en met het drukken van enkele knoppen (ofwel de vierkant ofwel het driehoekje) komen er al flistende combinaties tevoorschijn en heb je in het begin het idee dat je elke vijand met al het gemak van de wereld aan kan. Maar dan komt de eerste ietswat grotere vijand en moet je ineens je best gaan doen. Hiermee leer je dat je niet zo super krachtig bent als dat je dacht en weet je dat je flink zal moeten gaan trainen als je de eindbaas gaat willen verslaan.
De vijanden zijn gevarieerd en je moet er soms echt bij stil staan hoe je ze het beste kan verslaan. Schilden, hoogvliegers, en andere gekkigheden laten je even dubbel denken over wat slim is om te doen. Je raakt er dus niet hersendood van, iets wat ik altijd erg belangrijk vind bij dit soort button bashing. Neem daarbij ook dat je moet kunnen dodgen en blocken en je later leert teleporteren om snel bepaalde gebieden te verdedigen en er komt toch nog wel behoorlijk wat tactiek kijken bij deze battles.
Je party is cruciaal
Erg belangrijk is hierbij dat je ook goed nadenkt over je party. In alle gevechten zijn alle characters aanwezig en vechten ze mee, je kunt echter slechts tussen 4 verschillende personages per battle switchen. De rest helpt wel degelijk mee maar kun je niet zelf besturen wanneer dit nodig is.
Aangezien elk personage een eigen bijzondere kracht en vechtstijl heeft is het handig om van te voren goed na te denken welke 4 je in je party wilt hebben. Dit zorgt ervoor dat het vechten erg dynamisch en afwisselend blijft!
Daarbij heb je ook nog een Tension Meter. Deze vul je wanneer je combos maakt tijdens het vechten. Wanneer deze meter vol is, kan je deze actieveren en ben je voor tijdelijke periode onverslaanbaar en krachtiger. Aan het einde van deze periode sluit je het af met een zogenaamde Coup de Grace. Een krachtige eindaanval als het ware. Dit is echt een genot om te zien want wanneer de animatie die start als je de Tension Meter activiteert zal je, zeker de eerste keer een grijns op je gezicht krijgen!
Buiten het andere vechtsysteem zijn er nog voldoenden oude-en-vertrouwde RPG elementen te vinden zoals: het leveling systeem, met elk level dat je omhoog gaat krijg je skill points waarmee je extra (krachtige) aanvallen of andere vaardigheden kunt activeren voor je karakters; ook kun je met je verdiende geld armor of wapens kopen; kun je met ingrediënten die je verzamelt sieraden en andere handige accessoires maken met behulp van alchemie; en heb je uiteraard weer een leuke storyline.
Matige storyline
Al is deze storyline, vergeleken met de eerdere titels uit de Dragon Quest range toch ietwat matig. Dragon Quest heeft een rijke geschiedenis met RPG’s en diepgaande, interessante verhalen. Jammer genoeg is dat in deze game toch wat minder terug te vinden.
Zo ga je erg stapsgewijs door de game heen en brengen ook de side quests niet veel afwisseling of verdieping binnen het algemene verhaal. Wellicht valt er ook weinig extra te verwachten waarneer het aankomt op een hack en slasher, maar ergens miste ik wel het “echte” RPG element wat Dragon Quest zo bekend heeft gemaakt.
Wat wel erg leuk gedaan is zijn de diverse cutscenes die je in elk chapter weer terugvindt en je verder door het verhaal heen loodsen. Welke je overigens ook nog terug kunt kijken op je headquarters (in de bar waar je ook je party samenstelt).
Bekijken met andere blik
Als ik het RPG element echter loslaat is en ‘Dragon Quest Heroes: The World Tree´s Woe and the Blight Below’ als een opzichzelfstaand genre bekijk is het een zeer fijne en toegankelijke game, waar je zeker vele uren speelplezier uit zult halen en je zelfs nog nieuwsgierig raakt naar de new game+ modus.
Ook de terugkomst van alle karakters van de afgelopen 30 jaar is een leuke twist voor zowel de spelers bekend met de franchise, als nieuwkomers. Maar ergens hoop ik dat Dragon Quest deze weg niet voorgoed in zal gaan. Klassieke J-RPG’s zoals Dragon Quest altijd was zijn er steeds minder te vinden, en zelden van zeer goede kwaliteit het zou dan ook jammer zijn om weer een “echte” JRPG van de lijst te moeten halen.
Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:
Geen reactie's